Tarinat

Salla ei mökkeilystä piittaa vaan pakkaa retkeilyautoon lapset, kissan ja koiran: ”Katsomme, missä on hyvä sää ja suuntaamme sinne”

Sadattuhannet suomalaiset vetäytyvät kesäksi mökeilleen. Sallan perheelle vapaus liikkua missä haluaa on loman paras juttu.

Vapaus liikkua helposti koko lauman eli lasten ja eläinten kanssa missä haluaa.

”Se oli tärkein syy siihen, että hankimme kolme vuotta sitten retkeilyauton. Liikumme paljon, ja jos aina pitäisi vuokrata mökki tai maksaa hotellihuoneita ja syödä ulkona, se tulisi aika kalliiksi. Kissan ja koirankaan kanssa ei tarvitse miettiä, mihin ne saa ottaa mukaan ja mihin ei”, hämeenlinnalainen Salla Honkavuori, 38, kertoo.

Retkeilyauto antaa mahdollisuuden lähteä matkalle suunnittelematta. Ei tarvitse miettiä, miten minnekin ehtii ja löytyykö majoitusta. Viikonlopun aikana ehtii vaikka vähän kauempana olevaan kansallispuistoon, kun sinne voi ajaa jo edellisenä iltana, yöpyä autossa ja aloittaa retken heti aamulla.

”Olen skeptinen tarkkojen aikataulujen suhteen. Koska meillä ei mikään kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan, suunnitelmat aiheuttavat vain turhaa stressiä. Sen sijaan katsomme, missä on hyvä sää ja kiinnostavia retkikohteita ja suuntaamme sinne. Illansuussa etsimme sopivan paikan yöpyä.”

Kun Salla Honkavuori perheineen hankki kolme vuotta sitten retkeilyauton, perheen lapset päättivät, että autolla pitää olla nimi. Nyt autoa kutsutaan Pookeksi. Mukaan seikkailuille lähtevät aina myös perheen kissa ja koira.
Kun Salla Honkavuori perheineen hankki kolme vuotta sitten retkeilyauton, perheen lapset päättivät, että autolla pitää olla nimi. Nyt autoa kutsutaan Pookeksi. Mukaan seikkailuille lähtevät aina myös perheen kissa ja koira. © Sara Pihlaja 2023

”Yövymme useimmiten puskaparkeissa. Leirintäalueilla käymme yleensä vain silloin, kun haluamme pestä pyykkiä, huoltaa autoa tai käydä suihkussa. Vesitankin täyttö ja vessan tyhjennys onnistuvat usein huoltoasemilla. Autossakin on suihku, mutta sitä tulee käytettyä harvemmin”, Salla sanoo.

Perhe pitää myös telttailusta ja ennen retkeilyauton hankkimista he telttailivatkin paljon. Nytkin   on aina mukana teltta, makuualustat, makuupussit ja rinkka, joten yöpyä voidaan myös sellaisissa kohteissa, joihin ei autolla pääse. Vaikkei menisikään kauaksi autosta, telttailu tuo pientä lisäseikkailua.

Sallan mielestä lasten kanssa liikkuessa on kätevää, että kaikki on kompaktisti käsillä koko ajan. Ei tarvitse kantaa tavaroita hotellihuoneeseen ja takaisin autoon ja etsiä ruokapaikkaa. Ruoan voi laittaa omassa autossa ja lapsilla on aina oma tuttu paikka, jossa nukkua ja olla, vaikka paikat vaihtuvat.

”Kolmen vuoden aikana olemme ajaneet Suomea ristiin rastiin ja käyneet muutaman kerran Norjassa. Talvisin suuntaamme yleensä pohjoiseen kiertelemään tuntureita ja lumilautailemaan. Kesäisin siirrämme elämän autoon ja menemme minne menemme. Viime vuonna ajoimme Suomen päästä päähän Hangosta Utsjoelle. Haaveena on lähteä vielä joskus Eurooppaan.”

Lue myös: Mitä pitää ottaa huomioon, jos mielii reissuun matkailuautolla? Kätevä tietopaketti antaa vastaukset

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 5/2023

Kommentoi

Kommentoi juttua: Salla ei mökkeilystä piittaa vaan pakkaa retkeilyautoon lapset, kissan ja koiran: ”Katsomme, missä on hyvä sää ja suuntaamme sinne”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.