Tarinat

Häiritseekö naapurin metelöinti kerrostalossa? Mieti tätä ennen kuin valitat

Kaikkilla on kokemusta niistä naapureista, jotka valittavat liian raskaista askelista tai veden turhasta valuttamisesta. Kyllä elämästä saa lähteä ääntä. Sehän on vain helpotus naapureille.

Yläkerran naapurillamme oli viikonloppuna juhlat. 1970-luvun kerrostalossa seurueen naurunrämäkkä kantautui varmaan myös meitä alempana asuvien naapurien korviin.

Puolilta öin yläkerrassa siirreltiin tuoleja, helisytettiin laseja ja kuljeskeltiin ympäriinsä. Jokainen vieras tuntui käyvän tyhjentämässä rakkoaan. Sitten metakka siirtyi rappukäytävän kautta ulos.

Perheen uhmaikäinen tytär oli varmaan muualla hoidossa, sillä karjumista ei kulunut koko iltana. Yleensä tyttö aloittaa raivokohtauksen jo pihalla, avonaisten ikkunoiden takana. Äidin rauhoittavan, nuhtelevan tai äkäisen puheen saattelemaa huutoa voi usein seurata ulko-oven läpi yläkertaan asti.

En aio valittaa melusta

Ai, ärsyttäkö? No ei!

En ole harkinnut muuttoa, vaikka jotkut tuntuvat vaihtelevan asuntoa naapureiden takia kuin sukkia. Milloin hissi on liian kovaääninen tai naapuri ei ole öljynnyt oviensa saranoita, milloin naapuri pesee liikaa pyykkiä.

En ole ajatellut myöskään käydä naapurin ovella keskustelemassa asiasta tai kolkutella harjan varrella kattoon, saati jättää nimetöntä viestiä postilaatikkoon tai ilmoitustaululle.

En myöskään ole suunnitellut paiskaavani mielenosoituksellisesti ikkunaa säppiin, kun lapsi raivoaa pihassa.

Se, että tekisin jatkuvasta pyykinpesemisestä tai lapsen metelöinnistä ilmoituksen taloyhtiölle tuntuu täysin vieraalta.

änethän kuuluvat elämään, etenkin kerrostalossa. Ne, joita tavallisen elämän äänet häiritsevät, muuttakoot maalle.

Vihainen naapuri

Metelöin itsekin

Oikeastaan on helpottavaa, että naapurit vähän metelöivät. Sehän antaa minullekin luvan tuottaa ääntä.

Menen suihkuun vaikka keskellä yötä, kun

ehdin kotiin illan liikuntaharrastuksista. Televisiota pidän juuri sillä äänenvoimakkuudella, mikä tuntuu tarpeelliselta. Astiapesukoneenkin saatan napsauttaa yöksi päälle.

Kun toisten lapset kiukuttelevat, me

idänkin lapsi saa osoittaa mieltään. Ja jos toiset pitävät illalliskutsuja, meillekin on kiva kutsua vieraita.

Oma äänekäs elämä tuntuu mukavammalta ja stressittömämmältä, kun muutkin ”metelöivät”.

Sitä paitsi laki sallii elämisen äänet, myös yöllä. Esimerkiksi suihkussa saa käydä ja pesukonetta pyörittää mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Miten päivätyöläinen muuten edes selviäisi arjesta?

Juttu on julkaistu Kotiliedessä numerossa 13/2018.

Mitä mieltä sinä olet? Osallistu keskusteluun kommentoimalla alle!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Häiritseekö naapurin metelöinti kerrostalossa? Mieti tätä ennen kuin valitat

otan toisetkin huomioon

Onko artikkelin otsikko vitsi, vai tosissaan mietitty? Voisi sanoa, että muuttakaa maalle metelöitsijät, jotka eivät ota huomioon muita kuin itsensä. Kerrostaloasumisessa toki kuuluu elämisen ääniä, kuten lasten kiukuttelua, itkua ja wc:ssä pissaamiset. Metelöinti yöaikaan on itsekästä, jossa ajatellaan vain omia oikeuksia, eikä naapureita ollenkaan. Jos asuu kerrostalossa, niin siellä voi asua normaalisti ilman muille kuuluvaa bassojen paukusta, tai överiksi menevää juhlintaa ja portaikossa riehumista. Fiksu ihminen ottaa huomioon myös muiden rauhallisen asumisen oikeudet.

miten kerrostalossa eletään

Johonkin rajaan asti ymmärrän tämän tekstin pointin, mutta ilmeisesti Hanna Koivisto ei joudu kestämään toistuvasti ja pitkäkestoisesti kuuluvaa meteliä, vaikkakin se pykälien mukaan voitaisiinkin katsoa ns. normaaliksi. Siinä vaiheessa ymmärrys naapurin metakkaan alkaa jo horjua, kun meteliä on kuunnellut vuodesta toiseen, kuukaudesta toiseen ja päivästä toiseen. Se, joka metelöi muuttaa, ei se joka osaa elää taloyhtiön yhteisten sääntöjen mukaisesti! Toki elämisen äänet antavat yhtäläisen oikeuden olla ”rennosti” oman elämisensä kanssa, mutta myös kunnioitusta pitää olla, mikäli asioista on huomautettu tai jopa valitettu (hui). Viimeinen lauseesi kruunaa kaiken. Provo? Kaikki eivät käy päivätöissä ja muidenkin pitää selvitä arjestaan. Käsittämättömin ja ymmärtämättömin teksti naapurimetelistä aikoihin! Möykkääjät, lapset tahi aikuiset, hiljenevät, eivät ne jotka siitä joutuvat kärsimään. Ugh!

tahtoisin muualle…

On masentavaa lukea, kuinka varsinkin suomalaisilla foorumeilla ihmisten mielipide on, että asunnoissa ei saa elää, musiikkia ei saa soida… Ei keskusteluja eikä harrastuksia. Itse olen saanut valituksia päiväsaikaisesta sähköpianon soitosta kuulokkeet päässäkin, kun naapurit huutavat tunteja putkeen. Olen jopa asentanut kumipohjan ja verhoja soittimen ympärille. Entä jos lapsi aloittaa soittimen soiton? Varmastikin heitäkin täytyy ajatella? Vai pitäisikö koko maan olla hautausmaanhiljainen?

Itse jopa ilahdun, kun kuulen muiden harrastuksia, ihmisten elämää. Onko kulttuuri niin pienessä arvostuksessa muilla, että täysi hiljaisuus on ainoa vaihtoehto?

Ottakaa huomioon muiden elämät jos heidän minimaaliset äänensä häiritsevät myöhään. Nimim. pelkään jo tietokoneen näppäimistön käyttöä yöllä, kun suomalaiset naapurit ovat vihaisia ja suvaitsemattomia.

naapurini on hirviö

Ehdottomasti saa ja pitääkin tehdä valitus, jos naapuri häiriköi. En ymmärrä lainkaan pointtiasi, mielestäni järkyttävän typerää tekstiä.

Jokseenkin ärsyttävät naapurit

Mehän asutaan kerrostalossa, ja joskus kuuluu porauksen ja naulauksen ääniä. Ja meille tulee kohta lisäystäki perheeseen eli vauva. Ja, jos noi äänet vielä jatkuu (ne kestää yleensä jonku 30-60 sekkaa about) nii miten se vauvakaa saa unta?! Ja muutenki tollaset äänet ärsyttää meitä ainaki! Yöllä ne ei meluu… ONNEKS mut, koska meijän alakerran mummon tapoihin kuuluu valittaa noista tollasista äänistä jotka sitä häiritsee eli: pesukoneet, (en tiiä onko valittanut naulamisesta tai porauksesta mut joo…) Ja sittehän se voi tulla vielä ihan kotiovellekkin valittamaan. Mutta kuitennii noi äänet ärsyttää. Mietin vaa et miks ei olla tehty ikinä siitä minkäänlaista valitusta, koska sitten, kun se vauva syntyy nii niiden äänien ois parasta loppuu…

Kaikella on rajansa!

Aivan älytön teksti. Ei todellakaan tarvitse sietää naapurin jatkuvaa metelöintiä.

Mulla naapuri aloittaa asunnossaan juoksemisen, kovaäänisen jos ei jopa huutamalla juttelemisen ja jotakin käsipainojakin tuntuu jatkuvasti tippuvan lattialle. Illas aikaan ja jatkuu aina yö 12-3 asti. Tätä jatkunut nyt viimeiset kolme kuukautta melkein päivittäin.

Nämä äänet ei haittaa hiljaisuuden ulkopuolella. Kyllä metelöinnin silloin ymmärtää mutta klo 22:00 alkaa yörauha PISTE

On se kumma kun on niin itsekkäitä ihmisiä ettei tuu ajatelleeksi että naapuri voisi olla vaikka tähän aikaan yrittämässä saada unta. Joka kerrostalossa äänet kuuluu oli se sitten milloin tahansa rakennettu.

Sais nämä metelöitsijät pikemmin metsään muuttaa. Eikä ne jotka taloyhtiön sääntöjen mukaan elää.

Eihän kiusatunkaan pitäisi vaihtaa koulua, vaan sen kiusaajan!!

kyllä aiheesta saa valittaa

Todellakin saa valittaa, jos naapuri esim. pitää bileet yöllä. Jokaisella on oikeus saada nukkua hyvät yöunet, eikä naapuri voi omalla metelöinnillä häiritä yöunia. Normaalin elämän äänet ovat totta kai ok, kuten suihkussa käynti yölläkin, mutta huutaminen, muusikin soittaminen, tappelun äänet yms. eivät kuulu kello 22-07 välille.
He, jotka eivät pysty elämään taloyhtiön sääntöjen mukaan, voivat muuttaa maalle, missä voivat metelöidä muita häiritsemättä. Kyllä muut ihmiset tulisi ottaa huomioon erityisesti kerrostaloelämisessä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.