Tarinat

"Jos se on vain vaihe", voi vanhempi pohtia, kun nuori haluaa korjata sukupuolensa – mutta tunne omasta sukupuolesta on useimmiten pysyvä

Transnuori kokee olevansa eri sukupuolta kuin miksi hänet on syntymässään määritelty. Kysyimme asiantuntijoilta, kuinka sukupuoli-identiteettiään pohtivaa nuorta voi tukea.

Jos se on vain vaihe?

Onko sukupuoltaan mietti­vällä nuorella vain menossa jokin ohimenevä tuskailu? Sitä ­miettii ­moni vanhempi, jonka lapsi ­kipuilee sukupuolensa kanssa.

Voi olla, mutta useimmiten ei. Psykologi Katarina Alangon tutkimus osoitti, että tunne kuulumisesta eri sukupuoleen kuin ­syntymässä on määritelty on jo lapsena varsin pysyvä. Eli vaikka joillekin kyse voi olla ohi ­menevästä ­vaiheesta, suurin osa tuntee samoin vielä vartuttuaan aikuiseksi.

”On tärkeä kunnioittaa ­lapsen kokemusta eikä sivuttaa ­sitä ohimenevänä vaiheena tai ­tilapäisenä kiinnostuksena”, ­Katariina Alanko toteaa.

transnuori

Ole vastuuntuntoinen ja empaattinen aikuinen

Transnuoret kokevat, ettei heille syntymässä määritelty sukupuoli ole se oma. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä edustavan Seta ry:n puheenjohtaja Sakris Kupila neuvoo aikuisia kohtaamaan transnuoren kuin kenet tahansa ihmisen. Lääkäriksi opiskeleva ja myös tohtorikulutuksessa opiskeleva Kupila on kouluttanut lääkäreitä kohtaamaan sukupuolivähemmistön edustajia ja kertoo hämmentyneensä siitä, kuinka perusasiat helposti unohtuvat.

”Transnuori on tavallinen ihminen, jolta voi kysyä, millä sanoilla hän toivoo itseään kutsuttavan, miten hän voi tai vaikkapa mitä hän harrastaa.”

12 vinkkiä transnuoren kohtaamiseen:

 1. Kerro nuorelle, että hän on rakastettu ja hyväksytty omana itsenään.
 2. Ole lapselle läsnä, kuuntele ja tue. Lauseet, kuten ”kerro lisää” tai ”miten minä voisin sinua tukea”, ovat kannustavia.
 3. Tarjoa apua ja hakekaa sitä yhdessä, etsikää yhdessä tietoa. Hae myös tarvittaessa vanhempana itse itsellesi tukea ja apua, joko ammattilaiselta tai läheiseltä.  Juuri kaapista tulleen nuoren ei pidä joutua tukeaan oman kriisin keskellä vanhempaansa. Jos sinun on vaikea hyväksyä tilannetta, älä kuitenkaan lähde muuttamaan tai painostamaan nuorta.
 4. Tukea ja tietoa saat Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta (ent. Transtukipiste) ja Trasekiltä. Vertaistukea nuori voi saada esimerkiksi sateenkaarinuorille tarkoitetusta Sinuiksi-chatistä ja Suomen Mielenterveysseuran Sekaisin-chatista.
 5. Noudata lapsen pyyntöä käyttää hänestä hänen itsensä valitsemaa nimeä. Nuorille on iso asia, että he tulevat kutsutuiksi nimillä, jotka ovat itse valinneet.
 6. Ole salliva lapsen vaate- ja hiustyylin toiveiden suhteen.
 7. Hyväksy että nuori voi tarvita viiteryhmältään vertaistukea ja roolimalleja. Aulangon tutkimuksesta selviää, että sateenkaarinuorille on tärkeää löytää ympäristöjä, joissa he voivat olla avoimia ja löytää toisia nuoria, joiden kanssa jutella.
 8. Toimi viestinviejänä kouluun päin ja mahdollisiin harrastetahoihin päin, jos lapsi tukea kaipaa.
 9. Olkaa yhdessä ja tehkää mukavia asioita. Transnuorelle oma sukupuoli-identiteetti ei ole koko elämä vaan hän on yhä se sama ihminen, joka varmaankin pitää samoista asioista, joista ennenkin.
 10. Jos uutisissa, poliitikkojen puheissa tai ympärillä kuulette nuorta loukkaavia asioita, ole herkkä ja tue nuorta. Muistuta, että hän ei ole yhtään sen vähempiarvoinen kuin muutkaan.
 11. Kehu nuorta ja iloitkaa yhdessä pienistäkin onnistumisista.
 12. Kannusta ja luo toivoa. Asiat vielä järjestyvät!

Vinkit antoi Seta ry:n puheenjohtaja Sakris Kupila

Transhenkilöt kokevat syrjintää

Jos ihminen poikkeaa normista, hän joutuu helposti silmätikuksi. Tutkimusten mukaan transhenkilöt kokevat asiatonta kohtelua tai syrjintää kouluissa, kaduilla, verkossa, nuorten suosimissa paikoissa, kotona, kahviloissa, liikennevälineissä, työpaikalla ja harrastuksissa. Paikat, joissa voi vapaasti olla oma itsensä, jäävät silloin vähiin.

Kun kokemus omasta sukupuolesta on eri kuin syntymähetkellä määritelty sukupuoli, positiivisen minäkuvan luominen omasta itsestä voi olla haasteellista. Transnuorilla on enemmän masennusta ja ahdistusta kuin sukupuolensa kanssa sopusoinnussa olevilla nuorilla. Mieleen hiipivät muita yleisemmin myös itsetuhoiset ajatukset ja itsetuhoinen käyttäytyminen. Tiedot perustuvat Katariina Alangon Nuorisotutkimusverkostolle tekemään tutkimukseen vuodelta 2014. Tutkimukseen osallistui 1 619 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvaa nuorta iältään 15–25 vuotta.

Yhteiskunnan ahtaat normit stressaavat

Sukupuoliristiriidan aiheuttama stressi ei johdu vain nuorten kokemasta syrjinnästä, vaan kyse on myös siitä, miten kukin nuori on itse sisäistänyt yhteiskunnan normit ja odotukset: Millainen naisen tai miehen pitäisi olla? Millaisena itse kelpaisi? Omat havainnot ja oletukset vaikuttavat transnuoren käsityksiin itsestä ja omista mahdollisuuksista.

Vastuulinen aikuinen välttääkin turhan ahtaiden sukupuolinormien vahvistamista ja rohkaisee jokaista lasta, nuorta ja aikuista olemaan oma itsensä.

Lue myös: Joka viides alle 25-vuotias mies on syrjäytynyt – näin nuoria voi tukea ja kannustaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: "Jos se on vain vaihe", voi vanhempi pohtia, kun nuori haluaa korjata sukupuolensa – mutta tunne omasta sukupuolesta on useimmiten pysyvä

Jaska

Sukupuolen korjailu taitaa aina olla leikkaus? Sitä ei ihan noin vaan muutetakkaan takaisin, kun/jos parin vuoden kuluttua mielipide onkin muuttunut.

Mitensemaaimatoimikaan

Eli kemikaalien aiheuttamalla hormonitoiminnan epätasapainolla ja propagandalla ei ole mitään tekemistä asian kanssa? Miksi mainostettaisiin jos mainokset eivät toimisi. Jotkut aikuiset uskoo saavansa palkinnon jos räjäyttävät itsensä väkijoukossa.

Satu

Todella hyvä juttu ja kiitos näistä vinkeistä vanhemmille!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.