Tarinat

Kalenterin hassut teemapäivät: koira, pilvenpiirtäjä, korvapuusti...

Vuoden jokaiselle päivälle löytyy jotain juhlittavaa. Tänäkin vuonna voit viettää aamiaismurojen, koiran ja kiltteyden päivää. Ja 362 muuta teemapäivää. Lue lisää jutusta!

Numerohullujen ja almanakkoihin hurahtaneiden aarreaitta on WebCal.fi-sivusto. Sieltä selviävät niin liputuspäivät kuin lemmikkien nimipäivätkin. Nettikalenterin selaaminen on silkkaa hupia, mutta aina sieltä muutama tiedonmurukin irtoaa.

Vuoden hassuimmat päivät

Kotiliesi poimi Webcal.fi:stä kullekin kuukaudelle höpsöimmän tai muuten vain ilahduttavan merkkipäivän.

Tammikuu

21.1. on halipäivä. Päivän kehitti vuonna 1986 amerikkalainen nuorisorikollisten terapeutti Kevin Zaborney. Sanoma on selvä: halaamista kaipaa jokainen.

27.1. vietetään suklaakakkupäivä. Kakun tekeminen tuli mahdolliseksi 1800-luvulla, kun hollantilainen  Coenraad Johannes van Houten keksi menetelmän, jolla parannettiin suklaan  sekoitettavuutta veteen. Samalla pystyttiin miedontamaan kaakaon vahvaa makua.

Helmikuu

4.2. on kiitä postinkantajaa -päivä. Tuo päivä pitäisi toki olla joka päivä – paitsi Suomessa tiistaisin ja viikonloppuina, jolloin postia ei kanneta.

9.2. on hammassärkypäivä. Päivä on oikeastaan käänteinen: silloin muistutetaan hampaiden hoitamisesta, jotta vältytään hammassäryltä.

muroja
Murot keksi amerikkalainen John Kellog.

Maaliskuu

7.3. vietetään aamiaismuropäivää. Murot keksi kukapa muukaan kuin amerikkalainen tohtori John Kellog 1800-luvulla. Leseistä ja maissihiutaleista valmistetut murot kehitettiin lihattomaksi aamupalankorvikkeeksi pekonin sijaan.

9.3. juhlii Barbie. Barbie eli Barbara Millicent Roberts esiteltiin kansainvälisillä leikkikalumessuilla 9.3.1959. Nuken keksi leluyhtiö Mattelin yhden perustajan puoliso Ruth Handler huomatessaan, että hänen tyttärensä Barbara leikki mieluiten aikuisia muistuttavilla paperinukeilla.

Huhtikuu

1.4. on tuttu aprillipäivä. Luikuria lasketellaan tuona päivänä kaikkialla maailmassa, mutta sen alkusyy on arvailujen varassa. Kevään tuloon liittyvää ikiaikainen hulluttelu tunnetaan jo Rooman valtakunnan ajalta.

24.4. on valtakunnallinen koiran päivä. Tämän vuoden teema on yhdessä tekeminen. Viime vuonna Suomen juhliessa sataa vuotta sankareina olivat suomenpystykorva, karjalankarhukoira, suomenajokoira, suomenlapinkoira ja lapinporokoira.

suomenpystykorva
Tämä veijari, suomenpystykorva, viettää päiväänsä muiden koirien lailla 24. huhtikuuta.

Toukokuu

4.5. vietetään salasanapäivää. Sen kunniaksi on syytä muistuttaa, millainen on hyvä salasana: se on 10–12 merkkiä pitkä, sisältää erikoismerkkejä sekä isoja ja pieniä kirjaimia.

6.5. on maailman naurupäivä. Vuoden iloisimman päivän loi naurujooganguru, tohtori Madan Kataria vuonna 1998.

Kesäkuu

4.6. vietetään Luojan kiitos on maanantai -päivää. Suomessa tuolle maanantaille osuu myös Puolustusvoimain lippujuhlapäivä eli marsalkka Mannerheimin syntymäpäivä. Aina kekseliäät amerikkalaiset ovat keksineet laskea, että ihmisen elämään mahtuu keskimäärin 2 000 työmaanantaita.

9.6. juhlii Aku Ankka! Aaron Ankan ja Hortensia McAnkan miespuolinen poikanen esiintyi ensi kerran tuona päivänä vuonna 1934 Disney-elokuvassa Viisas Kana Kananen. Akun syntymäpäivästä tuli epätietoisuutta, kun myöhemmässä elokuvassa Sedän syntymäpäivä seinäkalenterissa oli päivämäärä 13.3. Disney-yhtiöt selitti sekaannuksen niin, että Aku munittiin maaliskuussa ja hän kuoriutui kesäkuussa.

Aku Ankka
Aku Ankka juhlii 9. kesäkuuta.

Heinäkuu

5.7. on bikinipäivä. Nykyaikaiset bikinit keksi pariisilainen insinööri Louis Reard ja ne esiteltiin 5.7. 1946. Kaksiosainen uima-asu sai nimensä Bikinin atollin mukaan: asun kiinnostus oli verrattavissa Bikinillä muutama päivä aiemmin räjäytettyyn atomipommiin. Maailman kenties tunnetuimmat bikini on nähty Brigitte Bardotin, Ursula Andressin ja Halle Berryn yllä.

22.7. on riippumattopäivä. Kolumbus ei löytänyt vain Amerikkaa, hän löysi riippumaton. Karibian alueen verraton leposija oli korvaamaton myös entisaikojen laivoissa.

5.8. vietetään kansallispukupäivää. Silloin suomalaiset ”tuulettavat” kansallispukujaan pukeutumalla niihin. Kansallispukujen ensimmäinen julkinen esiintyminen oli 5.8. 1885 tsaaripari Aleksanteri III:n ja Maria Feodorovnan vieraillessa Lappeenrannassa. Suomen lahjana tsaarittarelle annettiin soutuvene. Venettä souti yhdeksän kansallispukuista neitoa, joiden puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa satahenkinen kansallispukuinen joukko.

kansallispuku
Kansallispuvun päivä juontaa tsaarinvallan aikaan.

28.8. on juhlavasti solmukepäivä. Solmuke eli rusetti on fiinimpi vaihtoehto kravatille, joka nimensä mukaisesti on kotoisin Kroatiasta. Miehet käyttävät frakin kanssa valkoista ja smokin  kanssa mustaa tai smokkivyön väristä rusettia. Tunnetuimpia rusettimiehiä lienee James Bond.

Syyskuu

3.9. kunnioitetaan pilvenpiirtäjiä. Maailman korkein rakennus on Burj Khalifa (828 m) Dubaissa Arabiemiraateissa. Suomen korkein rakennelma on Tampereen Näsinneula (168 m) ja rakennus Hotelli Torni (88,5 m) samassa kaupungissa.

25.9. on unelmointipäivä. Miksei se olisi joka ainoa päivä, mutta Columbian yliopisto nimesi tämän syyskuun päivän sellaiseksi. Jokainen voi syyskuun lopussa unelmoida ja toteuttaa haaveitaan.

korvapuusti
Korvapuusteja syödään urakalla 4. lokakuuta.

Lokakuu

4.10 vietetään korvapuustipäivää! Ruotsista kopsataan meille paljon hyvää, niinpä 1999 alkanut kanellbullens dag rantautui myös Suomeen.

24.10. onkin supisuomalaisen lauantaimakkaran päivä. Tai ehkä ei sittenkään: maailmalla vietetään bolognalaisen makkaran päivää. Meille käy hyvin tuttu lauantaimakkara.

Marraskuu

8.11. vietetään röntgenpäivää. Maailman terveydenhoitoa mullistaneen röntgentutkimuksen perusteet keksi saksalainen Wilhelm Röntgen vuonna 1895. Hän sai keksinnöstään ensimmäisen fysiikan Nobel-palkinnon vuonna 1901.

13.11. on maailman kiltteyspäivä. Kansalaisjärjestöt muun muassa Kanadassa, Japanissa ja Australiassa lanseerasivat kouluissa vietettävän kiltteyspäivän vuonna 1998.

Lahja
Joulukuu on lahjakuu.

Joulukuu

8.12. on mokkapalapäivä! Alun perin amerikkalainen brownie-päivä sopii oivallisesti kaikkien junnuvanhempien suosikkileivonnaisen, mokkapalan, päiväksi. Herkkusuut voivat juhlia myös suklaakakun päivänä 27. tammikuuta.

20.12. on lahjojen kierrätyksen päivä.  Tämä kauniin ajatuksen nimikkopäivä sopii mainiosti joulun alle hyväntekeväisyyslahjoituksiin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kalenterin hassut teemapäivät: koira, pilvenpiirtäjä, korvapuusti...

Sinun täytyy kommentoidaksesi.