Luonto

Merkittävä määrä lintuja kuolee lennettyään ikkunaan – näin ehkäiset siivekkäiden törmäilyjä

Laiskan ikkunanpesijän ei kannata potea huonoa omatuntoa. Likainen ikkuna on lintujen etu.

Lintujen törmääminen ikkunoihin on yllättävän iso ongelma Suomessa.

”Vuositasolla kyse on merkittävästä lintujen kuolleisuustekijästä”, suojeluasiantuntija Aapo Salmela BirdLife Suomesta kertoo.

Lintu lentää ikkunaan yksinkertaisesti siitä syystä, ettei se hahmota ikkunaa esteenä. Ikkunat ovat läpinäkyviä ja heijastavat ympäröivää maisemaa.

”Etenkin jos talon kulmassa on ikkunoita molempiin suuntiin, lintu voi luulla, että maisema jatkuu.”

Kaikenlaiset linnut törmäävät ikkunoihin, mutta toiset lajit ovat hieman huonompia hahmottamaan ikkunoita kuin toiset.

”Esimerkiksi pyy on verrattain yleinen ikkunaan törmääjä ottaen huomioon, kuinka harvalukuinen laji on kyseessä. Eri lintulajien törmäämistä ikkunoihin ei kuitenkaan ole Suomessa koskaan kunnolla tutkittu, mutta syytä olisi tutkia.”

Mitä pitää tehdä, jos lintu lentää ikkunaan?

Riippuu törmäyksen voimasta, mitä ikkunaan lentäneelle linnulle käy. Osa voi toipua törmäyksestä nopeasti, osa voi loukkaantua ja osa kuolla törmäyksen vuoksi.

Kuolleen linnun voi haudata, jättää maatumaan tai laittaa sekajätteen joukkoon käsihygieniasta huolehtien. Jos lintu on elossa mutta pökertyneen oloinen, sen kuntoa on syytä jäädä tarkkailemaan.

Mikäli ympäristö on rauhallinen, eivätkä esimerkiksi kissat, koirat tai petolinnut pääse lintuun käsiksi, linnun voi jättää paikoilleen.

Jos paikka on hälyinen ja rauhaton, linnun voi siirtää toipumaan rauhallisempaan sijaintiin tai laittaa esimerkiksi rei’itettyyn pahvilaatikkoon. Siirron voi tehdä käsin, hanskoja käyttäen.

”Jos lintu ei virkoa ja on selvästi loukkaantunut, lintua pitää auttaa.”

Eläinsuojelulaki velvoittaa, että sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä tulee pyrkiä auttamaan.

Apua tilanteeseen voi kysyä esimerkiksi oman kunnan ympäristöpalvelusta, eläinsuojeluyhdistykseltä tai paikalliselta lintuyhdistykseltä.

Lue myös: Juuttuiko lintu aitaan tai tippuiko hirvi jäihin? Näin autat, jos kohtaat loukkaantuneen luonnoneläimen

Kuusitiainen.
Kuusitiainen kuuluu muuttolintuihin. Muuttolinnut ovat muita lintuja hieman alttiimpia lentämään ikkunoihin. © iStock

Linnut lentävät ikkunoihin usein syksyllä

Lintuja törmää ikkunoihin eniten syksyisin. Asialle on kaksi selitystä.

Ensinnäkin syksyllä on paljon nuoria lintuja liikkeellä, kun pesintäkausi on takana. Nuoret linnut ovat usein huonompia lentäjiä kuin aikuiset eivätkä osaa yhtä hyvin väistää ikkunoita.

Toisekseen muuttolinnut ovat liikkeellä syksyisin.

”Ne ovat hieman alttiimpia törmäämään ikkunoihin kuin sellaiset linnut, jotka pyörivät samassa ympäristössä ympäri vuoden ja ovat oppineet hahmottamaan sitä paremmin.”

Vuodenajan lisäksi olosuhteet vaikuttavat siihen, kuinka todennäköisesti lintu saattaa lentää ikkunaan. Esimerkiksi sateisella ja huonolla säällä linnut lentävät usein matalammalla ja voivat helpommin törmätä ikkunoihin.

Lue myös Anna.fi:n juttu: Nämä ovat pesimäajan aggressiivisimmat linnut – joukossa joka pihalta tuttu laji: ”Voi kakata liian lähelle pesää eksyvän harmaaksi”

Näin estät lintuja törmäämästä ikkunoihin

Mitä enemmän rakennuksessa on lasipintaa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä linnut voivat lentää sitä päin. Esimerkiksi muutama vuosi sitten lukuisat muuttomatkallaan olleet kuusitiaiset törmäsivät Helsingissä Pasilassa sijaitsevan kauppakeskus Triplan lasiseiniin ja kuolivat.

”Erityisesti julkisivujen peililasi on lintujen kannalta ongelmallinen. UV-kuvioitu lasi puolestaan on lintuturvallinen, ja sen vaikutus on hyvin tehokas. Linnut näkevät lasin kuvion, mutta ihmiset eivät.”

Lintujen lentämistä päin oman kotinsa ikkunoita voi itse ehkäistä.

”Kaikki, mikä vähentää ikkunan läpinäkyvyyttä ja heijastusta, auttaa.”

Helpoimpia keinoja ovat verhot ja sälekaihtimet. Likaisista ikkunoista on hyötyä, sillä ne heijastavat ympäristöä huonommin kuin kirkkaat ja puhtaat ikkunat.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Merkittävä määrä lintuja kuolee lennettyään ikkunaan – näin ehkäiset siivekkäiden törmäilyjä

Lukija466244

Laita ikkunoihin mitä tahansa liimattavia TARROJA! Ne auttavat, muutamakin!, lintuja hahmottamaan että edessä on este!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.