Tarinat Tilaajille

Vanha metsä kuhisee elämää – katso, ketkä ovat monimuotoisen metsän super­sankareita

Loppukesällä aarnipuiden siimeksessä ahertavat hyönteiset ja sienet. Eliölajeista tärkeimpiä ovat avainlajit, sillä niistä moni muu laji on riippuvainen. 

Kelohaavan rungossa on koloja. Ylhäällä, juomalasin pohjan kokoisessa kolossa, on pesinyt tikka, varmaankin metsissä yleinen käpytikka.

Myös hömötiainen on pystynyt kovertamaan pikku nokallaan kolonsa tähän lahoksi pehmenneeseen runkoon. Isoin tikkamme, palokärki, ei asu tässä kerrostalossa, sillä se tarvitsee enemmän tilaa. Onneksi sen vahva nokka uppoaa myös pinnalta kovempiin haavan ja männyn kelorunkoihin.

Palokärki on eräs metsän avainlajeista, joista moni muu laji on riippuvainen. Telkät, uivelot, uuttukyyhkyt, naakat, helmipöllöt ja monet muut kolopesijät pesivät mieluusti palokärjen edellisvuonna nakuttamissa koloissa.

Nyt on kuitenkin hiljaista. Asunnot on hylätty, sillä näin loppukesästä jälkeläiset ovat jo lähteneet pesästä.

Olemme Pukkilan ja Mäntsälän rajalla, Venunmetsän luonnonsuoje­lualueella. Ympärillä on monia eri ikäisiä puulajeja, ja sammalmättäiden päällä makaa lahoavia oksia ja kaatuneita puita. Joku saattaisi kutsua tätä metsää ryteiköksi.

Ei kuitenkaan oppaani kääpätutkija Reijo Penttilä Luonnonvarakeskuksesta. Hän ymmärtää tällaisen metsän arvon.

”Vaativille harvinaisille lajeille luonnontilainen metsä on yleensä ainut elinpaikka.”

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.