Tarinat

Valborg, 84, opetteli eläkkeellä kunnostamaan huonekaluja – näin upeiksi kalusteet muuttuvat hänen käsissään

Kun Valborg Abu Al Khair, 84, jäi eläkkeelle sairaanhoitajan työstään 22 vuotta sitten, hän innostui kunnostamaan ja verhoilemaan huonekaluja. Työhön oppia hän on saanut lukuisilta kudonta- ja entisöintikursseilta.

Hangossa asuva Valborg Abu Al Khair, 84, on aina ollut kiinnostunut ­itse teke­misestä, eikä vanhoja huone­kaluja hänen mielestään saa heittää pois. Huonekalujen entisöiminen ammattilaisella olisi kuitenkin liian kallista.

1990-luvulla Valborg aloitti opetella vanhojen huonekalujen entisöintiä.

”Vuosien varrella olen kunnostanut lukuisia huonekaluja. Koto­nani on ainakin kuusi tuolia, jotka olen verhoillut entisöintikurssien opeilla. Tuttaville verhoilin kolme empire-tuolia, niihin kuuluvan sohvan sekä kaksi muuta tuolia.”

Parhaillaan Valborg kunnostaa  kahta 1800-luvulta peräisin olevaa tuolia. Projekti on työläs, sillä selkänojan alkuperäisestä verhoilusta löytyi todella monta nappia.

Lue myös: Verhoile vanhasta uusi – sohvan tai nojatuolin verhoilu

Kun Valborg aikoinaan hankki keinutuolin hankolaisesta vanhan tavaran liikkeestä, se oli niin paksun valkoisen maalin peitossa, etteivät edes jouset toimineet. Verhoilun Valborg teki itse villasta kutomallaan kankaalla. 
Kun Valborg aikoinaan hankki keinutuolin hankolaisesta vanhan tavaran liikkeestä, se oli niin paksun valkoisen maalin peitossa, etteivät edes jouset toimineet. Verhoilun Valborg teki itse villasta kutomallaan kankaalla.  © Hanna Koivisto
Kun Valborg aloitti Gustav Ornäsin suunnitteleman tuolin verhoilun, alta paljastui neljä aiempaa verhoilukerrosta. Valborgin ostaessa  siinä oli satiinipuuvillaverholu, mutta kangas osoittautui hauraaksi. 
Kun Valborg aloitti Gustav Ornäsin suunnitteleman tuolin verhoilun, alta paljastui neljä aiempaa verhoilukerrosta. Valborgin ostaessa  siinä oli satiinipuuvillaverholu, mutta kangas osoittautui hauraaksi.  © Hanna Koivisto
Tämän tuolin Valborg entisöi jo useampi vuosi sitten, mutta selkänojan tausta on vielä tekemättä.
Tämän tuolin Valborg entisöi jo useampi vuosi sitten, mutta selkänojan tausta on vielä tekemättä. © Hanna Koivisto
Valborg on kutonut pöytäliinoja muun muassa lahjoiksi. Kotona hänellä on kaksi pellavaista pöytäliinaa, sinisävyinen sekä toinen, jota käytetään jouluna. 
Valborg on kutonut pöytäliinoja muun muassa lahjoiksi. Kotona hänellä on kaksi pellavaista pöytäliinaa, sinisävyinen sekä toinen, jota käytetään jouluna.  © Hanna Koivisto

Samoista asioista innos­tuneiden tapaaminen on mukavaa

Valborgia voi kutsua kurssikonkariksi, sillä hän osallistui ensimmäiselle matonkudontakurs­sille kansanlaisopistossa 1970-luvulla.

”Kudoin jo lapsena kangaspuilla äidin kanssa, mutta ­halusin oppia lisää. Ensin tein mattoja, sitten pöytäliinoja ja verhoja ja viime vuosina olen kutonut verhoilukankaita. Suosikkimateriaalini on ruotsalainen villalanka, ­jolla pinnasta tulee kiiltävä ja kaunis”, Valgorg kertoo.

Valborg teki sairaanhoitajana kolmivuorotyötä, eikä aina päässyt kursseille. Kun sitten 22 vuotta sitten hän jäi eläk­keelle, hän oli innoissaan, että ehtii vihdoin harrastaa kunnolla.

”Parasta kudontapiirissä on se, että kudontaluokkaan voi lunastaa avaimen ja siellä voi käydä kutomassa milloin ­tahansa, kun työ sujuu.”

Tänä lukuvuonna Valborg ei valitetta­vasti mahtunut kudontakurssille, mutta huonekaluentisöintiin hän pääsi. Molemmat ovat hyvin suosittuja, sillä opettajat ovat todella osaavia ja innostuneita.

”Kursseista saa monenlaista iloa. On mukava käyttää luovuuttaan, seurata, mitä muut tekevät ja ottaa oppia ja ­saada ideoita. Tuntuu hyvältä, kun onnistuu”, hän sanoo.

”Olen elänyt yksin 30 vuotta, joten samoista asioista innos­tuneiden tapaaminen on mukavaa. Muut kurssilaiset ovat tärkeä sosiaalinen yhteisö. Monista kurssikavereistani on tullut hyviä ystäviä.” 

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 2/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valborg, 84, opetteli eläkkeellä kunnostamaan huonekaluja – näin upeiksi kalusteet muuttuvat hänen käsissään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.