Tarinat

Pentti, 82, eli vuosikymmeniä kaksoiselämää, koska uskoi homoseksuaalisuuden olevan syntiä – rakastuminen Jyriin muutti kaiken

Pentti Ahonen, 82, yritti vuosikymmeniä kieltää itseään rakastumasta miehiin. 18 vuotta sitten löytynyt Jyri ja onnellinen parisuhde rohkaisi lopulta kuuntelemaan sisintään.

Mitä väärää siinä voi olla, jos tykkäämme toisistamme? Mitä pahaa tällaisessa rakkaudessa on? Suukottelussa ja halailussa?

Nämä ajatukset eivät jättäneet vantaalaista Pentti Ahosta rauhaan sen jälkeen, kun hän oli tavannut talvella 2006 Jyri Aution.

​Helluntaiseurakunnassa opittu käsitys homoseksuaalisuuden syntisyydestä hallitsi Pentin elämää pitkään.

”Tunnetasolla pääsin eroon syntisyyden ajatuksesta vasta Jyrin ansiosta. Se oli vuosien prosessi, joka valkeni pikkuhiljaa kuin aamunkoitto”, Pentti sanoo nyt kotisohvallaan Myyrmäessä ja hipaisee Jyriä kädestä.

Pari on pitänyt yhtä jo 18 vuoden ajan.

”Enää en ole millään tavalla rikkinäinen. Päinvastoin, olen eheytynyt yhteisten vuosiemme aikana. Ne ovat olleet elämäni parasta aikaa”, hän jatkaa.

Aiemmin Pentti, 82, joutui elämään vuosikymmeniä varjoissa. Pahinta oli kieltää päivästä toiseen oma minuutensa.

”Rukoilin jumalalta, että ihastuisin tyttöihin.”

Lue myös: Nelikymppinen Jenni erosi miehestään ja rakastui naiseen: ”Saanko olla aito todellinen itseni?”

Pentti pyöritti pitkään kristillistä kirjakauppaa, mutta myi sen pois vuonna 1988 väsyttyään sen pitämiseen. Tämän jälkeen hän työskenteli myyntiedustajana ja hyväntekeväisyysmyymäläketju Fidalla erilaisissa tehtävissä.
Pentti pyöritti pitkään kristillistä kirjakauppaa, mutta myi sen pois vuonna 1988 väsyttyään sen pitämiseen. Tämän jälkeen hän työskenteli myyntiedustajana ja hyväntekeväisyysmyymäläketju Fidalla erilaisissa tehtävissä. © Pekka Holmstöm

Helluntailaisessa perheessä kasvanut Pentti kävi pyhäkoulua viisivuotiaasta

Pentti varttui Helsingissä uskovaisten vanhempiensa esikoisena. Pikkuveli syntyi, kun Pentti oli nelivuotias. Vanhemmat olivat toisen polven helluntailaisia. Pentti kävi viisivuotiaasta asti pyhäkoulua, ja kotona puhuttiin paljon hengellisistä asioista.

Radiota ei ollut, koska maailman musiikin kuuntelua paheksuttiin. Alkoholi ja tupakka olivat kiellettyjä. Teinivuosinaan Pentti kokeili tupakkaa, mutta jäi kiinni ja sai selkäänsä.

Oman uskonsa Pentti löysi 13-vuotiaana ja liittyi Helsingin Saalem -helluntaiseurakuntaan. Hän kävi jo nuorena ahkerasti kokouksissa ja oppi ajattelemaan, että homoseksuaa­lisuus on syntiä ja väärin. Nuoren Pentin ahkerasti lukema Raamattukin vahvisti ajatuksen.

”Tunsin todella voimakasta sisäistä ristiriitaa, koska tajusin jo melko nuorena olevani kiinnostunut pojista. Ihastuin herkästi samaa sukupuolta oleviin ystäviini, mutta pidin sen omana salaisuutenani.”

Pentin nuoruudessa sukupuolivähemmistöjä katsottiin pahalla myös uskonnollisten yhteisöjen ulkopuolella. Homoseksuaaliset teot kiellettiin Suomen laissa rangaistuksen uhalla aina vuoteen 1971 asti. Virallisesta sairausluokituksesta homoseksuaalisuus poistettiin vasta 1981.

Pentti rukoili, että hän voisi muuttua heteroksi ja tuntea tyttöjä kohtaan samaa kuin muutkin pojat.

”Mielestäni tunteeni poikia kohtaan olivat vääriä.”

Kun Pentin toivomaa muutosta ei tapahtunut, hän rukoili jumalaa viemään pois kaiken kiinnostuksen sukupuoliasioista.

”Tunsin itseni tuolloin erilaiseksi, vialliseksi.”

Ystävä paljasti Pentin vaimolle tämän salaisuuden 

Voisiko sopivan vaimon löytyminen muuttaa kaiken? Parikymppinen Pentti oli vakuuttunut, että miehet unohtuisivat, kun hän kohtaisi aidon rakkauden.

Hän seurusteli lyhyitä pätkiä naisten kanssa, mutta orastava lempi tyssäsi nopeasti Pentin mielenkiinnon kuihduttua. Kun Pentti kohtasi 1960-luvun alkuvuosina tulevan vaimonsa, hän rakastui palavasti ja oli varma, että pari viettäisi loppuelämänsä yhdessä.

Mentiin kihloihin ja naimisiin. Liitto alkoi kuitenkin rakoilla pian. Pari sai kaksi poikaa, mutta lapsiperheen arki kiristi hermoja. Riitoja oli usein.

Pentti huomasi ajattelevansa yhä enemmän miehiä. Hän uskoutui asiasta ystävälleen ja vannotti tätä pitämään salaisuuden. No, ystävä kertoi silti vaimolleen. Sitä kautta tieto Pentin tunteista päätyi myös oman puolison korviin.

Riitojen aikana vaimo otti asian usein esille, mutta Pentti kielsi väitteen jyrkästi hölynpölynä. Samaan aikaan hän eli salasuhteessa toisen uskovaisen perheenisän kanssa.

Seitsemän aviovuoden jälkeen Pentti ja hänen vaimonsa erosivat. Sen jälkeen Pentti hakeutui herkemmin suhteisiin miesten kanssa – mutta edelleen salassa.

”Elin vuosikymmeniä kaksoiselämää. Olin uskovaisten joukossa uskovainen­ ja salasin toisen puolen elämästäni. Sateenkaari-ihmisten seurassa salasin kristillisen taustani. Elämäni oli jatkuvaa näyttelemistä. Jouduin aina kieltämään jotain todellista itsestäni.”

Pentti oli perustamassa Aslania ja uskoi, että eheytys toimii

Me muutumme heteroiksi, eheydymme. Se oli lupaus, jonka Pentti muiden uskovaisten homoseksuaalien kanssa vahvisti toisilleen.

1990-luvun alussa hän oli päätynyt ystävänsä houkuttelemana kuuntelemaan keskustelutilaisuutta, jossa amerikkalainen Frank Worthen kertoi päässeensä irti homoseksuaalisuudesta Jeesuksen avulla. Pentti innostui – pystyisikö hänkin samaan?

Pentti ja muutamat muut samassa tilanteessa olevat alkoivat kerääntyä yhteen pitämään opintopiirejä. Sen seurauksena he perustivat vuonna 1991 Aslan ry:n, jonka perusajatuksena oli uskomus, että homo voi kääntyä heteroksi.

Nykyisin yhdistys tunnetaan nimellä Suomen Elävät Vedet ry. Yhdistyksen tarkoituksena on verkkosivujen mukaan auttaa tunne-elämältään ja ihmissuhteiltaan rikkinäisiä ihmisiä uudistumaan ja eheytymään.

Pentti oli mukana Aslanin toiminnassa aktiivisesti yli kymmenen vuoden ajan.

”Seminaarien, rukousten ja luentojen tavoitteena oli muuttaa meidät heteroiksi. Uskoin todella pitkään, että se onnistuisi.”

Lopulta Pentti hyväksyi, ettei niin tapahtunut. Hän lopetti toimintansa Aslanissa 2000-luvun alussa.

”Se oli hukkaan heitettyä aikaa, vaikka sainkin sitä kautta monta uutta ystävää. Itse eheytyminen on kuitenkin minun kokemukseni mukaan huuhaata.”

Pentti kohtasi Jyrin sateenkaarimessussa Tuomiokirkossa

Näkövammainen mies kokeili valkoisella kepillään katukivetyksen reunaa. Oli myöhäinen lauantai-iltapäivä joulukuussa 2005. Tuolloin 64-vuotias Pentti oli ollut ystävänsä kanssa sateenkaarimessussa Tuomiokirkon kappelissa.

Pentti tiedusteli, voisiko olla miehelle avuksi, ja näin kaksikko päätyi saattamaan Jyriksi esittäytyneen 37-vuotiaan miehen Rautatieasemalle.

”Perillä toivotimme toisillemme hyvät illan jatkot. Ajattelin tehneeni päivän hyvän työn, enkä kuvitellut, että joskus vielä kohtaisimme.”

Kului muutamia viikkoja. Pentti lähti viettämään iltaa Sateenkaariyhdistys Malkuksen järjestämään keskustelupiiriin. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hyvinvointia.

Perillä Pentti havaitsi porukassa tutun hahmon. Keskustelujen tauolla hän hakeutui Jyrin juttusille. Rupattelu tuntui molemmista mutkattomalta ja mielenkiintoiselta. Pentti pyysi Jyrin puhelinnumeron.

Muutamien viikkojen kuluttua hän rohkaistui soittamaan Jyrille ja he sopivat tapaamisen tämän kotiin Vantaalle. Penttiä jännitti: löytäisikö hän perille, osaisiko hän käyttäytyä soveliaasti sokean ihmisen kanssa, esittämään kysymyksensä loukkaamatta?

”Kaikki pelkoni olivat turhia. Jo eteisessä minusta tuntui, kuin olisin tullut vanhan ystäväni kotiin.”

Rakkaus kasvoi pikkuhiljaa

Miehet tutustuivat toisiinsa ja Jyri kertoi avoimesti elämästään. Erityisen vaikuttunut Pentti oli siitä, miten syntymästään asti sokeana ollut Jyri auttoi vammaisia ystäviään ja oli mukana hyväntekeväisyydessä.

”Silloin ajattelin, että tuota ihmistä minä haluan auttaa.”

Alkuun Pentti tuki Jyriä arjen askareissa, kuten kauppareissuilla ja ruoanlaitossa. Pentti asui Alppilassa. Hän työskenteli myyjänä Fidan lähetystorilla, Jyri näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä.

Miehet ulkoilivat yhdessä ja kävivät hengellisissä tilaisuuksissa. Jyri ei ole helluntailainen, mutta hänellä on vahva evankelisluterilainen usko.

Yhteiset päivät jatkuivat jommankumman luona vietetyiksi öiksi. Rakkaus kasvoi pikkuhiljaa.

”Se ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä, vaan pikkuhiljaa molempien tunteet heräsivät”, Jyri muistelee.

Pari oli vitsaillut muutosta saman katon alle. Puolentoista vuoden seurustelun jälkeen he huomasivat olevansa valmiita aloittamaan elämän avoparina. Yhteinen koti löytyi Vantaan Myyrmäestä.

Pentin ja Jyrin kotialbumiin on ehtinyt kerääntyä yhteisiä kuvia 18 vuoden yhdessäolon aikana. Ystävyydestä alkanut rakkaus on syventynyt ajan kuluessa  vahvaksi kumppanuudeksi. ”Emme ole kuitenkaan harkinneet naimisiinmenoa, meidän on hyvä olla näin.”
Pentin ja Jyrin kotialbumiin on ehtinyt kerääntyä yhteisiä kuvia 18 vuoden yhdessäolon aikana. Ystävyydestä alkanut rakkaus on syventynyt ajan kuluessa vahvaksi kumppanuudeksi. ”Emme ole kuitenkaan harkinneet naimisiinmenoa, meidän on hyvä olla näin.” © Kotialbumi

Pojat ymmärsivät, mutta yhteys veljeen katkesi

Pentti oli kertonut seksuaalisesta suuntautumisestaan aikuisille pojilleen jo ennen Jyrin kohtaamista. Molemmat ottivat tiedon vastaan kunnioituksella ja ymmärryksellä – se ei tullut heille yllätyksenä. Myös Jyrin sukulaiset ovat suhtautuneet lämpimästi.

”Valitettavasti yhteydet helluntaiseurakuntaan kuuluvaan veljeeni katkesivat, kun muutimme Jyrin kanssa yhteen. Vaikka asumme suhteellisen lähellä, hän ei ole pyynnöistäni huolimatta tullut kertaakaan meille käymään.”

Pentti kuuluu yhä virallisesti helluntaiseurakuntaan, mutta ei ole aktiivijäsen. Välillä hän käy päiväseuroissa tapaamassa vanhoja tuttujaan ja muistelemassa menneitä.

”Avioeroni jälkeen aistin kyräilyä ja pitkiä katseita, enkä kehdannut näyttää tilaisuuksissa naamaani. Nykyaikana uskon, että seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät tuomitsevat kannat ovat monien kohdalla lieventyneet.”

Pentti iloitsee maailman muutoksesta, siitä, että seksuaalivähemmistöjen oikeuksista puhutaan ja tasa-arvo etenee. Muutamille ihmisille hän on kertonut tarinansa kirjeissä. Palaute on ollut aina ymmärtävää.

”Olen säilyttänyt uskoni, sillä ajattelen, ettei seurakunnalla ole ollut aiemmin tarpeeksi tietoa asioista ja siksi homous on luokiteltu synniksi”, hän pohtii.

Pariskunnan makuuhuoneen seinällä on Pentin isovanhempien uskoon viittaava vanha taulu, joka on peräisin 1800-luvulta.
Pariskunnan makuuhuoneen seinällä on Pentin isovanhempien uskoon viittaava vanha taulu, joka on peräisin 1800-luvulta. © Pekka Holmström

Pentti on päässyt eroon syyllisyydestä ja tuntee olevansa rakastettu

Onnellinen ja tasapainoinen. Sellaiseksi Pentti tuntee olonsa nyt.

”Enää minun ei tarvitse kantaa syyllisyyttä tunteistani, hävetä tai yrittää muuttaa itseäni toisenlaiseksi. Tiedän kelpaavani ja olevani rakastettu juuri tällaisena.”

Pentti soisi yhtä onnellisen elämäntilanteen myös kohtalotovereilleen. Siksi hän tekee vapaaehtoistyötä Uskontojen uhrien tuki ry:ssä ja vetää ryhmiä, joissa kertoo kokemuksistaan.

”Haluan rohkaista ja kannustaa ihmisiä, jotka kamppailevat uskoon ja seksuaalisuuteen liittyvien asioiden parissa.”

Jyrin mielestä parasta heidän pitkässä suhteessaan on läheisyys. Vahva rakkaus yhdistää heitä.

”Yhteinen elämämme on ihanaa, eikä siinä ole mitään pahaa tai häpeällistä. Uskallamme rakastaa toisiamme täysillä. Tykkäämme edelleen toisistamme kuin hullu puurosta”, Pentti sanoo.

Pari on puhunut paljon myös elämän rajallisuudesta ja 27 vuoden ikäerostaan. Pentti pitää todennäköisempänä, että kuolee ensin, koska on Jyriä merkittävästi vanhempi.

”Olen surrut ja miettinyt, miten Jyrin käy sitten, kun minua ei enää ole”, Pentti sanoo.

Huoli ei kuitenkaan ole juuri nyt jokapäiväinen. Arki soljuu mukavasti ja molemmat voivat hyvin.

”Suurin toiveeni ja haaveeni on, että lähdön hetkellä saisin pitää Jyriä kädestä kiinni – koska hän on minun rakkaani.”

Lue myös Anna.fiPappi, aktivisti ja taiteilija kertovat, miksi eivät enää tottele auktoriteetteja.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 3/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pentti, 82, eli vuosikymmeniä kaksoiselämää, koska uskoi homoseksuaalisuuden olevan syntiä – rakastuminen Jyriin muutti kaiken

Sinun täytyy kommentoidaksesi.