Tarinat

Ninan, 47, elämänmuutos: jätti uran ja muutti metsään – ei halunnut odottaa eläkeikään

Nina Nupponen, 47, näki työssään tutkijana, kuinka syöpä vei ihmisiä parhaassa iässään hautaan. Nina jätti ensin tutkijan työn, sitten rahakkaan pestin teollisuudessa, ja muutti yksin metsän keskelle.

”Vuosituhannen alussa työskentelin Yhdysvalloissa terveysvirastossa syöpätutkijana. Se oli unelmatyö, sillä maassa tutkijoita arvostetaan ja tutkimukseen panostetaan.

Lue myös: Elämänmuutos pelottaa? Ota kirjallisuus avuksi! 9 romaania elämänmuutoksesta

Syöpä on tavallaan kunnioitusta herättävä sairaus. Se saa alkunsa pienestä solumuutoksesta, jonka kasvuvoimaa ei voi kuin hämmästellä. Sille ei ole temppu eikä mikään kaataa satakiloista miestä. Nykyihminen toimii avaruudessa, mutta syövän edessä olemme kovin usein neuvottomia.

Kauhunsekainen ihailuni syöpää kohtaan ja läheisteni syöpäkuolemat saivat minut opiskelemaan perinnöllisyystiedettä ja hakeutumaan syöpätutkijaksi. Lähisuvustani vain äitini ja minä olemme enää elossa.

Sinnitteli 14 vuotta tutkijana, kunnes väsyi

Vuoden 2001 terroriteon minusta tuli tutkimusyhteisön ulkopuolinen ja järjestelmän hyväksikäyttäjä. Palasin Suomeen. Kotimaassa järkytyin. Täällä aikani kului tutkimuksen sijaan apurahojen hakuun. Edessä oli valtavasti töitä, mutta ei resursseja niiden tekoon, ja työryhmäni työ oli jatkuvasti katkolla. Sinnittelin 14 vuotta tutkijana, kunnes väsyin.

Samaan aikaan Suomen kansanvälisin tutkija, professori Leena Palotie menehtyi syöpään. Jos minulle olisi tuossa vaiheessa käynyt samoin, olisin kuollut onnettomana. Päätin jättää urani tutkijana, siirtyä teollisuuden palvelukseen ja muuttaa kotiseudulleni Pirkanmaalle.

Lue myös: Haluatko tehdä unelmistasi totta? Näin Kotilieden lukijat ovat toteuttaneet unelmansa

Rakennutti metsän keskelle talon

Rakennutin itselleni talon keskelle metsää. Lähimpään naapuriin on linnuntietä kilometri, teitä pitkin kolme. Asun yksin, mutta en ole yksinäinen. Olen vapaa tekemään, mitä haluan. Minun ei tarvitse odottaa eläkepäiviä, jotta saisin toteuttaa unelmani. Enhän edes tiedä, elänkö silloin. Syöpä todetaan tyypillisesti hiljattain eläköityneellä.

Minun ei tarvitse odottaa eläkepäiviä, jotta saisin toteuttaa unelmani. Enhän edes tiedä, elänkö silloin.

Pahimmillaan olen ollut kuusi päivää ilman sähköä, eikä minulla ole generaattoria. Minulla on aina vettä varastoituna, metsää, puita, moottorisaha ja puilla lämpiävä uuni. Sähköttömien päivien jälkeen tunnen itseni voittajaksi. Aiemmasta elämästäni vastaava tunne puuttui. Elämä ilman haasteita ei ole hyvää elämää.

Jätti myös toisen työnsä

Jätin hiljattain vakituisen työni teollisuudessa. Kahta ihmistä lukuunottamatta kaikki tuttavat ovat kritisoineet päätöstäni. Itse ajattelen, että on pyrittävä muutokseen, jos jokainen viikonpäivä tuntuu työn vuoksi maanantailta, kuten minulla aiemmin. Ja kun jostain luopuu, saa jotain tilalle. Omasta mielestäni olen saamapuolella.

Tuloni ovat laskeneet roimasti. Minulla on nykyään toiminimi, ja konsultoin teollisuutta. Olen yrittäjänä höyhensarjalainen. Arvostan työssäni laatua ja potilasta hyödyttäviä tuloksia enemmän kuin rahaa.

Lue myös:Uskalla elää pelottomasti: 10 muutosta, jotka tekevät sinusta rohkeamman

En kaipaa kaupungin ihmisvilinää, hälyä, kiirettä enkä katuvaloja. Koen olevani turvassa pimeässä metsässä, mutta öisessä suurkaupungissa pelkään. Kaupungissa heräsin autojen tai naapurin ääniin, täällä mustarastaan lauluun. Kaupunkielämä luo ihmisille kummallisia tarpeita.

Nykyarjessani pärjään pitkälle laastarilla ja ilmastointiteipillä. Luovuin televisiosta viisi vuotta sitten. Voin mieleltäni paremmin, kun en seuraa ikäviä uutisia.

En ymmärrä, miksi moni käyttää elämänsä rahan ja tavaran hankkimiseen. Jackie Onassis, Steve Jobs ja David Bowie olivat kaikki ihailtuja ihmisiä, joilla oli mammonaa enemmän kuin tavallinen ihminen pystyy kuvittelemaan. Heillä kaikilla oli syöpä, jota ei voitu parantaa kalleimmillakaan hoidoilla. He lähtivät täältä samalla tapaa kuin me muut – pelkkä kuolinpuku päällä. Heistä ei jää jäljelle yhtään isompaa tuhkakasaa kuin köyhemmistä ihmisistä.

Intohimona daalioiden risteytys

Hyväksyn menneisyyteni, elän nykyisyyden kanssa ja panostan lähitulevaisuuteen toimeentulon epävarmuudesta huolimatta. Voin käyttää aamupäivän koulimalla tomaatteja tai tekemällä metsätöitä. Daalioista on tullut intohimoni. Risteytän niitä harrastuksekseni, eli kehittelen uusia lajikkeita. Minulla on noin 70–90 erilaista daaliaa.

Lue myös: Taimien kasvatus siemenistä – huomioi pitkät kasvatusajat

Vaaleanpunainen ja punainen daalia puutarhassa.
Perinnöllisyystieteilijä on aina perinnöllisyystieteilijä. Nyt Nina tutkii ja risteyttää harrastuksenaan daalioita.

12-vuotias collieni saa pian kenties pentukaverin. Entisissä töissäni se ei olisi lomajärjestelyjen vuoksi onnistunut.

”Minun ei tarvitse odottaa eläkepäiviä, jotta saisin toteuttaa unelmani.”

Juttusarjassa haastateltavat jakavat hyvinvointiin liittyvän oivalluksensa. Onko sinulla tai läheiselläsi tarina jaettavaksi?

Ota yhteyttä kotiliesi@otavamedia.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ninan, 47, elämänmuutos: jätti uran ja muutti metsään – ei halunnut odottaa eläkeikään

Daalia

Harvinaisen hyvin perusteltu elämänmuutos. On ihmeellistä, että joku voi tehdä näin radikaalin irtioton ja kaikesta päätellen onnistua siinä. Tästä tuli hyvä mieli♥

Anneli

Todellakin hieno elämänmuutos, jutusta huokuu Ninan hyvinvointi nykyisessä elämässä. Se mitä ihminen loppujen lopuksi elämässään tarvitsee on hyvin vähän, hän on sen saavuttanut. Hieno elämänmuutos!

Ursula

Jes! Olen itse hyvin samantapaisella tiellä ja hyvin hyvin onnellinen, saan tehdä taidetta ja hoitaa kuntoani ja ensimmäisen kerran mahdollisuus osallistua päivisin järkättäviin ilmaistapahtumiin joita Helsinki on täynnä 🙌

Salla

Surullista tässä jutussa on se, miten vähän tässä kehittyneessä maassa panostetaan kaikkia hyödyttävään tutkimukseen.

Kulutetaan rahaa kyllä paljon jonnin joutavaan ja huomataan, miten eurot valuu sitä tarvitsevilta niille, joilla on jo kyllin.

Arvostan hänen muutostaan todella. Meillä kaikilla on vain yksi elämä ja todellinen onni ei löydy rahasta. Moni huomaa sen liian myöhään ja katuu valintojaan kuolinvuoteella, hänen ei sitä tarvitse tehdä. Rohkea nainen!

Rampe

Hienoa.🤩
Itse koin kyllä paljon kateutta. Ihan fyysiseen vihamielisyyteen asti. Mutta kun sen ymmärtää on helpompi jaksaa.

Ulla Ylimaula

Metsäänkin voi kyllästyä. Kunhan sopiva mies löytyy, niin hän miettii uudelleen missä asuu ja miten. Ehtii tehdä vielä lapsenkin. Itse maalla kasvaneena en ihannoi sitäkään paikkaa sen enempää. Meidänkin perheessä on tohtorinainen. Hänkin palasi Yhdysvalloista takaisin. Asuu perheineen kaupungissa ja on käytännön töissä elikä osastolla.

Johan nyt

”Ehtii tehdä lapsenkin”. 47-vuotiaana? Yrittäkää nyt käsittää, että perhe ei ole jokaisen unelma ja tavoite! Vaikka itse viihdyn kaupungissa ja avioliitossa, ymmärrän silti että jutun henkilö on oikeasti onnellinen maalla ja yksin.

Milafin

Voiko vähättelevämpää kommenttia antaa.. häpeisit.
Ihminen on tehnyt elämänmuutoksen ja on ONNELLINEN niin ei, kateellinen/katkera tulee kommentoimaan.
Ymmärrätköhän oman kommenttisi vähättelevyyden. Nykyään nainen saa olla onnellinen omien valintojensa kautta.

Juna meni jo

Ai 47 v tekisi lapsen? Ilmeisesti ei ole aiemminkaan tehnyt

Kokemusta on

On se mahdollista, vaikka onkin harvinaista. Ihan luonnon menetelmällä ja suunnittelematta.

Irja ja Ilona-terrieri

Paljon Onnea ja Iloa sinne metsän keskelle Nina ja collie; sydän kertoo oikean ratkaisun! <3

Mirja

Mahtavaa, että uskalsit! Onnea ja menestystä omannäköisen elämisen elämiseen. Näitä suunnittelijoita ja neuvojia kun on maailma pullollaan 😂

Jatta

Ihanan rohkeita ihmisiä! Kaikkea hyvää toivotan <3

Haaveissa vain

Tosi hienoa, että pystyy tekemään elämänmuutoksen. Rahallisesti minä en pystyisi, muuten ihailen.

Kikka

Todella ihanaa kuulla tällaisista ihmisistä, elämänmuutoksista. Itse suunnittelen samaa, eläkeikään vielä kymmenisen vuotta. Pitäisikö repäistä jo ennen sitä???

Liisa

Nämä tarinat ovat kyllä ihania. Täällä myös samantyylinen tarina, mutta en ihan metsän keskelle muuttanut, vaan ikäni kaupungissa asuneena muutin maaseudulle paria vuotta ennen eläkeikää. Kuitenkin vain noin 45km. kaupungista wanhaan kaupparakennukseen. Tässä nyt on mietinnässä että perustaako vielä eläkkeen lisäksi puodin jossa olisi kaikkea ihanaa, maalaisromanttisia tuotteita ja kotimaisia tuotteita. Sellainen on ollut haaveena, mutta täällä wanhassa kiinteistössä on riittänyt niin paljon tekemistä kun itse yrittää tehdä, että nämä haaveet ovat toistaiseksi jääneet.

Muumimamma

Onneksi olkoon! Hän uskalsi olla rohkea ja nyt moni kateellinen puhkuu.Elämäänsä kyllästyneet5- kymppiset naiset on pahinta mitä tiedän.Onneksi minäkin tein suuren muutoksen elämääni, nyt sekä minä että perhe voimme paremmin kuin ikinä.Uskalla unelmoida, ja toteuttaakin se vielä! Elämä kantaa!

Ihmisten pahuus

Tuoko koira turvaa vai seuraa. Ikävääon että muiden melusta körsivä pitää metelieläintä.

T koko ilta koirien aggessiivisessa haukunnassa. Meluvaino 15v

Sinun täytyy kommentoidaksesi.