Ihmiset

Kiitos, Sauli Niinistö! Sanna, joka ei äänestänyt Niinistöä kertaakaan, kirjoitti jäähyväiskirjeen presidentille

Suomi saa uuden presidentin perjantaina 1.3.2024, kun Alexander Stubb astuu virkaansa. Toimittaja Sanna Puhto kirjoitti jäähyväiskirjeen 12 vuotta Suomen presidenttinä toimineelle Sauli Niinistölle.

Rakas Sauli,
voin näin meidän kesken tunnustaa, että en äänestänyt sinua kertaakaan. Mutta silti sinusta tuli minun presidenttini. Sinusta tuli pysyvyyden synonyymi näinä levottomina aikoina. Kahden kautesi aikana vallan pyöröovista ehti käydä kuusi pääministeriä.

Se, että sinusta ylipäätään tuli presidentti, ilahduttaa minua. Se kertoo siitä, että koulussa alisuoriutuvat, hitaasti kypsyvät pojat voivat päästä elämässä pit­källe. Sinä et nimittäin jaksanut lukiossa hankkia kaikkia koulukirjoja ja päästötodistuksen tavallisin numero oli kuutonen. Laiskottelu koulussa ei sinetöinyt tulevaisuuttasi.

Myös se teki vaikutuksen, että ensimmäisen presidenttivuotesi aikana päätit alentaa palkkiotasi yli 20 prosenttia. Tulitkohan silloin ajatelleeksi, että se vaikuttaa myös eläkkeeseesi? Uskon kuitenkin, että te pärjäätte Jennin palkalla ja sinun jokakuisella 6 300 euron verottomalla presidentineläkkeelläsi.

Ennen presidenttiyttäsi saatoit töksäytellä ikävästi, mutta mitä kauemmin toimit maan isänä, sitä taitavammaksi sanankäyttäjäksi kypsyit. Sanasi Venäjän hyökättyä Ukrainaan olivat jo Shakespearen tasoa: ”Nyt naa­miot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät”.

Yksi neuvo presidentin virasta eläköityvälle

Sanotaan, että eläkkeelle jäämiseen pitäisi valmistautua henkisesti jo etukäteen, mutta kollegasi itänaapurissa on tehnyt sen vaikeaksi. Sinun on täytynyt pitää kädet savessa vielä viimeisetkin viikot.

Voi olla, että eräs toinenkin henkilö on estänyt sinua siirtymästä henkisten jäähdyttelijöiden joukkoon. Nimittäin viisivuotias Aaro-poikasi.

Ja vielä yksi asia: pian työterveyshuoltosi loppuu. Hanki liukuesteet talvikenkiin. Terveyskeskuksissa on ruuhkaa.

Hyvällä muistellen,
Sanna Kotilieden toimituksesta

Lue myös: Presidentti Sauli Niinistö syö lihaa vain kerran viikossa ja kirjoittaa päiväkirjaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiitos, Sauli Niinistö! Sanna, joka ei äänestänyt Niinistöä kertaakaan, kirjoitti jäähyväiskirjeen presidentille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.