Luonto

Nina, 28, muutti retkeilyautoon ja kiertää sillä nyt Eurooppaa – tällaista on arki liikkuvassa kodissa ilman omaa suihkua ja wc:tä 

Nina Laitiala toteutti haaveensa ja muutti puolisonsa ja kissansa kanssa retkeilyautoon. Kun koti ei ole sidottu mihinkään kiinteään paikkaan, yhtenä aamuna voi herätä pellon keskeltä Sveitsistä, toisena vuorilta Espanjasta.

”Moi, tässä on Nina. Kuuluuko ääni ihan hyvin? Mä olen ajamassa autoa”, Nina Laitiala, 28, vastaa puhelimeen. Taustalta kuuluu moottoritien huminaa ja kissan naukumista.

Viimeisen reilun vuoden aikana Nina on istunut ratin takana tuhansia kilometrejä kiertäen ensin Suomea ja sitten Eurooppaa yhdessä puolisonsa Aaronin ja kissansa Rudin kanssa. Koko omaisuus kulkee mukana yhdessä retkeilyautossa.

Nina ja Aaron ovat niin sanottuja moderneja nomadeja eli ihmisiä, jotka elävät vapaaehtoisesti vailla vakinaista asuinpaikkaa. Yhtenä aamuna koti löytyy kanervikon keskeltä Saksasta, toisinaan Sveitsin maaseudulta pellon laidasta, vuorilta Espanjan Barcelonassa tai luolasta Teneriffan rannikolta.

”Juuri nyt olen ajamassa Joutsasta mökiltä Lahden moottoritietä pitkin Helsingin Vuosaareen, paikkaan, josta oikeastaan kaikki sai alkunsa”, Nina sanoo.

Nina Laitiala
Nina Laitiala halusi ostaa valmiin retkeilyauton, jotta auton muuttaminen itseä miellyttäväksi kodiksi onnistuisi pintaremontilla. Jos hän olisi ostanut pakettiauton, se olisi pitänyt esimerkiksi eristää ja sisätilat rakentaa alusta asti itse. Mercedes Benz Sprinter -retkeilyautossa oli valmiiksi kaasulla toimiva keittiö ja kiintokalusteet. Kuva: Nina Laitiala/ninaonilo

Kun arki unelma-asunnossa alkoi tylsistyttää, Nina muutti telttaan

Ennen retkiautoa Ninalla oli oma terassi ja pieni piha, noin 60-neliöinen kerrostalokaksio saunalla, vieressä meri ja Vuosaaren luontopolut. Metrolla pääsi Helsingin keskustaan 20 minuutissa.

”Oli rauhaa mutta silti kaikki tarvittava lähellä. Se oli unelmakämppä”, Nina sanoo.

Arki rullasi, mutta sisällä tuntui kuitenkin rauhattomalta. Ninalla oli vahva tunne siitä, että jotain puuttui. Hän halusi seikkailla, mutta elämä toisti päivästä toiseen samaa kaavaa.

Eräänä päivänä alkuvuodesta 2020 Youtubessa tuli sattumalta vastaan video, joka kertoi ihmisistä, jotka asuivat autossa. Nina innostui heti. Hän oli itsekin matkustanut lapsuudessa autolla perheensä kanssa Euroopassa, mutta ajatus siitä, että auto voisi olla koti, ei ollut käynyt aiemmin mielessäkään.

”Aivan kuin lamppu olisi syttynyt päässä. Olin, että ai tuollakin tavalla voi asua, minäkin haluan kokeilla.”

Kesällä 2020 Nina ja Aaron irtisanoivat asuntonsa, laittoivat huonekalunsa, astiansa ja animaatioelokuvansa myyntiin Ninan Tiktok-tilille. Osan kesästä he yöpyivät teltassa, loppuajan ystävien ja sukulaisten luona säästääkseen rahaa retkeilyautoa varten.

Virallinen asuinosoite on ollut siitä asti Ninan isällä mahdollisia kirjeposteja varten.

Lue myös: Nina, 26, myi tavaransa ja muutti miesystävänsä kanssa telttaan – ”Uskon, että jokaisella ihmisellä on sisimmässään kaipaus jonkinlaiseen vapauteen”

Aaron ja Nina
Ninalla ja Aaronilla kuluu retkeilyautossa elämiseen noin tuhat euroa kuukaudessa. Menot koostuvat bensa- ja ruokakuluista, vakuutuksista sekä puhelin- ja nettiliittymään kuluvista euroista. Myös matkan varrelle osuviin tietulleihin voi mennä rahaa. Kuva: Nina Laitiala/ninaonilo

Matkailuajoneuvojen suosio kasvaa

Nina ei ole ainoa, jota retkeilyautot kiinnostavat. Takavuosien karavaanareille irvailevat vitsit ovat vaihtuneet silmäpareihin, jotka kärkkyvät sosiaalisessa mediassa, miltä elämä autossa näyttää. Suomessa näkyvyyttä niin sanotuille autonomadeille on antanut esimerkiksi MTV:n entinen uutisankkuri Aino Huilaja, joka irtisanoutui päivätyöstään ja lähti kiertämään pakulla Eurooppaa.

Pääosin matkailuajoneuvoja käytetään yhä tilapäiseen matkailuun ja retkeilyyn, mutta myös autoasuminen on lisääntynyt, arvioi toiminnanjohtaja Mika Jokinen Matkailuajoneuvotuojat ry:stä.

Matkailuajoneuvojen suosio on ollut nousujohteista viimeisen seitsemän vuoden ajan. Uusien tehdasvalmisteisten matkailuajoneuvojen myynti kasvoi vuonna 2021 edeltävään vuoteen verrattuna yli 25 prosenttia, ilmenee Matkailuajoneuvotuojat ry:n tilastosta.

Osa rakentaa matkailuauton itse pakettiautoon. Toiset suosivat Ninan tapaan käytettyjä tehdasvalmisteisia matkailu- tai retkeilyautoja.

Ninan retkeilyautossa on keittiö mutta ei wc:tä tai suihkua

Ninan menopelinä on automaattivaihteinen, vuoden 2011 Mercedes Benz Sprinter -retkeilyauto, jonka myyntihinta oli 40 000 euroa. Nina ja Aaron maksoivat autosta 5000 euron käsirahan ja  lyhentävät loppusummaa vajaalla 500 eurolla kuukaudessa.

Kuusi metriä pitkässä retkeilyautossa on oleskelutilaa Ninan mukaan alle kymmenen neliömetrin verran. Peruskalustukseen kuuluivat kaapit, pöytä, penkit, kaasukäyttöinen jääkaappi ja liesi, hana ja tiskiallas sekä kemiallinen wc, jonka tilalla on nykyisin vaatekomero.

”Otin wc-pöntön toistaiseksi pois tilaa viemästä. Se on nyt mökillä, mutta voin asentaa sen myöhemmin takaisin, jos haluan”, Nina sanoo.

Suihkua autossa ei ole lainkaan, mutta Nina suunnittelee hankkivansa auton kylkeen kiinnitettävän ulkosuihkun. Toistaiseksi peseytyminen hoituu luonnonvesissä, ystävillä kyläillessä tai julkisten uimarantojen tai kiipeilysalien pesutiloissa.

Ympäri retkeilyautoa kiipeilee seinäkoukuilla tuettuja kultaköynnöksiä. Ruukut Nina on kiinnittänyt auton seiniin ruuvaamiinsa vaaleisiin seinäpaneeleihin tarrateipillä. Katonrajassa sijaitsevat, alun perin oranssinruskeat kaapit hän on hionut, maalannut valkoisiksi ja päällystänyt rottinkikankaalla.

Muovinen pöytätaso on vaihtunut mäntypuiseen. Tuunaus jatkuu aina, kun Nina saa uusia ideoita. Viimeksi hän kiinnitti ikkunan karmiin kotelon ja sinne led-valot.

Katolle Nina on asentanut aurinkopaneelin, jonka tuottama tasavirta muuntuu invertterin kautta sähkölaitteiden hyödyntämäksi vaihtovirraksi. Se mahdollistaa puhelimien ja kannettavien tietokoneiden lataamisen.

Ninan työvälineet
Nina työskentelee yrittäjänä. Työvälineet, eli kannettava tietokone, puhelin ja piirtopöytä, kulkevat mukana. Kuva: Nina Laitiala/ninaonilo

Seikkailu alkaa: retkeilyauto matkasi lautalla Ruotsiin

Ennen lähtöä oli uusittava passit ja hankittava kansainvälinen green card -liikennevakuutus autolle, matkavakuutus ihmisille ja kissalle lemmikkipassi. Kun kaikki tämä oli tehty ja auton jarrupalat ja -levyt vaihdettu, matka kohti Etelä-Eurooppaa saattoi alkaa.

24. lokakuuta 2021 Nina, Aaron ja Rudi-kissa ajoivat Naantaliin, josta lähti seuraavana aamuna autolautta kohti Ruotsin Kapellskäria. Yöunia oli laivamatkaa edeltävänä yönä kertynyt kolmen tunnin verran. Se ei kuitenkaan haitannut.

”Olin väsynyt mutta samalla tosi innoissani. Matka ei jännittänyt, sillä olemme yöpyneet teltassa, varastossa, ullakolla ja mökillä. Minulla ei ole tapana laittaa aikaa pelkäämiseen”, Nina sanoo.

Laiva saapui Kapellskäriin hieman ennen kahdeksaa illalla. Sieltä matka jatkui autolla Malmön satamaan, josta lähti seuraava lautta Travemünden kaupunkiin Saksaan kymmeneltä illalla.

Reilun yhdeksän tunnin laivamatkan jälkeen alkoi odotettu vapaus.

”Meillä ei ollut ennalta suunniteltua reittiä, vaan ajoimme fiiliksen mukaan. Tavoitteena oli jossain vaiheessa päästä Kanarian saarille.”

Yhdessä paikassa vietetty aika vaihteli. Ranskan läpi Nina, Aaron ja Rudi ajoivat 12 tunnissa. Joissakin paikoissa he yöpyivät vain yhden yön, joissakin aikaa kului viikkokin. Teneriffalla seurue viihtyi yli neljä kuukautta.

Yrittäjänä työskentelevä Nina pyrkii elämään ilman rutiineja

Nina nousee noin kello kahdeksalta aamulla ja pesee hampaat ja kasvot. Jos lähistöllä on joki, järvi tai meri, johon pulahtaa, hän menee aamu-uinnille. Sen jälkeen hän avaa kehoa joogaamalla, venyttelemällä tai kiipeilemällä.

Yhden aikaan hän syö ensimmäisen kerran, useimmiten hedelmiä ja marjoja. Myöhemmin iltapäivällä kaasuliedellä valmistuu kulhoruokia, salaatteja ja fajitas-tortillarullia.

Muita samaan aikaan päivittäin toistuvia rutiineja Ninalla ei ole. Auton seinäpaneeliin on kiinnitetty kalenteri, jossa lukee: ”Tee sitä, mitä kaikista eniten haluaisit tehdä juuri nyt.”

Nina tekee yrityksensä kautta töitä sisällöntuottajana, somevaikuttajana ja graafisena suunnittelijana, joten hän voi päättää työaikansa itse. Joskus päiviin kuuluu videoiden kuvaamista ja editointia, sähköposteihin vastaamista tai liiketoimintaan liittyvä etäpalaveri. Senkin Nina mielellään sopii kiipeilysalille.

Silloin tällöin on löydettävä pesula pyykkäämistä varten, käytävä tankkaamassa autoon vettä tai dieseliä tai ostettava ruokaa ihmisille tai kissalle. Muutoin Nina pyrkii elämään kalenteriin kirjoittamansa lauseen mukaisesti.

Kun päivissä on liikkumavaraa, mahdollistuvat myös Ninan aiemmin kaipaamat spontaanit seikkailut. Sellaiseksi voisi kuvailla erästä helmikuista päivää. Silloin Ninan puoliso Aaron tutustui Teneriffalla kahvilassa läppärillä työskennellessään italialaiseen Lucaan, joka pyysi kaksikon hengailemaan lähistöllä sijaitsevaan telttaleiriin.

Kohtaaminen kahvilassa johdatti rotkoon nomadiyhteisön luo

Hiekan, kaktusten ja mehikasvien ympäröimän rotkon välistä pilkisteli telttoja ja hylätystä puutavarasta ja pressuista rakennettuja rakennelmia. Niihin johtivat kivien reunustamat polut.

Alueella leiriytyi kuutisenkymmenen hengen yhteisö, johon kuului niin lapsia kuin vanhuksiakin muun muassa Saksasta, Puolasta, Italiasta, Maltalta, Yhdysvalloista, Ukrainasta ja Venäjältä. He matkustivat ympäri maailmaa Rainbow Gathering -nimisen vaihtoehtoliikkeen kanssa. Osa oli ollut tien päällä 30 vuotta, jotkut olivat vain tilapäisellä reppureissulla.

Pääteltassa ihmiset kokkasivat vegaanista ruokaa, soittivat kitaraa, kertoivat tarinoita ja kokoontuivat yhteen. Teltan edustalla oli puukyltti, johon oli maalattu kaunokirjoituksella sanat: ”welcome home”.

”Siltä se paikka tuntui, koska ihmiset olivat niin lämpimiä ja avoimia ja puhalsivat yhteen hiileen”, Nina sanoo.

Nina ja Aaron eivät yöpyneet leirissä, mutta tutustuivat siellä ihmisiin, joiden kanssa he viettivät aikaa Teneriffalla lähes päivittäin.

”Siellä muodostui kunnon ystävyyssuhteita. Uskon, että ne tulevat pitämään läpi elämän.”

Ilta-nuotio Teneriffalla.
Kohtaaminen kahvilassa toi mukanaan paljon uusia ystäviä. Kuva: Nina Laitiala/ninaonilo

Retkeilyauto kotina: asiat lentelevät ja sopivaa kaasupulloa joutuu metsästämään

Ilman vakinaista asuntoa eläminen ei ole Ninasta tuntunut kertaakaan virheeltä.

”Päivä päivältä tuntuu vain paremmalta”, hän sanoo.

Kun asuu toisen ihmisen kanssa autossa, ei riidoilta kuitenkaan voi välttyä. Siinä missä aiemmin konfliktin sattuessa saattoi mennä toiseen huoneeseen piiloon peiton alle syömään sipsiä ja katsomaan Netflixiä, on nyt tilanteet käsiteltävä heti. Se on Ninan mukaan vain vahvistanut parisuhdetta.

Jotkin asiat retkeilyautossa oppii myös arkisten kömmähdysten kautta. Viinirypäleet saattavat levitä lattialle ja tavarat sinkoilla ympäriinsä, jos unohtaa laittaa ne kiinnitettäviin kaappeihin ennen kuin käynnistää auton ja kurvaa liikenteeseen.

Toisinaan kaasupullo on tyhjentynyt ennen kuin uusi on hankittu, ja jääkaapin pakastinlokerossa jäätelö on sulanut. Kerran auton liittimeen sopivaa kaasupulloa oli etsittävä useammalta huoltoasemalta tuloksetta. Silloin oli poikettava rautakauppaan ostamaan adapteri, jolla kaasupullon sai kytkettyä autoon.

Ja kärpäsiltä ei voi autossa eläessä välttyä.

Nina katsomassa auringonlaskua retkeilyauton oviaukosta.
Myös retkeilyauto on mahdollista sisustaa itselle mieleiseksi. Vaaleat raidalliset verhot Nina on ommellut itse. Kuva: Nina Laitiala/ninaonilo

Nina aikoo asua retkeilyautossa niin kauan kuin hyvältä tuntuu

Parasta retkeilyautossa elämisessä on Ninan mielestä se, että voi herätä, mistä haluaa. Park 4 night -sovelluksesta saa vinkkejä leirintäalueista ja muista retkeilyautoille sopivista yöpymispaikoista.

”Pidän eniten siitä hetkestä, kun löydän jonkun kivan parkin pellonreunasta ja avaan takaoven, istun sängyssä ja katson auringonlaskua. Se on ihanaa.”

Kesäkuussa Nina ajoi kahdestaan kissansa kanssa Suomeen Aaronin jäädessä Teneriffalle. Kesä kuluu kotimaassa, mutta sen jälkeisestä ajasta Nina ei tiedä vielä.

”Jossain kohtaa haluan rakentaa oman mökin ja hankkia pienen banaanintarhan ja kanoja. Ja sitten haluaisin lentää lentokoneella. Mutta otetaan nyt ensin yksi kesä kerrallaan”, Nina sanoo.

Lue myös Seura.fi: Uutisankkuri Aino Huilaja vaihtoi vakityön elämään erämaakämpässä: ”Aika vähällä voi elää hyvää elämää”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nina, 28, muutti retkeilyautoon ja kiertää sillä nyt Eurooppaa – tällaista on arki liikkuvassa kodissa ilman omaa suihkua ja wc:tä 

ikisinkku

Harhaanjohtava otsikko: eihän se Nina vain kissansa kanssa matkaile, vaan mies on myös mukana. Näin ikisinkkuna aina alkaa lukemaan ihaillen niin rohkeita naisia, jotka uskaltavat yksin ajella ympäriinsä. Mutta ei, ei se niin mennyt ainakaan tässä. Kissa on ihana!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.