Tarinat

Maailma on tehty oikeakätisiä varten – 7 ongelmaa, jotka vain vasenkätinen tajuaa

Vasenkätiset elävät oikeakätisten maailmassa. Jopa puhelimen emojit ovat oikeakätisiä!

Listasimme seitsemän asiaa, joiden kanssa vain vasenkätiset kamppailevat. Kuinka moneen kohtaan samaistut?

1. Kirjoittaminen on kaikkien painajaisten alku

Käsin kirjoittaminen ei ole vaivan arvoista, sillä varsinkin lyijykynällä kirjoitettu teksti suttaantuu sitä mukaa kun teksti etenee. Hopeasta hohtava kämmensyrjä olikin tuttu näky koulupäivien jälkeen, kun muistiinpanot ja esseet vielä kirjoitettiin paperille.

vasenkätinen kirjoittaa

Ajatus kierrevihkoon tai kansioon kirjoittamisesta nostaa tuskanhien otsalle.

2. Uusien asioiden opettelu on hyvin haastavaa

Kitaransoitto, tennis, käsityöt… Vasenkätinen ei voi vain seurata opettajan esimerkkiä vaan joutuu kääntämään kaiken peilikuvaksi, koska usein opettaja ei osaa opettaa asiaa vasenkätisesti.

vasenkätinen soittaa kitaraa

Eräskin kansakoulunsa 1960-luvulla käynyt muistaa, kuinka joutui purkamaan jo virkkaamansa patalapun opettajan käskystä kahdesti, ennen kuin opettaja tajusi erilaisen jäljen johtuvan siitä, että oppilas on vasenkätinen.

3. Ateriointi on jatkuvaa kyynärpäiden kolistelua

Kaunis kattaus, mutta voinko siirtää kaiken toisin päin, miettii vasenkätinen istuessaan ruokapöytään.

Vasemmalla kädellä syövän kyynärpää on myös vääjäämättömällä törmäyskurssilla, jos vasemmalle puolelle sattuu istumaan oikeakätinen kanssaruokailija.

4. Sakset ovat kaikista pahimmat

Vasenkätisille muotoillut sakset ovat jokaisen vasenkätisen unelmalahja, sillä oikeakätisillä saksilla leikkaaminen on silkkaa sähellystä. Fiskarsin saksista tuleekin vasenkätiselle mieleen punainen, koska Fiskarsin vasenkätiset yleissakset myydään punaisella kahvalla.

Fiskarsin vasenkätiset sakset
© Fiskars

5. Oikeastaan kaikki muutkin oikeakätiselle muotoillut esineet ovat mahdottomia käyttää

Maksukortti höylätään oikealta, tietokoneen hiiri on muotoiltu oikealle kädelle, tietokoneen näppäimistön erillinen numeronäppäimistö on oikealla, kahvimukin kuviointi jää vasenkätiseltä piiloon. Jopa pelikorttien numerot hautautuvat vasenkätisellä pelaajalla kädessä pidettävässä viuhkassa ensimmäisen kortin alle.

6. Ohjeiden kuuntelussa on oltava tarkkana

Kun jumppaohjaaja kehottaa aloittamaan liikkeen tekemisen oikealla jalalla, vasenkätinen nostaa automaattisesti vasemman jalan. Isompi ongelma on luvassa silloin, kun koko ryhmän pitäisi liikkua samaan suuntaan, jolloin vasenkätinen on vaarassa joutua ryhmän jalkoihin.

7. Oletko vasenkätinen?

Kyllä, vasenkätinen vastaa uteluihin joka kerta, kun joku tajuaa hänen kirjoittavan vasemmalla kädellä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maailma on tehty oikeakätisiä varten – 7 ongelmaa, jotka vain vasenkätinen tajuaa

Ritva Somero

Kyllä alleviivaan kaikki jutut. Olen syntynyt 1954 maaseudulla. Ja ihme ja kumma sinnekin päästiin neuvomaan vanhempiani kun otin eka kertaa kynän käteen. Mieleenpainuvimpia ja lähtemättömiä muistoja alle kouluikäisenä. Olin tarkkailun alainen! Kouluvuodet oli raskaita jo senkin takia että en saanut oikealla kädellä kirjoitettua mitään selvää tekstiä ja käsi rasittui. Aikuisempana keksin että alan kirjoittamaan ”pölkky” kirjaimilla, että muutkin saavat selvän ja halusin todella tulla ymmärretyksi. Mokoma ajattelutapa söi itsetuntoni vuosikymmeniksi. Kunnes viimeisinä vuosina, vielä työelämässä ollessani, aloin mielessäni kapinoimaan ja päätin että lähden tästä elämäni viimeisestä työpaikasta kunnialla, vasurina. Siirsin kynän käytön vasempaan käteen ja kuin ihme, pikkuhiljaa huomasin kuinka itsetuntoni kasvoi harppauksin! Oli ilo myös, kertoa ääneen, ikäänkuin julistaa. Olen syntynyt vasuriksi ja tänään olen ylpeä siitä!!! Toivon maailman kaikille vasureille lujaa itsetuntoa. Olemme ehkä vuosikymmenien yksi mitään arvostetuimmasta ihmisryhmästä, mutta selviydymme älykkyydellä, mikä on luontaista meille, eikä sitä kukaan voi viedä pois!

mirtsu.

Minä naisihminen olin -60 luvulla raskaana toista lasta odottaessani.Menin käymään neuvolassa kun tuli aika kirjoittaa johonkin paperiin nimi otin kynän vasempaan käteen jolloin terveydenhoitaja sanoi ” toiseen käteen ”.
MIRTSU.

Helena

Asun nykyään yksin. Olen ostanut talouteeni vain vasenkätisten saksia. Kun sitten oikeakätiset ”vaikertaa”, että miten tämä leikkaaminen nyt näin vaikeata on, ja nämä saksetkin on niin oudot, minä sanon, että minä olen kyllä leikannut oikeakätisillä lähes kuusikymmentä vuotta, joten anna mennä vaan 🤗.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.