Tarinat

Inari, 39, muutti perheensä kanssa Helsingistä Sodankylään – kertoo nyt, millaista on asua 40 kilometrin päässä lähimmästä kaupasta keskellä metsää

Fernándezin perhe vaihtoi kiireisen elämän Helsingin Lauttasaaressa tunnelmalliseen hirsitaloon luonnon keskellä. Millaista on muuttaa paljasjalkaisena helsinkiläisenä Lappiin?

Pienessä Vuojärven kylässä Sodankylässä lumi on vallannut maiseman. Inari Fernández, 39, hiihtää tavanomaista lenkkiään metsässä koiran hölkätessä vieressä. Vaikka pimeys laskeutuu kahden maissa iltapäivällä, Inarilla ei ole kiire kotiin. Hän jatkaa syvemmälle säkkipimeään metsään ja havahtuu ajatukseen: häntä ei pelota ollenkaan.

Toisin oli vielä pari vuotta sitten. Perheen mökillä Keski-Suomessa Inari tuskin uskalsi kulkea yksin yöllä pihan poikki huussiin.

Moni muukin asia on muuttunut parissa vuodessa. Vuonna 2018 Inari asui miehensä Estebanin ja heidän kahden lapsensa Lucian ja Ronjan kanssa Lauttasaaressa Helsingissä. Elämä Helsingissä oli hyvää mutta kiireistä. Inari koki olevansa jatkuvassa oravanpyörässä, eikä aikaa rauhoittumiselle löytynyt. Luontoretket lähimpään kansallispuistoon Nuuksioon piti suunnitella hyvissä ajoin, ja niitä tuli tehtyä liian harvoin.

Nyt Inari pääsee luonnon rauhaan ihan vain avaamalla kotinsa oven. Hän on asunut perheensä kanssa puolitoista vuotta Lapin Sodankylässä.

”Helsingissä minua ahdisti aina rintakehästä. Luulin, että se oli normaali olotila. Kun muutimme Lappiin, olo katosi kokonaan jo ensimmäisen yön jälkeen. Hyvinvointini kasvoi nopeasti, ja tuli rauhallinen olo. Luulen, että se liittyy luontoon. Kun menen ovesta ulos, olen heti metsässä”, Äidin puheenvuoro -Youtube-kanavan ja Lapin puheenvuoro -podcastin Inari kertoo.

Äidin puheenvuoron Inari Fernández kävi läpi suuren elämänmuutoksen muttaessaan perheensä kanssa Lappiin.
Viime talvi oli lumisin Lapissa sataan vuoteen. Perhe nautti pitkästä talvesta ulkoilemalla päivittäin. Kuva: Inari Fernándezin kotialbumi

Lue myös: Pinja, 36, hylkäsi vakaan työn kovapalkkaisena konsulttina ja perusti kahvialan yrityksen Laosiin: ”Olen paljon onnellisempi nyt”

Nimi oli enne

Inari ei ole kotoisin Lapista, mutta hän sai nimensä Lapissa sijaitsevan järven mukaan, koska hänen vanhempansa ovat ”lapinhulluja”, eli Lappiin hurahtaneita muualta tulleita. Moni on viime vuosina sanonut, että Inarin nimi taisi ennustaa tulevaa kotia pohjoisessa.

Lapsena Inari reissasi Lapissa isänsä ja perheystäviensä kanssa. Joka kevät ja syksy he vaelsivat kymmenien kilometrien vaelluksia Muotkatuntureilla. Kun Inari oli teini-ikäinen, reissut kuitenkin taukosivat.

Vuonna 2018 Inari vei omat lapsensa Lappiin lomalle, ja puoli vuotta myöhemmin koko perhe vietti joululomaa Saariselällä. Luminen Lappi teki koko perheeseen ison vaikutuksen. Ajaessaan Saariselälle perhe katseli ohikiitäviä taloja ja leikitteli ajatuksella, että jokin niistä voisi olla heidän kotinsa.

Matkalla Helsinkiin Inari kysyi Estebanilta, voisiko hän tosissaan muuttaa Lappiin. ”Jos olet niin hullu, että hommaat meille duunit, niin mikäs siinä, lähdetään vuodeksi”, puoliso vastasi.

Inari alkoi pohtia, miten voisi työllistää itsensä Lapissa. Yhtälö oli kokeneelle sisällöntuottajalle lopulta hyvin yksinkertainen: muuttotappiokunnat tarvitsivat näkyvyyttä ja Inarin somekanavia seurasi paljon potentiaalisia muuttajia eli lapsiperheitä.

”Se oli täydellinen match.”

Äidin puheenvuoro -vlogi päivittyi kerran viikossa vuoden ajan videoilla perheen ja paikallisten elämästä Sodankylässä.
Inari julkaisi vuoden ajan joka tiistai videon perheen ja paikallisten elämästä Sodankylässä. Kuva: Inari Fernándezin kotialbumi

Inari suunnitteli Youtube-kanavalleen sarjan, jossa hän kuvaisi vuoden ajan perheensä elämää Lapissa ja perhearjen ohessa kertoisi kunnan nähtävyyksistä ja palveluista. Suunnitelman hän lähetti ensimmäisenä Sodankylän kunnalle. Tarjous kuului näin: hän tekisi vuoden ajan viikossa yhden videon Youtubeen ja viisi päivitystä Instagramiin 2 500 euron kuukausilaskutuksella. Asunnon ja muut vuoden aikana tulleet kulut perhe maksaisi itse.

Sodankylä ilmoitti heti olevansa kiinnostunut. Helsingin Matkamessuilla sana kiiri, ja pian useampi Lapin kunta innostui yhteistyöstä.

Vielä oli kuitenkin asioita selvitettävänä. Inarin puolisolle Estebanille täytyisi löytää työpaikka liikunnanopettajana, lapsille sopiva kyläkoulu ja koko perheelle koti, mielellään vanha hirsitalo.

Sodankylästä löytyi kaikki tarvittava. Parin kuukauden jälkeen Sodankylän kunnanvaltuusto hyväksyi hankkeen. Fernándezin perhe pakkasi kamppeensa Lauttasaaresta ja muutti vanhaan turistien käytössä olleeseen hirsitaloon vuokralle. Perheen vaihtovuosi Sodankylässä sai alkaa.

Katso videolta, miten perheen muutto Sodankylään sujui:

Lue myös Seura.fi: Reportaasi: Revontulet loimuavat Saariselän yössä – Revontuliretkiä järjestävältä yrittäjältä vaaditaan nyt sinnikkyyttä: ”Meidän täytyy uskoa, että selviämme”

5 tunnin ajomatka ei tunnu missään

Muutos aikaisempaan elämään oli suuri. Lauttasaaressa kaikki löytyi kulman takaa, mutta Sodankylässä lähin ruokakauppa sijaitsi 40 kilometrin päässä ja lasten koulu 12 kilometrin päässä kotoa. Koko perhe oli kuitenkin valmis vuoden mittaiseen seikkailuun.

Inari teki vuoden aikana Sodankylän kunnalle yhteensä 65 videota. Suosituimpia olivat videot perheen arjesta vanhassa hirsitalossa ja retkistä Lapin luonnossa, mutta yleisöä kiinnosti myös videot, joissa Inari tutustui paikallisiin ammatteihin, kuten poromiehen elämään tai lähihoitajan työhön Suomen ensimmäisessä hyvinvointikeskuksessa Sodankylän keskustassa.

Inari yllättyi positiivisesti siitä, kuinka paljon palveluita Sodankylä tarjoaa pienelle asukasmäärälleen.

”Täällä asuu kolmasosa Lauttasaaren asukasluvusta, ja täällä on 8 000 ihmiselle kaikki, mitä voi toivoa: tosi isot ruokakaupat, leffateatteri, järjettömän hieno hyvinvointikeskus, jäähalli, urheiluhalli…”

Vaatekauppoja Sodankylässä ei juuri ole ja ravintoloitakin vain muutama. Ravintoloiden lisäksi keskustassa on perinteinen kioski, josta löytyy myös kasvishampurilaisia. Paikallisessa kahvilassa ei ollut ensimmäisellä visiitillä kauramaitoa, mutta nyt sitäkin löytyy.

Perheen motoksi on muotoutunut, että sitä mitä ei Sodankylästä löydy, ei elämässä tarvitse. Tarvittaessa voi kuitenkin ajaa 80 kilometrin päähän Rovaniemelle. Sieltä löytyvät ostoskeskukset ja esimerkiksi teatteri. Vajaan tunnin ajomatka ei ole matka eikä mikään.

”Täällä on ihan normaalia ajaa jopa 5 tuntia esimerkiksi Kilpisjärvelle. Lapsistakaan se ei tunnu enää missään. Toisaalta etelään päin ajaessa matka tuntuu pidemmältä jostain syystä.”

Äidin puheenvuoron Inari Fernández muutti Lappiin vuodeksi yhteistyössä Sodankylän kunnan kanssa, mutta päätti vuoden jälkeen jäädä Lappiin.
100-vuotias hirsitalo on huomattavasti perheen aikaisempaa kotia, Lauttasaaressa sijaitsevaa kolmiota suurempi. Lapsilla on nykyään omat huoneet. Kuva: Inari Fernándezin kotialbumi

Lue myös: Nina, 26, myi tavaransa ja muutti miesystävänsä kanssa telttaan – ”Uskon, että jokaisella ihmisellä on sisimmässään kaipaus jonkinlaiseen vapauteen”

Samalla yhteisöllistä ja yksinäistä

Kun perhe muutti uuteen kotiinsa, kyläläiset jättivät kuistille paketit savustettua ahventa ja uusia perunoita tervehdykseksi. Paikalliset tulivat mielellään yllätysvisiiteille kertomaan tarinoita elämästään.

”Olin vähän kuin paikkakunnan lähettiläs, joten ihmiset halusivat kertoa minulle elämästään. Minne ikinä menimmekään, saimme aina todella tervetulleen vastaanoton. Varmasti osittain se johtui työstäni ja avoimesta suhtautumisestamme uuteen. Jollain toisella muuttokokemus voi olla varmasti ihan erilainen.”

Vuoden varrella Inari on huomannut monia kulttuurieroja Sodankylän ja Helsingin välillä. Sodankylässä toisille tarjotaan apua paljon herkemmin kuin Helsingissä. Naapurin ”Lapin mummi ja ukki” kutsuivat perheen lapset yökylään, jotta Inari ja Esteban saisivat aikaa kahden. Kun Inari jäi kelkalla kiinni avantoon, kylän miehet tulivat apuun.

Toisaalta Inari on kohdannut Lapissa paljon yksinäisyyttä ja surua. Pohjoisessa kuulee monia tarinoita alkoholisoitumisesta, itsemurhista ja vuosikymmeniä kestävistä sukuriidoista. Juorut leviävät nopeasti kylällä, kun kaikki tuntevat toisensa.

Ensimmäinen vuoden Inarin perhe näki Lapissa ihanan yhteisöllisyyden ja tykkylumimaisemat, mutta viime aikoina Inarin perheelle on valjennut myös pienen yhteisön varjot. Kun perhe päätti vaihtovuoden jälkeen jäädä Lappiin ja osti vuokraamansa hirsitalon kyläyhdistykseltä syksyllä 2020, se ei ollut kaikkien mieleen.

”Ilkeät puheet tuntuvat inhottavilta, sillä emme ole tehneet kenellekään mitään pahaa. Yritämme pysyä pois selkkauksista ja olla jatkossakin ystävällisiä kaikille. Me haluamme vain elää omaa elämäämme.”

Äidin puheenvuoro -vlogin Inari Fernández muutti perheensä kanssa Lappiin.
Pirtti Villa Vuojärvi oli turistien vuokrattavissa ennen kuin Fernándezit vuokrasivat sen vuodeksi ja lopulta ostivat talon omakseen syksyllä 2020. Kuva: Miika Hämäläinen

Lappilaisilla ei ole koskaan kiire

Siinä missä etelässä on aina hirveä meno päällä, Lapissa kellään ei ole kiire. Aina on aikaa kahveille. Inarin mielestä ihailtavin asia lappilaisissa on ehdottomasti leppoisuus.

Eräänä päivänä paikallinen yhdeksänkymppinen Pentti tuli yllätysvisiitille ja istahti Fernándezien keinutuoliin. Hän kertoili kiinnostavia tarinoita Lapin sodasta ja lapsuudestaan evakossa.

”Olin aluksi todella ihmeissäni, kun ihmiset tulivat kylään ilman, että heillä oli mitään sen kummempaa asiaa. Sitä kutsutaan täällä ’raatailuksi’. En oikein tiennyt, mitä tehdä töilleni ja deadlineille, kun kesken työpäivää joku tuli yllätysvisiitille”, Inari kertoo.

Ajan kanssa hän kuitenkin oppi, että välillä tekee terää heittää hommat hetkeksi ja keittää vieraille kahvit.

”Minun piti hankkia tavallista kahviakin siltä varalta, että joku tulee kylään, sillä me juomme itse vain pienestä pressopannusta espressoa”, Inari nauraa.

Inarin elämänrytmi on hiljentynyt Lapissa asuessaan. Hän ei käytä enää juurikaan meikkiä, vaatteet ovat yleensä villakerrastoa. Reikiintyneet villapaidat hän on oppinut parsimaan.

Särön rauhan keskelle on tuonut ainoastaan Inarin työ, jonka tahti oli ensimmäisen vuoden niin kova, että Inari uupui.

”Lupasin liikaa Youtube-videoita. Minulla ei ollut yhtään lomapäivää viime vuonna, koska kerroin myös joka päivä elämästäni Instagramissa. Päätin olla kuukauden lomalla elokuussa 2020, mutta en ole voinut mennä takaisin Youtubeen sen jälkeen. En pysty. Siihen liittyy niin vahva uupumuksen kokemus.”

Sisällön luominen 100 000 seuraajalle tuntui palkitsevalta, mutta loi samalla Inarille valtavasti paineita. Vaikka yleisön kommenteista sai paljon voimaa, oli omasta elämästä kertominen myös henkisesti välillä raskasta.

Nyt lappilainen elämäntapa on antanut Inarille suhteellisuudentajua, ja hän on päättänyt vapauttaa itsensä Youtube-kanavastaan niin pitkäksi aikaa kuin oikealta tuntuu.

Inari Fernándezin mies Esteban rakastaa Lapissa erityisesti pitkää hiihtokautta.
Inarin espanjalainen puoliso Esteban on asunut Suomessa noin 15 vuotta ja rakastaa Lapissa erityisesti pitkää hiihtokautta. Hän puhuu täydellistä suomea ja on ammatiltaan liikunnanopettaja. Kuva: Inari Fernándezin kotialbumi

Elämän paras vuosi saa jatkoa

Kyllä Helsinkiäkin on tullut aika ajoin ikävä, erityisesti ystäviä ja syvällisiä keskusteluja heidän kanssaan. Lapin tuttujen kanssa jutellaan ja kertoillaan tarinoita, mutta ei sen kummemmin avauduta syvemmistä ajatuksista. Kun Inarin rakkaat ystävät lähtivät ensimmäisen syysloman jälkeen Lapista kotiinsa Helsinkiin, Inari itki kaksi päivää.

”Minulla on ikävä sitä, että kuulumme porukkaan. Se on ollut meille ihan uusi tunne, että lähes kukaan ei tarvitse täällä meitä, vaan kaikilla on jo oma elämänsä. Uudelle paikkakunnalle muuttavan täytyy nähdä itse paljon enemmän vaivaa saadakseen sosiaalisia kontakteja.”

Sittemmin Inari on löytänyt Lapista rakkaita sydänystäviä ja naapureista on tullut tärkeitä. Lapista on tullut Fernándezien koti ja Vuojärvestä heidän yhteisönsä.

Suurin voitto Fernándezin perheelle Lapissa on ollut perheen kesken vietetty aika. Lapset ovat löytäneet toisistaan ystävät, ja luonnossa liikkumisesta on tullut yhteinen, rakas ajanviete.

”Tämä on ollut varmasti elämäni paras vuosi. Se, miten olemme perheenä lähentyneet toisiamme, on uskomatonta. Olemme niin vahva tiimi nykyään.”

Kun vuosi Sodankylässä tuli elokuussa 2020 täyteen, Fernándezin perheelle oli itsestään selvää, että he jäisivät Lappiin pidemmäksi aikaa.

Nyt Esteban on opintovapaalla ja Inari tekee yrityksensä kautta markkinointikampanjoita vaikuttajana Instagramissa. Inari kouluttaa yrityksiä somestrategioissa ja toimii maa- ja metsätalousministeriön maaseutuparlamentin erityislähettiläänä kehittämässä maaseudun tulevaisuutta. Ensi vuosi kuluu myös remontoidessa vanhaa hirsitaloa.

”Nyt tuntuu siltä, että totta kai asumme täällä vielä pitkään, mutta elämästä ei koskaan tiedä. Tilanne voi muuttua nopeastikin, jos vaikka ensi vuonna mies ei löydä täältä töitä. Talo on meidän investointimme. Jos emme itse asu täällä, voimme vuokrata tätä ja viettää täällä lomia.”

Inari suosittelee Lappiin muuttoa kaikille, jotka kaipaavat elämäänsä rauhaa ja upeaa luontoa. Lapissa on myös erinomaiset puitteet etätyölle.

”Ihmiset ajattelevat muuttoa usein työn kautta. Sen sijaan, että miettii pelkästään sitä, mitä töitä on missäkin tarjolla, suosittelen ajattelemaan asiaa toisin päin: mitä osaamista, jota täällä ei vielä ole, sinä voisit tuoda Lappiin?”

Vuosi Lapissa on ollut Inari Fernandezille hänen elämänsä paras vuosi.
Revontulet ja lumiset talvet ovat tulleet perheelle tutuiksi. Vuonna 2020 lunta riitti kesäkuun puoliväliin asti. Kuva: Inari Fernándezin kotialbumi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Inari, 39, muutti perheensä kanssa Helsingistä Sodankylään – kertoo nyt, millaista on asua 40 kilometrin päässä lähimmästä kaupasta keskellä metsää

Satu

Ihana tarina rohkeista ihmisistä. Kaikkea hyvää heille! Voi,kun itsekin uskaltaisi..

Kemijärveläinen

Hieno juttu ennakkoluulottoman asenteen omaavista rohkeista ihmisistä. Nostan teille hattua ja toivotan jatkossakin erityisesti sisäisesti rikasta ja rauhallista elämää täällä Lapissa.

Mie vaan

Ihan liikutuin jutusta. Toivon että Esteban myös saa töitä Sodankylästä ja voitte kasvattaa lapsenne turvallisessa kiireettömässä ympäristössä.

Tuisi

Tuli kyllä kyyneleet silmiin, niin herkistyin miten rohkeita ihmisiä.
Terveisiä heille, ja toivottavasti kaikki menee hyvin ja koti pysyy siellä, ei täältä etelästä mitään kannata kaivata.

Pamela

Nimi on enne, uskon siihen. Aitini oli 60-luvulla kielikurssilla Englannissa ja antoi minulle peri-englantilaisen nimen Suomessa isantaperheen tyttaren mukaan. Haikailin heti teini-ikaisena ulkomaille. Olen asunut ulkomailla nyt 25 vuotta, 22 vuotiaana muutin lopullisesti pois Suomesta.

Make

Jo se, että perhe muuttaa Helsingistä Lappiin saa seuraamaan videoblogeja, sekä isot peukutukset. Inari on työssään todellinen ammattilainen ja juurikin hänen videoiden vuoksi meidänkin perhe kiersi monissa Sodankylän paikoissa nyt loman aikana. Sodankylän kunta on varmaan saanut rahansa moninkertaisesti takaisin, kun palkkasi Inarin markkinointihommiin. Ja mistäpä tietää vielä, kuinka moni perhe seuraa esimerkkiä ja jättää surkean oravanpyörän etelässä ja muuttaa pohjoiseen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.