Talous

Verkkohuijauksen uhri Elina Juusola: ”Olen pahoillani vain siitä, että suhde oli valetta”

Elina Juusola joutui verkossa tapahtuneen romanssihuijauksen uhriksi. Kirjan kirjoittaminen auttoi Elinaa käsittelemään kokemuksiaan. Nyt hän haluaa jakaa tietämystään eteenpäin.

Brisbanessa, Australiassa on sateinen iltapäivä. Hymyilevä Elina Juusola, 61, vastaa Skypeen kotonaan. Myös 7-vuotias tyttärentytär Iida vilkuttaa tietokoneen kameralle.

Skypen käyttäminen ei hirvitä Elinaa, vaikka hänellä voisi olla siihen syytä. Elinan kirjoittama romanssihuijauksia käsittelevä Sydän saaliina – romanssihuijarit verkossa (Docendo) ilmestyy naistenpäivänä maaliskuussa 2018.

Neljä vuotta aiemmin, vuonna 2014, Elina joutui itse huijauksen uhriksi.

”Mummu puhuu nyt. Sitten syödään. Pane ovi kii, heippa kulta”, Elina sanoo toiseen huoneeseen kävelevälle lapsenlapselleen.

Lapsenlapset ovat Elinan luona hoidossa, sillä yliopistolla opettava tytär on työmatkalla.

Huijari löysi Elinan deittisivustolta

Kesä 2014 oli raskasta aikaa Elinalle. Hänen äitinsä oli juuri kuollut, Elina oli masentunut ja hän kärsi terveysongelmista ja kivuista. Fibromyalgian takia Elina pystyi hädin tuskin kävelemään.

”Ajattelin, että elämä loppuu tähän. Se oli vaikeaa aikaa. Mikä tahansa asia, joka sai minut pois itseni ajattelemisesta, oli hyvä asia”, Elina muistelee.

Niinpä, kun Facebookissa tuli vastaan deittisivuston ilmoitus, joka mainosti Elinalle ilmaista liittymistä, hän päätti täyttää lomakkeen.

Lomakkeen täyttäminen ja sivustolle liittyminen johti tapaamiseen ja kahvilla tai elokuvissa käyntiin muutaman australialaisen miehen kanssa.

Elinaan otti yhteyttä myös kaksi ulkomailla asuvaa henkilöä. Toinen yhteydenotoista oli selkeä huijaus.

”Tiesin varmasti, että henkilö oli huijari. Hän väitti olevansa irlantilaissyntyinen insinööri, joka työskenteli Amerikassa, muttei kuitenkaan osannut englantia.”

Toinen oli henkilö, jota Elina nimittää kirjassaan Stepheniksi.

Suhde eteni nopeasti

Stephen kertoi Elinalle olevansa kenraalimajuri ja työskentelevänsä rauhanturvajoukoissa Afganistanissa. Puoliksi australialaisen ja puoliksi brittiläisen Stephenin oli tarkoitus palata pian Englantiin brittiläisten joukkojen mukana.

Stephen oli omien sanojensa mukaan menettänyt vaimonsa ja tyttärensä autokolarissa kymmenen vuotta aiemmin. Myös hänen vanhempansa olivat jo menehtyneet.

Elina Juusola
Elina Juusola

Viestit oli kirjoitettu hyvällä englannilla. Stephenin sanat hurmasivat Elinan ja hänestä Stephen vaikutti vilpittömältä. Elinasta oli ihanaa, että hän oli kohdannut hyvän keskustelijan ja jonkun, jonka kanssa jakaa ajatuksiaan.

Viestittely oli intensiivistä ja suhde syveni nopeasti.

”Sähköposteja lähti päivässä pari-kolme. Hän vastasi heti, kun olin kirjoittanut hänelle. Jos vastaustani ei kuulunut, hän lähetti viestiä, että etkö voisi jo vastata”, Elina muistelee.

Sähköpostien kirjoittamisen lisäksi Elina ja Stephen puhuivat puhelimessa ja lähettivät tekstiviestejä sekä viestittelivät Skypessä, mutteivat puhuneet koskaan kasvotusten.

”En koskaan nähnyt häntä. Aina oli jokin syy, mutta syy ei tuntunut minusta ikinä omituiselta.”

Stephen ei ollut ladannut sivustolle kuvaansa, mutta lähetti Elinan pyynnöstä itsestään kuvia.

Kaksi viikkoa viestittelyn alkamisesta Elina ja Stephen alkoivat seurustelulla. Elina puhui Stephenistä perheelleen. Perheenjäsenet olivat iloisia, kun näkivät hänet niin onnellisena.

Noin kuukausi viestittelyn alkamisesta Stephen oli viimeiselle komennukselle Afganistanissa ja hänen Iso-Britanniaan lähettämänsä paketti juuttui tulliin. Stephen kysyi Elinalta, auttaisiko tämä maksamaan tullipaperit.

”En ajatellut sitä sen kummemmin. Minulla sattui olemaan tarvittava summa ja Stephen sanoi tulevansa kolmen viikon päästä Australiaan, jolloin hän voisi maksaa summan takaisin.”

”Heti, kun painoin lähetä-nappia, ajattelin, että nyt on jotain vialla.”

Stephen paljastui

Elina lähetti pojalleen Stephenin tiedot, jotta poika voisi tarkistaa niiden aitouden. Huijaus paljastui. Stephenin valokuva ja nimi esiintyivät useilla verkkohuijauksia käsittelevillä keskustelupalstoilla.

”Poikani lähetti minulle linkit, jotka oli hänestä löytänyt, mutta sanoi, että äiti, älä klikkaa ja lue niitä. Sinun ei tarvitse tietää, mitä kaikkea hänestä on kirjoitettu. Ajattele vain niitä hyviä juttuja ja kuinka hän hurmasi sinut”, Elina sanoo.

Elina ei heti lopettanut viestittelyä Stephenin kanssa, vaikka tiesi tämän huijariksi. Hän oli ilmoittanut Stephenistä poliisille ja ajatteli, että viestittelyn jatkaminen auttaisi poliisia saamaan Stephenin kiinni.

Kun Elina viimein päätti suhteen, hän lähetti Stephenille viestin, jossa kertoi, kuinka paljon oli nauttinut tämän huomiosta eikä katunut niitä tuntemuksia, joita Stephen oli hänessä herättänyt. Elina kertoi myös tietävänsä, että Stephen on huijari.

”Pahoillani olen vain siitä, että suhde oli valetta.”

Huijaus noudattaa tiettyä kaavaa

Moni miettii, miten huijaus on mahdollista. Elinan kirjasta selviää, millaisia viestejä hänen ja Stephen vaihtoivat keskenään. Viestittely kuulostaa tavalliselta aikana, jolloin moni löytää rakkauden internetistä.

Viestittely alkaa viattoman kuuloisilla asioilla, kysellään säästä ja kerrotaan vähän itsestä. Viestittely on kuitenkin intensiivistä ja suhde etenee huimaa vauhtia.

”Tulee tunne, että lyhyessä ajassa olisi tuntenut pitkän ajan.”

”Se on huijareiden tapa. Mitä nopeammin he pystyvät saamaan sinut koukkuun, sitä parempi.”

Kielestä huijaria on vaikea tunnistaa. Elinalla on englannin filologian tutkinto eikä hän kiinnittänyt huomiota ghanalaiseksi paljastuneen Stephenin kielenkäyttöön.

Elina kertoo kirjassaan, että pitää itseään älykkäänä ihmisenä, mutta meni silti lankaan.

”Minulla oli onnea, että tajusin huijauksen heti. Alitajunnassa tuntui, että onkohan tämä pikkuisen liian hyvää ollakseen totta.”

Kirjan kirjoittaminen auttoi asian käsittelyssä

Elina kertoo, kuinka sosiaalisessa mediassa kertyy helposti satoja kommentteja, joissa kerrotaan, kuinka kommentoijat eivät koskaan tulisi huijatuiksi. Silti joku aina tulee.

”Eihän kukaan voi sellaisessa kommenttiketjuun kertoa tulleensa huijatuksi. Ihmiset lähettävät minulle yksityisviestejä ja kertovat kokemuksistaan.”

”Emme pääse eroon teknologiasta. Meidän tulee oppia ymmärtämään ja huomaamaan huijauksen varoitusmerkit, jotta tajuamme, milloin huijaus on menossa.”

Elina Juusolan kirjoittama Sydän saaliina – Romanssihuijarit verkossa -kirja
Elina Juusolan kirjoittama Sydän saaliina – Romanssihuijarit verkossa -kirja ilmestyy naistenpäivänä maaliskuussa 2018.

Elina käy puhumassa aiheesta kirjastoissa. Hän on kuullut tarinoita, joissa huijauksen uhrit ovat menettäneet satoja tuhansia dollareita, yksi jopa talonsa. Elina menetti vajaat 1500 euroa.

Raha on kuitenkin harvalle isoin menetys.

”Raha ei ole tärkein vaan tunne. Huijatuksi tuleminen aiheuttaa samanlaisen surun kuin sydänsuru tai rakkaan ihmisen kuolema.”

Elina liittyi petoksen uhreille tarkoitettuun tukiryhmään. Kirjan kirjoittaminen on auttanut asian käsittelyssä, samoin perheen tuki.

”Perheeni ei ole koskaan sanonut, että olinpa typerä. Päinvastoin he olivat minun puolellani ja ymmärsivät, että huijari on syyllinen en minä.”

Huijauksesta kannattaa Elinan mukaan yrittää päästä yli.

”Omalle sielulle on tärkeää jatkaa elämää, vaikka se ei ehkä koskaan jatku samanlaisena.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Verkkohuijauksen uhri Elina Juusola: ”Olen pahoillani vain siitä, että suhde oli valetta”

helena

Ihmettelen ihmisten lähtemistä tuntemattomien ja tyhjästä ilmestyneiden asioiden mukaan. Me suomalaiset ollaan paljolti hyväuskoisen kilttejä ja ollaan otettuja huomiosta.Minulle on tullut vuosia kaikenlaisia, jopa härskejäkin makuukamariin liittyviä, eri liikkeiden nimissä ja lainatarjouksia pilvin pimein. Päivittäin kymmeniäkin viestejä roskapostiin suoraan. Välillä tekisi mieli hattuilla takaisinpäin, mutta ei ehkä kannata.

as

Etenkin iäkkäät suomalaiset naiset hullaantuvat heti, jos/kun joku esittää heille imeliä rakkauden tunnustuksia. Siinä eivät ystävien varoittelut auta, vaikka he esittäisivät täydellisen selkeitä tosiasioita huijarin aikeista. Parissa viikossa huijari on vienyt ”sinisilmäiseltä” naiselta jalat alta – ja sitten se onkin menoa. Kahuistuttaa näitten hyväuskoisten naisten puolesta!

honey

Kyllä ne huijarit kaikkea keksii.tämä huijari ”joutui” sairaalaan sudanissa.mulle soitettiin että pitää maksaa hoito tai hoito lopetetaan.sanoin että sillä on kyllä rahaa.now he is fine.and i am fine.i have my money.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.