Nostalgia

"Äiti, tuu pian, hevonen vilkuttaa mulle" – lue lasten letkautuksia vuoden 1948 Kotiliesistä

Lasten suusta kuullut hassut sutkautukset ja elämänviisaudet kuvaavat hyvin aikaansa. Palasimme ajassa vuosikymmenien päähän, vuoteen 1948, jonka Kotiliesistä kokosimme Lasten suusta -palstan värikkäitä ajankuvia.

Eräs kiltti täti oli heittänyt Juhanille karamellin yläkerran ikkunasta. Kun Juhani ei innoissaan huomannut kiittää, täti kysyi: ”Mitä sinä sanot?” ”Viskaa vielä”, sanoi pikkuinen toivorikkaana.

***

4-vuotias Eino katselee, kun hevonen piehtaroi  nurmikolla. Ihmettelee: ”Voi yhren kerran, kun se menee kahren kerran.”

***

Rovasti oli mennyt kastamaan lasta Mansikka-nimiseen kylään. Eräs asiakas tuli sillä välin pappilaan kysymään rovastia ja 4-vuotias Terttu kiiruhti vastaamaan: ”Isä meni marjaan.”

***

Kansakoulussa oli koululaisten tapana tuoda ruokarahat joka lauantai opettajalle. Pekka-pojalta oli matkalla hävinnyt 50 penniä, jonka johdosta hän maksaessaan puhkesi sanomaan: ”Olisiko opettaja hyvä ja antaisi minulle anteeksi 50 penniä!”

***

Pikku-Pirkko opettelee panemaan kenkiä jalkaansa. Mutta kun hän ei tiedä tulevatko ne oikein, hän kysyy: ”Katso äiti, viisaako metsään päin?”

***

Tyttö katselee postikortteja. Sieltä tulee vastaan kuva, missä poika nojaa aitaan ja puhelee tytön kanssa, joka aidan toisella puolella seisoo harava käsissä. Tyttönen katselee hetken kuvaa ja toteaa sitten tyytyväisenä: ”Poika on pantu karsinaan, ja likka havottoo sille heiniä.”

***

Toisella vuodella oleva Heikki tahtoo käyttää itse lusikkaa syödessään. Äkkiä hän keskyttää syönnin, katsoo lautaseen hyvin pitkään ja sanoo: ”Mato.” Sitten hän ottaa lusikkaan ”madon” – kappaleen kaurankuorta – töppää sen lautasen viereen tuolille. Katsoo sitä taasen pitkän aikaa hyvin totisena ja sanoo viimein hiljaa: ”Kippurottoo.”

Lapset leikkii ulkona.

***

Äiti huutaa: ”Pekka, tule tänne, äiti pesee sinun korvasi!” Pekka: ”Ei niitä vielä tarvitse pestä, kyllä minä vielä kuulen.”

***

2-vuotiaan Olavin äidin kädessä on ollut verenmyrkytys. Eräänä päivänä Olavi loukkaa jalkansa ja rupeaa valittamaan. Hätään rientäneen siskon kysymykseen, mikä jalkaan tuli, hän vastaa: ”Häi velenmylkytys, ekköttiä ymmällä – höh!”

***

3-vuotiaalle Leenalle oli aina sanottu, kun hän aiheettomasti itki: ”Taas Leena lämmittää saunavettä.” Kerran olivat Leena ja äiti uimassa. Leena ei aikonut kastaa tiseään. Äiti huusi: ”Ellet sinä nyt pian kasta itseäsi, niin äiti tulee ja kastaa Leenan kokonaan veden alle.” Leena: ”Kyllä te sitten taas saatte paljon saunavettä.”

***

3-vuotias Lalli, jonka täti on käsityökoulussa: ”Kunhan minäkin tulen isoksi, minä menen käsityökouluun ja neulon Annaleena-siskolle polvenlämmittäjät.”

***

Pikku Lalli saunassa: ”Äiti, pane ikkuna auki ja anna saunan tuulettua, täällä on niin kuuma!”

***

Lauri on ollut Korkeasaaressa. Kotiin tullessaa hän kysyy isältä: ”Pelkäsitkös sinä niitä karhuja?” Isä: ”En.” Lauri ”Minkätähden et ottanut niitä syliin sitten?”

***

Pikku-Raimo, 2-vuotias, katsoo ikkunasta ja näkee hevosen heiluttavan häntää. Raimo huutaa: ”Äiti, tuu pian, hevonen vilkuttaa mulle! Raimo tahtoo hevosen tykö!”

Lapset pelaa jalkapalloa 1940-luvulla.

***

Pikku-Antti huomaa kypsyvät punertavat tomaatit ja sanoo: ”Hei, katoppa, kuumia kananmunia!”

***

”Minä pelkään yötä, kun yö meinaa tulla päälle”, kuului pienen Kirsti-tytön sängystä surkealla äänellä eräänä iltana.

***

Pieni 2-vuotias, Lennart, on päässyt tätinsä kanssa katsomaa katiskaa. Kun hän näkee kalojen hyppivän siinä, hän huutaa: ”Liha liikkuu, liha liikkuu!” Ja kun he tulevat kotiin hän sanoo: ”Mamma keittää kalanlihaa.”

***

Ainoa lapsi juttelee äidilleen: ”Kun minä kasvan suureksi, otan minä pienen lapsen ja kasvatan sen isoksi ja sitten minä otan toisen lapsen ja kasvatan sen isoksi ja sitten minä otan kolmannen ja kasvatan sen ja neljännen ja niin kauan kuin minulla on kymmenen lasta. en minä viittisi vain yhtä lasta koko ajan kasvattaa.”

***

Kymmenvuotiaan mietteitä: ”Kun minä tule isoksi, pitää kaikkien kasvatettavieni olla tyttöjä. Minulla ei ole sisua kasvattaa poikia.”

***

Pieni Kirsti, 3-4-vuotias tyttö pääsee ensi kerran Tampereen Tuomiokirkkoon, joka kuten tunnettua, on hyvin uudenaikainen sisustukseltaan. Tyttö katselee ympärilleen ja kuiskaa viimein hämmästyneenä: ”Äiti, missä tällä on Jeesus ja enkelit?” Kotia tultua hän kertoi toisille: ”Siellä oli vain yksi enkeli, jota pojat kantoivat, ja sillä oli kylmä kääre päässä.”

***

Lapset leikkii ulkona.

Pippu, nelivuotias, hyräilee jotain laulua sängyssään illalla vielä vähän vaille 9. ”Älä laula enää, koeta nyt nukkua,” sanoo äiti. ”Äiti, minä olen sinulle musikaalinen, minun täytyy laulaa vielä sinulle.”

***

Kolmivuotias Matti yrittää saada puukkoa tuppeen, mutta tuppi on paljon pienempi kuin puukko. Poika tuskaantuu, mutta vaari neuvoo:  ”Koeta nyt uudestaan!” Matti katsoo hetken vaaria silmiin ja sanoo painokkaasti: ”Laps’kulta tää ei sovi.”

***

Pikku Yrjöä käytettiin lääkärissä ensin vatsan ja sitten silmien takia. Lääkärin antama vatsalääke oli pahanmakuista, miin että jälkimmäisellä kerralla Yrjö varoitti hätäisesti: ”Älkää hyvä herra tohtori panko mahavoi’etta silmiin!”

3 1/2-vuotias Laura katselee, kuinka kotiapulainen kuorii perunoita. ”Mari, miksi ihminen kuorii perunan? Eihän perunakaan kuori ihmistä.”

***

Kuusivuotias kaupunkilaislapsi Leeni kävelee maalla puutarhan läpi ja kertoo sitten äidilleen: ”Minä näin tuolla pienessä kuusessa mansikoita ja minä kuulin, kun ne haisivat niin hyvältä.”

***

41/2-v. Aura katselee auringonpaisteessa kukkivaa ruukkukasvia tuumien: ”Kukalla on hyvä mieli.”

***

4-vuotias Sylvi kiukuttelee. Isä: ”On parasta, että äiti vie Syvlin lääkäriin ja sanoo, että Sylvissä on kiukkutauti.” Sylvi: ”Ja minä sanon, että se on isästä tarttunut.”

***

Nämä Lapsen suusta -palstan tekstit on julkaistu vuoden 1948 Kotiliesi-lehdissä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: "Äiti, tuu pian, hevonen vilkuttaa mulle" – lue lasten letkautuksia vuoden 1948 Kotiliesistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.