Tarinat

Lady Gagan tähdittämä A Star Is Born on elämää suurempi elokuva – 4 syytä, miksi – lue arvostelu

Bradley Cooperin ja Lady Gagan tähdittämä A Star Is Born on syksyn paras elokuva ja elämää suurempi tarina. Lue 4 syytä, miksi!

Kolmatta kertaa elokuvaksi versioitu A Star is Born on rakkaustarina ja draama onneaan etsivistä ihmisistä. Bradley Cooperin ohjaama ja osin käsikirjoittama versio on kuitenkin ainutlaatuisen hyvä. Se on ravisteleva kertomus oman elämän polun, rakkauden ja mielenrauhan kaipuusta.

Lue myös: 10 x paras jouluelokuva – katso nämä joulun alla!

Tarinassa päihdeongelman ja kipeän isäsuhteen kanssa kipuileva rocktähti Jackson Maine (Bradley Cooper) löytää ja rakastuu uransa alkumetreillä kamppailevaan artistiin Allyyn (laulaja Lady Gaga eli Stefani Germanotta). Tarina ei jää kuvaamaan rakkauden pintapuolista huumaa, vaan elokuvassa rakkaus laajenee koskemaan myös niitä kipupisteitä, joita erilliset ihmiset aina tuovat mukanaan suhteeseen. Samalla se porautuu ihmismielen syvimpiin kerroksiin.

© Warner Bros. Pictures

 A Star is Born on elämää suurempi elokuva, koska

1. Se on klassinen tragedia, joka antaa katsojalle katharsiksen

Tarina on klassinen tragedia, ja miten syvältä se viiltääkään! Elokuva kertoo yleisesti tunnistettavista toiveista ja peloista uskottavasti, ja katsoja imaistaan elämään syviä tunteita päähenkilöiden mukana.

Siinä missä perinteisen tragedian katharsis eli vapauttava puhdistava tunne seuraa vahvasta eläytymisestä ja pelon ja säälin tunteista, A Star is Born -elokuvan tarinassa katsojaa johdatetaan eläytymään pelon tunteiden kautta vähintään kahdesti, ja kohtausten jälkeen seuraa myötäelävän säälin vapauttava tunne. Lisäksi elokuva saa myötäelämään myös heittäytymisen jännitystä ja riemua, mielen taistoa turvallisen järkeilyn, uteliaisuuden ja riskin oton välillä, onnistumisen kokemuksia ja jalat alta vievää rakkauden paloa.

Samalla toisen päähenkilön sisällä painava tyhjyyden ja arvottomuuden tunne, irrallisuus ja oman kodin kaipuu ovat osa tarinaa. Ei ihme, että elokuva jää tunnetasolla vavisuttamaan hyvin pitkäksi aikaa. Se on kuin terapiaa: kirjoittihan Aristoteles aikanaan, että puhdistava katharsis opettaa katsojalle jotakin tästä itsestään.

A Star is Born
© Warner Bros. Pictures

2. Musiikki kannattelee ja kuljettaa tunnematkoilla

Elokuvassa musiikki siivittää tunnematkalle ja sille annetaan tilaa. Musiikki vie katsojan paikoin kuin konserttiin sekä tunnematkalle myös omaan sisimpään ja omiin muistoihin.

Lady Gaga on herkkä, karismaattinen ja esiintyessään suvereeni, mutta myös Bradley Cooper hurmaa laulutulkinnoillaan. Parin duetto Shallow, joka kertoo irtipäästämisestä ja sukeltamisesta tuntemattomaan, nykäisee katsojankin äkkisyvään. Shallow on taatusti vahvoilla, kun Oscar-palkintoa vuoden parhaasta elokuvan kappaleesta valitaan.

Molemmille päähenkilöille musiikissa on pohjimmiltaan kyse rehellisyydestä omalle tekemiselle ja sille sanomalle, jonka saa yleisölleen kertoa. Tämä arvo joutuu tarinassa kuitenkin koetukselle.

© Warner Bros. Pictures

3. Katsojan on helppo samastua päähenkilöihin

Ohjaaja Bradley Cooper riisuu päähenkilöiden naamiot ja paljastaa heidät haavoittuvimmillaan ja toisaalta myös onnellisimmillaan. Hahmoihin on helppo samaistua.

Jokainen meistä haluaisi löytää oman paikkansa maailmassa, tuntea hyväksyntää ja kokea, että voi kehittyä ja hyödyntää potentiaaliaan.

Kuten elokuvan päähenkilöillä, meillä kaikilla on erilaisia rooleja ja identiteettihattuja, joita sovellamme sosiaalisissa tilanteissa. Ja jokainen pelkää nolaavansa itsensä. On helppo samaistua häpeään, joka sellaisesta tilanteesta syntyy.

Lähelle kasvoihin liikkuva kamera korostaa sisäisen elämän merkitystä. Kun Lady Gaga näytetään meikittä, kasvoissa on jotakin hyvin herkkää ja hienovireistä. Ihmisen epävarmuus, nupullaan olevat varovaiset toiveet ja pettymykset näkyvät kasvoilta niin, että hahmon sisäistä maailmaa on helppo myötäelää. Ja juuri tuo inhimmillisyys saa toivomaan Allylle onnistumista, kun tämä ensimmäisen kerran uskaltautuu suuren yleisön eteen.

© Warner Bros. Pictures

4. A Star Is Born kertoo yksilön vapaudesta ja sen rajoista

Syvätasolla elokuvan tarina kertoo yksilön vapaudesta. Päähenkilöiden rakkaus joutuu alttiiksi erilaisille ulkoisille ja sisäisille voimille.

Joskus elämä vain menee päin seiniä, koska aitoja valintoja ei ole edes mahdollista tehdä. Tarinassa eletty elämä, päähenkilöiden omat sisäiset tekijät kuten häpeä ja temperamentti sekä toiveet ja velvollisuudet määrittävät, missä vapauden rajat lopulta kulkevat.

Unelmat kohottavat ja energisoivat, mutta toteutunut unelma voi kääntyä tragediaksi.

A Star Is Born elokuvateattereissa nyt.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lady Gagan tähdittämä A Star Is Born on elämää suurempi elokuva – 4 syytä, miksi – lue arvostelu

Myky

Bradley Cooper tekee elokuvassa aivan loistavaa työtä niin näyttelijänä kuin ohjaajanakin. Hänen riipaiseva roolinsa rikkonaisena Jackina olisi ilman muuta ansainnut Oscarin. Lady Gaga on puolestaan keskinkertainen näyttelijänä, mutta laulajana ja tulkitsijana aivan loistava. Vaikea olisi siis kuvitella ketään muuta Allyn rooliin, vaikka Gagan gaguutta onkin hieman vaikea varsinkin elokuvan alkupuolella unohtaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.