Askartelu

Mehiläisvahakynttilä on luonnollinen kaunotar – katso videolta, miten kynttilän voi tehdä helposti itse

Mehiläisvahakynttilä on ympäristöystävällinen ja kaunis vaihtoehto steariini- tai parafiinikynttilälle. Kynttilän voi tehdä helposti itse mehiläisvahasta. Katso ohjeet videolta!

Mehiläisvahakynttilä on kuin luonnollinen tuoksukynttilä vienolla hunajan tuoksulla. Mehiläisvaha valmistetaan mehiläisen vahakennoista hunajatuotannon sivutuotteena, ja kerääminen ei vahingoita mehiläisiä. Mehiläisvahakynttilä on ikiaikainen keksintö, ja monelle suomalaiselle tuttu jo lapsesta pitäen.

”Mehiläisvahakynttilällä on pitkä historia. Moni on tehnyt niitä jo päiväkodissa lapsena. Ehkä se on jonkinlainen kansanperinne”, Saara Heikkinen, Helsingin Meilahdessa sijaitsevan yleisen saunan, Kaurilan saunan perustaja pohtii.

Lue myös: Kierrekynttilät villitsevät – katso helppo ohje ja kokeile somehittiä itse!

Mehiläisvahakynttilä on luonnonmukainen ja puhtaasti palava kynttilä, jota suositellaan myös allergiaherkille.
Mehiläisvahakynttilä on luonnonmukainen ja puhtaasti palava kynttilä, jota suositellaan myös allergiaherkille.

Heikkinen on valmistanut mehiläisvahakynttilöitä omaan käyttöönsä ja myyntiin jo noin kymmenen vuotta. Kaurilan sauna on valaistu pelkästään mehiläisvahakynttilöillä. Sauna valmistaa kynttilät itse ja myy niitä omassa verkkokaupassaan ja Iittalan myymälöissä ympäri maailmaa.

”Myin aluksi kynttilöitä monta vuotta Tuomaan markkinoilla ja tein kynttilöitä myös saunaan asiakkaiden iloksi. Saunan asiakkaat istuivat saunassa ihailemassa kynttilöitä ja kyselivät, mistä kynttilöitä saa ostaa. Niin niistä tuli meille myyntituote.”

Miksi juuri mehiläisvaha? Heikkinen kertoo, mikä mehiläisvahassa viehättää. Jutun lopussa ohjeistamme mehiläisvahakynttilän tekoon kotikonstein.

Lue myös: Huonekuusi on vanha huonekasvi, joka on noussut uuteen suosioon – katso kuusen hoito-ohjeet ja inspiroivat kuvat

Mehiläisvahakynttilät sopivat käsityöhön

Mehiläisvaha on hunajan jälkeen käytetyin mehiläispesän tuote. Mehiläisvahaa käytetään kynttilöiden ja askartelun lisäksi muun muassa vahapohjukkeina puupintojen käsittelyssä, lääketeollisuudessa, ihonhoitotuotteissa ja kankaiden painamisessa vahabatiikki-tekniikalla.

Mehiläisvahakynttilät ovat kuitenkin pieni bisnes muiden kynttiläraaka-aineiden ohella. Suurin osa markkinoilla olevista kynttilöistä on tehty parafiinista tai steariinista.

Syy on siinä, että mehiläisvaha on kallista eikä sitä ole saumattomasti ja loputtomasti saatavilla. Siksi mehiläisvaha ei ole ideaali massateollisuuteen, vaan pikemminkin käsityönä tehtyihin pieniin eriin.

”Olemme suunnitelleet materiaalin hankinnan ja tuotannon niin, että voimme tuottaa isompiakin määriä esimerkiksi joulusesonkina. Se on mahdollista, mutta se vaatii paljon suunnittelua, tilaa ja ennakointia materiaalin saatavuuden kanssa”, Jaakko Heikkinen, Kaurilan saunan operatiivinen johtaja, kertoo.

Mehiläisvahasta voi tehdä itse joko kierretyn kynttilän tai klassisen tasapaksun kynttilän.
Mehiläisvahasta voi tehdä itse joko kierretyn kynttilän tai klassisen tasapaksun kynttilän. Ne syntyvät muuten samalla tavalla, mutta kierrekynttilässä mehiläisvahalevy leikataan viistosti kahtia.

Mehiläisvaha on luonnonmukainen vaihtoehto

Vaikka mehiläisvaha on kallis raaka-aine, sillä on etunsa muihin kynttilämateriaaleihin verrattuna. Yksi on sen luonnonmukaisuus. Toinen on sen soveltuvuus allergiaherkille.

WWF on Earth Hour -sivuillaan suositellut polttamaan mehiläisvahakynttilöitä, koska ”ne ovat luonnonmukaisia, eivät savua, sisällä myrkyllisiä aineita tai allergeenejä”.

”Toki mehiläisvahakynttilästä tulee pienhiukkasia, mutta se on kuitenkin puhtaimmasta päästä. Puhtaimmin palaa värjäämätön, keltainen mehiläisvahakynttilä”, Jaakko kertoo.

Mehiläisvahakynttilän puhtauden ja luonnomukaisuuden takaa se, ettei mehiläisvahaan tarvitse lisätä mitään aineita. Se ainoastaan putsataan, sulatetaan ja lingotaan kynttilänvalmistusta varten. Jos mehiläisvaha värjätään, väriaineiden täytyy olla sertifioituja ja kynttilän värjäykseen tarkoitettuja.

Varmistuakseen mehiläisvahan puhtaudesta kannattaa aina tarkistaa vahan alkuperä. Jaakon mukaan Euroopasta peräisin oleva mehiläisvaha on melko varmasti puhdasta mehiläisvahaa, mutta esimerkiksi kiinalaisiin kynttilöihin saatetaan sekoittaa myös muita raaka-aineita hinnan alentamiseksi.

Mehiläisvahakynttilä – ohje kynttilän pyörittämiseen

Mehiläisvahasta on helppo muotoilla uniikki kynttilä. Mehiläisvahalevyä on saatavilla askartelukaupoista luonnollisen keltaisen värissä, valkaistuna ja eri väreihin värjättyinä.

Voit tehdä kynttilästä tavallisen kruunukynttilän käyttämällä yhtä mehiläisvahalevyä tai paksumman pöytäkynttilän käyttämällä useampaa mehiläisvahalevyä päällekkäin.

Tavalliseen kruunukynttilään sopii 2-3 mm paksu sydänlanka. Paksumpiin kynttilöihin tarvitaan paksumpi sydänlanka. Mitä paksumpi sydänlanka on, sitä suuremmalla liekillä kynttilä palaa. Jos sydänlanka on kynttilän kokoon nähden liian paksu, kynttilä valuu herkästi palaessaan.

Katso videolta, miten mehiläisvahakynttilä tehdään kahdella tavalla:

Lähteet: Hunaja.net

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mehiläisvahakynttilä on luonnollinen kaunotar – katso videolta, miten kynttilän voi tehdä helposti itse

Sinun täytyy kommentoidaksesi.