Tarinat

Amos Rexin teamLab-näyttely villitsee – mistä oikein on kysymys?

Helsingin keskustaan Lasipalatsin alle on avattu uusi taidemuseo, Amos Rex. Avajaisnäyttely teamLab: Massless koostuu digitaalisista installaatioista, ja se on herättänyt valtavaa kiinnostusta. Miksi? Haastattelimme näyttelyn kuraattoria Itha O'Neilliä. 

Helsingin keskustaan on avattu uusi taidemuseo, Amos Rex. Arkkitehtonisesti jännittävä museo sijaitsee Lasipalatsin alla. Avajaisnäyttely teamLab: Massless koostuu suuret tilat täyttävistä digitaalisista installaatioista, ja se on hurmannut kaikenikäiset kävijät. Ensimmäisinä viikkoina näyttelyyn oli jopa kymmenien metrien jonot. Haastattelimme kuraattori Itha O’Neilliä.

Lue myös: Sijoita taiteeseen – näin pääset alkuun taidesijoittamisessa

Mikä on Amos Rexin näyttely teamLab?

”Kyse on japanilaisesta 500 hengen taiteilijaryhmästä, johon kuuluu taiteilijoita, koodareita, matemaatikkoja, arkkitehteja, graafisia suunnittelijoita, animaattoreita ja kirjailijoita. He ajattelevat, että taide on suunnattu kaikille. Sen avulla voi luoda positiivisia yhteisiä kokemuksia, jotka tekevät hyvää koko yhteiskunnalle.”

Lue myös: 50 vinkkiä Helsinkiin – parhaat näyttelyt, kahvilat ja aktiviteetit

Miten näyttelyn digitaaliset installaatiot avautuvat katsojalle?

”Kun teokseen astuu, siihen uppoaa ja oman kehon rajat ja erillisyys teoksesta hämärtyvät. Kyse ei ole vain yksisuuntaisesta kokemuksesta katsojan ja teoksen välillä. Myös muut kävijät vaikuttavat kokemukseen.”

Miten esihistoriallinen japanilainen taide näkyy teamLabin teoksissa?

”He kuvaavat usein vesiputouksia ja aaltoja. Esimerkiksi Black waves -teoksessa kokija tuntee, että meri liikkuvine aaltoinen kutsuu. Enso-teos taas on huikea digitaalisesti syntyvä zen-ympyrä. Kun japanilaisessa taiteessa tila kuvataan litteänä, teamLab rikkoo tämän näkökulman ja haastaa katsojan kolmiulotteiseen tilaan. Taiteesta nautitaan yhdessä. Samalla tapaa japanilaiset ilotulitukset ovat silkkaa yhdessä koettua kauneutta.”

Mitä Amos Rexin katon kumpujen alla on?

”TeamLab halusi suunnitella teoksen juuri tähän tilaan. Näyttelyn pääteoksessa Vortex of Light Particles vesi valuu ylöspäin ja muodostaa pyörteen kattoikkunaan. Kyseessä on yksi isoimmista digitaalisista teoksista Euroopassa. Sen aikaansaamiseksi tarvitaan 51 projektoria.”

Amos Rexin avajaisnäyttely teamLab: Massless koostuu suuret tilat täyttävistä digitaalisista installaatioista. Näyttely on esillä Helsingissä  30.8.2018–6.1.2019. Amos Rexin pääsisäänkäynti on Lasipalatsissa, Mannerheimintien puolella. Lähimmät metropysäkit ovat Kamppi ja Rautatieasema.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Amos Rexin teamLab-näyttely villitsee – mistä oikein on kysymys?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.