Tarinat

Milloin nuori on valmis muuttamaan kotoa? Selvitä asia tällä yksinkertaisella testillä

Juuri kun valmistujaisten kuohuviinilasit on tiskattu, pitää valmistautua suureen muuttoon. Pääseekö nuori itse lähtemään kotoa vai pitääkö haastaa peräkammarin poika oikeuteen? Oman nuoren itsenäisyydenasteen voi selvittää yksinkertaisella tavalla.

Nykyajan vanhemmat ovat tukeneet lastensa uramenestystä päiväkodin ja musiikkiopiston kehityskeskusteluista lähtien. Monen pitkä vanhemmuusputki huipentui kesäkuisiin valmistujaisiin.

Juhlat pistouvanneet vanhemmat joutuivat painamaan kakkuvatien alle mieltään kalvavan kysymyksen. Selviääkö minun nuoreni maailmaan?

Lohdutuksen sana: tilastojen mukaan suomalaisnuoret muuttavat ahkerasti työn perässä, jopa kolmanneksi ahkerimmin koko Euroopan Unionissa.

Uutta on kuitenkin se, että entistä useammat nuoret lähtevät ulkomaille opiskelemaan – mutta eivät välttämättä enää muuta takaisin.

Tämä on se vanhemman toinen huoli: mitä jos nuoreni jääkin sille tielleen ja perustaa perheen toiselle puolelle maapalloa?

Lue myös: Näin syrjäytymisvaarassa olevia nuoria voi tukea ja kannustaa

Suomalaisnuoret ovat rohkeita

Me suomalaisvanhemmat voimme olla huolettomia verrattuna esimerkiksi Italian mammoihin ja pappoihin. Siellä nuoren kotoa pois muuttaminen ei ole ollenkaan tavallista.

Vain yksi 50 italialaisnuoresta lähtee kotoa työn perään. Tästä on pitänyt huolen talouskriisi ja se, että maassa ei ole opiskelija-asuntoja. Käytännössä uuteen pastapöytään pääsee vain solmimalla avioliiton.

Suomalainen systeemi asumistukineen auttaa itsenäistymään. Nuorella on mahdollisuus muuttaa omilleen, varsinkin kun moni tekee töitä jo opintojen ohessa. Nuoremme eivät siis ole laiskoja ja saamattomia, vaan rohkeita ja ahkeria!

Nuoria täytyy silti tukea heidän itsenäistymispyrkimyksissään. Auttaa asunnon etsinnässä, selvittää kotivakuutusten kiemuroita ja tähdentää, että vuokra pitää maksaa ajallaan. Pyykinpesu, ruoanlaitto, siivous – niissäkin ehkä tarvitaan opastusta.

Onko nuorin valmis? Tee vessapaperitesti!

Oman kokemukseni mukaan muuttajan kypsyysasteen voi mitata helposti: jos nuori ei ymmärrä, että vessapaperikin pitää itse hankkia, itsenäistymiseen on vielä matkaa.

Amerikassa nuorten kotoa muuton kannustamiseen on aivan ennenkuulumattomia keinoja. Vastikään uutisoitiin, että kun 30-vuotias poika ei suostunut muuttamaan kotoa, äiti ja isä hankkivat pojalleen häädön tuomioistuimen avulla.

Peräkammarin poika piti tuomarin päätöstä törkeänä, vaati häädölle puolen vuoden lykkäystä ja aikoi valittaa oikeuden päätöksestä.

Eikä aikonut olla enää puheväleissä vanhempiensa kanssa.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 12/18.

Mitä mieltä sinä olet? Osallistu keskusteluun kommenttikentässä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin nuori on valmis muuttamaan kotoa? Selvitä asia tällä yksinkertaisella testillä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.