Tarinat

Marian perheloman karmea seuraus – luteet kulkivat matkalaukussa kotiin, ludepiina kesti kuukausia

Perhematka Viroon sai ikävän päätöksen, kun iholta alkoi löytyä kutisevia puremia ja nukkuvan pojan päältä löytyi ruokaileva ötökkä. Luteet olivat tulleet taloon.

Marian* perhe ei karsasta reppureissaamista. Yöpaikan ei tarvitse olla hieno, sillä suurin osa ajasta vietetään kuitenkin ulkona yhdessä tehden ja nähtävyyksiä katsellen.

Lue lisää: Näitä tuliaisia et halua tuoda! Luteiden torjunta ennen matkaa, matkalla ja matkan jälkeen

Tämän mielessä pitäen Maria vuokrasi miehensä ja kolmen poikansa kanssa viime kesänä Viron Pärnusta hotellivälityssivustolta mukavan edullisen kerrostalohuoneiston.

Huoneistossa oli kolme huonetta, se oli hyvällä paikalla lähellä keskustaa ja rantaa ja oli yleisilmeeltään siisti. Lomalla käveltiin rannalla ja puistoissa, käytiin vesipuistossa ja istuttiin kahviloissa. Rentouduttiin ja oltiin yhdessä.

Luteet kotona: Kutsumattomia vieraita

Tuliaisia ei ostettu, mutta niitä tuli silti. Kotona kutisevan punaisia puremia alkoi ilmestyä keskimmäisen pojan käteen. Maria mietti, että ehkä vielä elokuussa on hyttysiä.

Kun läikkiä tuli lisää, perhe tutki sängyn, mutta mitään ei löytynyt. Lapsiperheen kiireisessä arjessa asia jäi taka-alalle. Kunnes yhtenä aamuna Maria kävi herättämässä 11-vuotiasta aamuseitsemältä kouluun ja huomasi, että pojan peiton päällä köllötteli musta ötökkä.

Luteita.

”Olin jo matkalla huomannut yhdessä vaiheessa, että repustani tipahti ötökkä. Myös vatsaan ilmestyi itikanpiston näköinen kutittava kohta, mutta ajattelin, että sisään on vain yöllä päässyt ikkunasta itikoita. En yleensä pelästy eläinkunnan edustajia, joten en ihmettelyt asiaa silloin sen enempää”, Maria sanoo.

Olin jo matkalla huomannut yhdessä vaiheessa, että repustani tipahti ötökkä.

Vapaamatkustajat olivat luultavimmin reissanneet meren yli Suomeen keskimmäisen pojan yöpaidassa, jonka hän tapasi aamuisin hylätä mytyksi lattialle.

Maria oli matkalta tullessaan vienyt kaikkien muiden rinkat suoraan kylpyhuoneeseen, pessyt vaatteet ja kantanut laukut lopuksi verkkokomeroon säilöön, mutta keskimmäinen oli vienyt pikkulaukkunsa omaan huoneeseensa. Huoneeseen, josta tuli ötököiden uusi koti.

Lue lisää: Tunnista lude – purema, oireet, haju tai uloste voi paljastaa luteet!

Myrkkyhöyryjä luteille

Pojan päältä löytynyt ruokaileva öttiäinen päätyi pian todisteaineistoksi muoviseen kertakäyttömukiin elmukelmun alle. Maria lähti töihin, josta hän soitti tuholaistorjujalle ja isännöitsijälle.

”Tuholaistorjunnasta pyydettiin ensin lähettämään kuva, koska tulee niin paljon vääriä hälytyksiä luteista. Menin kotiin, asetin ötökän paperille, laitoin teipit esteeksi sen ympärille ja otin siitä kuvan. Kuvaa piti suurentaa, jotta pienen mustan jyvän näköinen eläin edes näkyi. Lähetin kuvan ja sain pian hyvin lakonisen vastauksen: Kyllä, tämä on lude”, Maria kertoo.

Rentokilin tuholaistorjuja kävi arviointikäynnillä jo päivän parin sisällä, ja luteiden jälkiä eli pieniä mustia pisteitä löytyi poikien huoneen kerrossängyn muttereiden raoista. Tämän jälkeen myrkyttäjä kävi kolmena kertana viikon välein. Vaikka keskimmäisen pojan huone olikin ainoa, josta puremia oli saatu, myös muut huoneet oli pakko myrkyttää.

”Myrkytys vähän huoletti. Meillä on kuitenkin kolme kasvavaa ja kehittyvää lasta, ja itse olen allerginen. Huomasin, että jos huoneet oli aamulla myrkytetty, vielä illalla saattoi aivastuttaa. Mutta kyllähän sen kestää, kun haluaa vain ne ötökät pois”, Maria sanoo.

Luteet kotona

Kirjat ja lelut pakattiin mustiin jätesäkkeihin, vietiin parvekkeelle ja myöhemmin saunotettiin. Kaikki viisihenkisen perheen huoneen kausikaapissa olleet vaatteet pestiin talvitakkeja ja juhla-asuja myöten. Kengät saunotettiin.

”Yritin miettiä, että miten rationaalinen ihminen toimii. Miten voisin olla vähemmän ahdistunut, miten voisin estää luteiden leviämistä”, Maria kertoo.

Tuholaistorjujan ohjeiden mukaan Maria teippasi kaiken kaksipuoleisella teipillä. Sänkyjen jalat, sohvan jalat, kynnykset. Ilmastoteipillä teipattiin kerrostalon kerrosten läpi menevät patterit. Verkkokaupasta ostettiin vielä ludeansoja, joiden kitaan ei lopulta kuitenkaan jäänyt yhden yhtä ötökkää.

Paljonko luteiden myrkytys maksaa?

Luteiden myrkytys maksoi lähes 700 euroa. Tyypillisesti lasku kulkeutuisi suoraan taloyhtiöille, mutta Marian perheen tapauksessa näin ei ollut. Koko satojen eurojen maksu piti maksaa itse.

Luteiden myrkytys maksoi lähes 700 euroa.

”Miten ihmiset, joilla ei ole varaa maksaa, voivat tehdä asialle mitään? Taloyhtiöiden pitäisi ehdottomasti kustantaa ludemyrkytykset, ennen kuin ne leviävät muihinkin huoneistoihin.”

Maria arvelee, että puolet keskimmäisen pojan huoneen tavaroista oli pakko heittää roskiin. Luteiden kotipesänä toimineet patjat heitettiin roskiin. Osa poikien leluista heitettiin roskiin. Peritty vanhanaikainen nojatuoli sai myös roskistuomion.

Lue lisää: Koira on oiva apu luteiden torjunnassa – Ludekoira löytää kodin ötökät ja tunnistaa lutikoiden erittämän feromonin

Pitääkö luteista kertoa naapureille?

Pahassa ludeinvaasiossa luteet saattavat levitä putkien, seinien ja jopa pistorasioiden kautta naapurihuoneistoihin. Päivä koitti, kun Marian oli pakko lähteä soittamaan naapureiden ovikelloja läpi. Ovikello kellolta, sama tarina oli kerrottava. Hei, meillä on luteita.

Naapureiden reaktiot jännittivät.

”Tuleeko meistä kuin spitaalisia? Ajattelevatko muut, että me ollaan kaiken pahan alku ja juuri?” Maria mietti.

Pää oli kuitenkin pakko pitää kylmänä. Tapahtunut ei ollut kenenkään syy ja nolostelu oli hyödytöntä. Oli turha hakea syyllistä. Luteet kotona on tilanne, johon yhä useampi joutuu nykyään.

Naapurit suhtautuivat asiaan hyvin.

”Yksi lähinaapureista lohdutti ihanasti, että ”Kiitos kun kerroit. Älä nyt ahdistu liikaa, koska eihän sitä tiedä, mistä luteita voi saada. Niitä voi saada vaikka ihan julkisen paikan penkistä täällä Suomessakin. Nyt hoidatte vaan ongelman kuntoon””, Maria kertoo.

Marian kerrostalon rapun aulaan kiinnitettiin tiedote asiasta. Isännöitsijän mukaan heidän tietoonsa ei ollut tullut, että ongelma olisi levinnyt muihin asuintoihin. Se, ettei ilmoituksia ole tullut, ei kuitenkaan tarkoita etteikö luteita olisi. Ovelat ötökät osaavat piiloutua pieniin koloihin ja rakoihin. Koteloituneena ne saattavat selvitä hengissä jopa puoli vuotta.

Koteloituneena luteet saattavat selvitä hengissä jopa puoli vuotta.

Tulivatko ne takaisin?!

Ludeongelman keskellä mieli menee selviytymisvaihteelle, Maria kertoo. Arjen hommat ja velvollisuudet hoidetaan, mutta muuten energiaa ei riitä ylimääräiseen. Kun väsymys valtaa mielen, nauru, hassuttelu ja ilo vähenee.

Heinäkuisesta Pärnun matkasta on jo kuukausia, eikä puremia ole näkynyt aikoihin. Vaikka punainen jälki iholta katoaa, pienen verenimijän jättämä muistijälki ei.

”Viime viikolla löysin pieniä mustia siemeniä sängystä. Ahdistuksen aalto vyöryi heti kurkkua kuristamaan. Vaikka en ole syvästi uskonnollinen, tulee mieleen Jobin tarina Raamatusta. Onko tämä jokin vitsaus?”

Vaikka en ole syvästi uskonnollinen, tulee mieleen Jobin tarina Raamatusta. Onko tämä jokin vitsaus?

Maria käski itseään pitämään pään kylmänä ja ajattelemaan. Ajattele, ajattele niin kuin tieteilijä. Tieteilijällä on hypoteesi ja hän miettii, mitkä asiat tukevat hypoteesia ja mitkä eivät.

Aiemmin vanhempienkin makuuhuoneesta oli löytynyt muutama kuollut lude. Nyt mustat jyväset eivät kuitenkaan olleet koteloituneita ötököitä vaan siemeniä näkkäristä.

”Se on jännä huomata itsessään, miten yksi pieni ötökkä voi aiheuttaa mielelle tällaista vainoharhaisuutta”, Maria sanoo.

Luteet kotona: Tämän perhe oppi

Pärnun huoneistohotellin pitäjälle on informoitu tapahtuneesta, eikä Maria voi kuin toivoa, että hotellin omistaja ymmärtäisi tehdä asialle jotain.

Marian perheen elämä jatkuu. Siitä huolimatta terve huolellisuus on jäänyt. Luteet kotona on enää painajainen, jonka ei halua toistuvan.

”Kyllä siinä ottaa opikseen. Enää ei ihan mihin tahansa läävään tule lähdettyä reissailemaan, varsinkaan lasten kanssa. En ole enää täysin sinisilmäinen, vaan jatkossa tulen aina tarkastamaan huoneen”, Maria kertoo.

”Olimme Suomessa kylpylässä tässä syyslomalla. Tarkastettiin heti ensitöiksi patjojen ja sänkyjen alustat ja sänkyjen jalat mustien pisteiden varalta. Sanoin pojille, ettei vaatteita saa heittää lattialle.”

Mutta nauru, hassuttelu ja ilo on alkanut palata Marian perheen kotiin. Keskimmäisen pojan huoneeseen on ostettu uusi patja, ja huonetta on alettu sisustamaan saunotetuista säkeistä kaivetuilla pehmoleluilla. Kirjahyllyssä köllöttelee käärme ja sängyn reunassa kiipeilevät apinat. Tervetulleet eläinystävät.

* Marian nimi on muutettu.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Marian perheloman karmea seuraus – luteet kulkivat matkalaukussa kotiin, ludepiina kesti kuukausia

Rikkaat vs. köyhät

Joka paikassa sanotaan, että se ludemyrkky ei ole vaarallista. Silti sitä saa vain käyttämällä kalliita firmoja. Jos se olisi kaikkien saatavissa kuten tavan hyönteismyrkyt, kaikki voisivat ehkäistä luteiden leviämistä ja hoita aongelmat itse. Mutta myrkyttäjät ovat kuin apteekkarit, jotka hyötyvät siitä, että ihmiset sairastavat ja myyvät lääkkeitä heille ja vetävät välistä. Samoin tekevät nuo myrkyttäjät. Tämä aine pitäisi saada ihan vapaaseen myyntiin, etteivät luteet valtaa kaikkia taloja. Tiedän monia, jotka eivät tee ludeasialle mitään, koska ei ole saunaa, ei ole varaa kalliisiin myrkytyksiin, eikä varaa hankkia uusia kalusteita. On väärin, että toiset rikastuvat toisten epäonnella.

Bedbug.com

Luteet eivät tunnista, onko kyseessä 4 tähden majoitus vai reppureissajan hostelli, jos niitä on ollakseen. Oma neuvoni on majoituksen tasosta riippumatta olla laittamatta mitään sängylle.

Huono tuuri

Tietenkään talonyhtiön (eli muiden asukkaiden) tehtävä ei ole maksaa sitä että henkilö itse tuo omaan kotiinsa luteita. Luulen että tällaisiin tapauksiin on olemassa matka- tai kotivakuutus jonka hankkimalla matkaa ennen saa mielenrauhan jos jotain ei toivottua tulee mukana.
Huonoa tuuria mutta hyvä opetus että mihin tahansa läävään ei kannata mennä ja kannattaa aina omat matkatavarat suojata reissussa ei toivotuilta tuholaisilta.

Kakalla käydääb kaikki.

Et joko lukenut koko juttua tai sinulla on vaikeuksia luetun ymmärtämisen kanssa. Luteita voi saada kuka tahansa ja – kuten jutussakin todettiin; ollen myöskin yleistietoa – minkä tasoisesta majoituksesta tahansa. Aikamoista moukkamaisuutta osoitit kommentillasi.

Vieras12345

Lähes kaikissa kotivakuutuksissa lukee että tuhoeläinten aiheuttamia vahinkoja ei korvata!! Meille ns ystävän antama pehmuste toi kotiimme luteet ja kaikki tavaramme oli hävitettävä! Kotivakuutus ei korvannut.

Heat On Oy

Luteista pääsee eroon lämpötorjunalla kerralla, ilman irtaimisto hävikkiä.

Ailaorvokki

Meille luteet tulivat Madridista viiden tähden hotellista. Rentokill myrkytti kuusi kertaa. Saunotettiin ja pakastettiin mattoja ja vuodevaatteita. Viimeiset tapettiin runkopatjoissa pitämällä niitä muovitettuna vuoden ajan ja myrkyttämällä noin kuukauden välein.

Ulpukka45

Alakerran asunnossa luteita! Koko kämppä revittiin betonipinnalle. Parissa muussa asunnossa myrkytettiin. Itse säästyin luderallista, mutta tämä ludekämpän perkeleellinen remppa on nyt kestänyt puoli vuotta! Hoitakaa ludeongelma nopeasti ettei kerkiä pesimään pahaksi!

Alec

Matkoillani ulkomailla en koskaan avaa matkalaukkuani, enkä asettele vaatteitani hotellihuoneen lipastoon tai kaappeihin. Pidän laukun kiinni. Kun palaan kotiin, niin laitan matkalaukun ensiksi parvekkeelle. Sieltä otan kaikki vaatteet ja pesen niin puhtaat kuin likaisetkin. Hotellihuoneessani tarkastan patjan. Jos siellä on omituisia mustia läiskiä, niin vaadin johtajan paikalle. En halua likaista patjaa. Haluan toisen huoneen. Matkalaukku kannattaa jättää parvekkeelle pakkaseen ja se kannattaa myös myrkyttää.

Älyy

Et avaa laukkua KOSKAAN?!?! Miksi ottaa sitö edes mukaan?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.