Tarinat

Isovanhempi, paheksutko lasten älylaitteiden käyttöä? Tämän takia jurnuttamisesi on ihan turhaa

Osa isovanhemmista suhtautuu negatiivisesti lasten älylaitteiden käyttöön ja puhelimen näpräämiseen. Usein aivan turhaan.

Kun olin lapsi, sanaa ruutuaika ei ollut vielä keksitty. Puhelin oli vielä lankapuhelin, ja saatoin juoruta sen avulla kavereiden kanssa koulun jälkeen tuntikaupalla.

Katsoimme samaan aikaan yhdessä televisiosta Beverly Hillsiä tai Kauniita ja rohkeita, kummatkin omissa kodeissamme, mutta kuitenkin yhdessä. Välillä meikkailimme niska vääränä luuri toisen korvan ja olkapään välissä ja kommentoimme puhelimitse toisillemme, minkä väristä luomi­väriä milloinkin kokeilimme.

Silloin kukaan ei sättinyt tästä nykypäivänä älyttömältä kuulostavalta kommunikaatiotavasta. Nyt nuorten älypuhelimiin ja niiden parissa vietettyyn aikaan suhtaudutaan kriittisesti, vaikka käytännössä yhteydenpito on sisällöltään varsin samantapaista. Usein ymmärrystä tuntuu puuttuvan erityisesti isovanhemmilta.

Lue myös: Ota kantaa: Voiko pärjätä ilman nettiä ja älypuhelinta?

Mummi, yritä ymmärtää

Erään ystäväni lapset eivät mene mielellään isovanhemmilleen hoitoon, koska mummi kieltää tabletit ja puhelimet. ”Rakkineet” ovat hänen mielestään nuorisolle turmiollisia kapistuksia, jotka syövyttävät lasten leikkitaidot ja sosiaaliset kyvyt.

Samalla kun mummi jurnuttaa, esiteinitytön kaipuu yhteydenpitoon kavereiden kanssa kuvapalvelu Instagramin kautta on suuri. Alakouluikäinen poika puolestaan suree, kun ei pääse seuraamaan futispelien maalitilastoja tai tubettajien puuhia.

Monet muutkin vanhemman ikäluokan ihmiset tuntuvat olevan samalla linjalla – siitä huolimatta, että nykyään monissa kouluissa ja esikouluissa käytetään tabletteja opiskelun tukena. On sovelluksia matematiikkaan, kieliin ja melkein mihin vain. Niin, ja onhan sitä kehitetty aivo­treeni-appeja ikääntyville ja muistisairaillekin.

Lue myös: Isovanhemmat, onko lastenlasten hoitaminen ilo vai velvollisuus?

Mikä on sopiva ruutuaika?

Mollatusta maineestaan huolimatta älylaitteet tarjoavat lapsille valtavasti positiivisia virikkeitä ja sosiaalista verkostoa, joita ilman nuori voi joutua porukan ulkopuolelle. Kun ennen soiteltiin lankaluurilla, nykypäivänä lähetellään viestejä ja kuvia.

Toki liiallisella ruutuajalla on haittapuolensa. Tulee levottomuutta, liikunnan ja raittiin ilman puutetta ja yöunet häiriintyvät.

Mutta jos lapsi nukkuu yönsä, liikkuu ja ulkoilee, älylaitteen kanssa vietetty aika voi olla nuorelle ihana rentoutumismuoto, huilitauko arjen kiireessä.

Siis mummot ja vaarit, antakaa lastenlastenne esitellä teille älypuhelimensa ja hullunkuriset pelinsä ja sovelluksensa. Kohtuullinen ruutuaika ei ole pahasta.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 23/18.

Mitä mieltä sinä olet? Osallistu keskusteluun kommenttikentässä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Isovanhempi, paheksutko lasten älylaitteiden käyttöä? Tämän takia jurnuttamisesi on ihan turhaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.