Tarinat

Perheenisä Mikael, 33, ryhtyi mehiläishoitajaksi – näin hän pääsi alkuun

Mikael innostui mehiläisistä ja lähti naapurinsa kanssa kurssille opiskelemaan mehiläistarhausta. Nyt hänellä on kolme mehiläispesää, jotka tuottavat kymmeniä kiloja hunajaa.

Sipoossa asuva Mikael Marjanen, 33, oli miettinyt jo vuosia mehiläishoitajakurs­sille menemistä, mutta yksin ei tullut ilmoittauduttua. Kun tuttavaperhe osti talon läheltä, Mikael mainitsi, että heidän tontillaan oleva niitty ­näytti täydelliseltä mehiläisille. Perheen isä innostui ja miehet ilmoittautuivat yhdessä peruskurssille.

”Toukokuussa, juuri ennen kurssin alkua, meille tarjottiin mehiläispesää ja päätimme ostaa sen. Minulla oli varas­tossa tarvikkeet, sillä isäni ja isoisäni tarhasivat mehiläisiä aikoinaan. Ensimmäinen pesämme, Buckfast-rotua, saapui ­meille vain tunti ennen kurssin alkua”, Mikael kertoo.

Keravan opiston järjestämä mehiläishoidon perus­kurssi pidettiin Keravan kartanon tilalla suunnilleen joka toinen lauantai koko kesän ajan. Opetus oli ­hyvin käytäntöpainotteista ja kaikki kymmenkunta kurssilaista saivat osallistua ­tilalla olevien pesien hoitoon.

Lue myös: Mehiläisvahakynttilä on luonnollinen kaunotar – katso videolta, miten kynttilän voi tehdä helposti itse

Kurssilla harjoiteltiin hunajan keräämistä pesistä sekä sen linkoamista ja purkittamista.
Kurssilla harjoiteltiin hunajan keräämistä pesistä ja sen linkoamista ja purkittamista. © Mikael Marjasen kotialbumi
Omasta pesästä tarhaajat saivat heti ensimmäisenä ­kesänä 50 kiloa hunajaa.
Omasta pesästä tarhaajat saivat heti ensimmäisenä ­kesänä 50 kiloa hunajaa. © Mikael Marjasen kotialbumi

Kurssilta pääsi mukaan mehiläistarhaajien yhteisöön

”Kurssi seurasi mehiläisten hoitokautta. Opimme, miten pesälle mennään ja mitä siellä pitää kulloinkin tarkastaa. Kun oli aika korjata sato, harjoittelimme hunajan keräämistä pesistä ja sen linkoamista ja purkittamista. Koska meillä oli oma pesä, pystyimme hyödyntämään opittua kotona samaan tahtiin kurssin pesien kanssa.”

Kurssi maksoi 60 euroa. Mikaelin mielestä se ei ole hinta eikä mikään siitä, kuinka paljon kurs­silta sai. Kirjoista ei olisi mitenkään saanut ­samaa oppia, ja lisäksi miehet pääsivät mukaan mehiläistarhaajien yhteisöön, josta voi aina kysyä neuvoa.

”Laskimme, että jäimme kurssista jopa voitolle. Kaikki kurssilaiset saivat kauden päätteeksi osan sadosta eli monta kiloa hunajaa. Lisäksi kurssilla kasvatettiin kuningatarmehiläisiä, ja kun niistä jäi yksi ylimääräinen, saimme sen omaan uuteen pesäämme. Ostaessa se maksaisi 35-40 euroa”, Mikael kertoo.

Omasta pesästä tarhaajat saivat heti ensimmäisenä ­kesänä 50 kiloa hunajaa. Tarkoituksena on kasvattaa pesien määrää pikku hiljaa. Viime kesänä laajennettiin jo  yhdestä ­kolmeen.

”Mehiläistarhaus on minulle ennen kaikkea harrastus, joka tuo luontoa lähemmäksi myös lapsilleni. En kuitenkaan sulje pois sitä, että hunajasta tulisi joskus sivubisnes.”

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 2/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perheenisä Mikael, 33, ryhtyi mehiläishoitajaksi – näin hän pääsi alkuun

Vystopia

Mikael ei kylläkään hoida mehiläisiä vaan hyväksikäyttää niitä, esimerkiksi Morgan Freeman hoitaa mehiläisiä, ei hyväksikäytä kuten Mikael .

Sinun täytyy kommentoidaksesi.