Tarinat

Mikä ihmeen perenniaali? Testaa, oletko sinäkin iätön nainen!

Oletko 40- tai 50-vuotias tai kenties jo vanhempi, muttet miellä itseäsi keski-ikäiseksi? Ehkä pukeudut polvista revenneisiin farkkuihin ja tennareihin tai lainaat tyttäresi vaatteita lähtiessäsi ravintolaillalliselle ystäviesi kanssa? Jos vastasit kyllä, saatat olla perenniaali: aikaa ja kulutusta kestävä iätön nainen.

Julia Roberts ostoksilla
Julia Roberts ei vaikuta keski-ikäiseltä, vai kuinka?

Brittiläinen The Telegraph-lehti nosti hiljattain esiin keskustelun keski-iän käsitteestä. Mitä sillä nykyisin edes tarkoitetaan? Mieltääkö esimerkiksi suomalainen neli- tai viisikymppinen itsensä sudokuita ratkovaksi, sauvakävelyllä, sienimetsällä ja kylpylämatkoilla käyväksi keski-ikäiseksi, jonka olisi jo aika liittyä Martta-kerhoon?

The Telegraphin teettämän tutkimuksen mukaan 96 prosenttia yli 40-vuotiaista naisista ei pidä itseään keski-ikäisenä ja 80 prosenttia katsoo, etteivät yhteiskunnan käsitykset keski-ikäisten naisten elintavoista vastaa heidän omaa elämäänsä. Kyselyyn vastasi yli 500 brittinaista.

Yli kaksi kolmasosaa kyselyyn osallistuneista tunsi elävänsä elämänsä kultakautta. Lähes 60 prosenttia sanoi tuntevansa itsensä yhtä nuoreksi ja vetreäksi kuin ennenkin, ja yli 80 prosenttia kertoi, ettei edes määrittele itseään iän mukaan.

 Jaottelu iän mukaan on vanhanaikaista

The Telegraph esittääkin käsiteongelmaan ratkaisun. Iättömiä naisia ja miehiäkin tulisi kutsua perenniaaleiksi. Termin on alkujaan kehittänyt yhdysvaltalainen internetmediayrittäjä Gina Pell, 49, jonka mukaan ihmisten jaottelu iän mukaan on antiikkista.

Michelle Obama kasvimaalla
Michelle Obaman tyyliä on usein kiitelty ajankohtaisuudesta ja pukevuudesta.

Keski-ikäisyyden muuttuminen kannattaisi lehden mielestä huomioida myös naisille suunnatussa mainonnassa. Jo pidempään työelämässä olleilla perenniaaleilla on nimittäin valtaa, halua ja rahaa kuluttaa, muttei välttämättä sellaisiin tuotteisiin ja palveluihin, joita keski-ikäisille perinteisesti tarjotaan. The Telegraphin kyselyssä 84 prosenttia naisista katsoi käyttävänsä tuotteita ja palveluita, jotka heidän mielestään oli suunnattu heitä itseään nuoremmille naisille.

Keitä perenniaalit sitten ovat? Ainakin näkyviä, vaikutusvaltaisia ja haasteita pelkäämättömiä.

Klassisista perenniaaleista The Telegraph antaa esimerkkeinä muun muassa näyttelijä Julia Robertsin, 49, jonka People-lehti valitsi tänä vuonna maailman kauneimmaksi naiseksi. Harry Potter -kirjailija J.K. Rowlingin, 51, näyttelijä Nicole Kidmanin, 50, Yhdysvaltain entisen presidentin vaimon Michelle Obaman, 53, ja Ranskan tuoreen presidentin Emmanuel Macronin, 39, vaimon, 64-vuotiaan Brigitte Trogneux’n.

Oletko sinäkin perenniaali?

Seuraavat 10 kohtaa kuvaavat perenniaalia. Testaa, oletko sinäkin perenniaali.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä ihmeen perenniaali? Testaa, oletko sinäkin iätön nainen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.