Ihmiset

Anna: Janina Fry, 50, avoimena isänsä alkoholismista – trauman myöntäminen on ollut vaikeaa

Juontaja ja malli Janina Fry kertoo Anna-lehden haastattelussa menneensä terapiaan viime syksynä täyttäessään 50 vuotta. "Tässä iässä viimeistään kannattaa selvittää menneisyyden solmut", kertoo Janina Annassa.

Juontaja ja malli Janina Fry kertoo Anna-lehden haastattelussa alkaneensa käydä terapiassa selvittääkseen menneisyytensä solmuja. Hän kertoo pohtineensa, millainen vaikutus alkoholisti-isällä on ollut siihen, millainen hänestä on tullut.

”Isän hautajaisissa hänen serkkunsa muisteli, kuinka ihana ja elämänmyönteinen isäni oli nuorena. Minun muistikuvissani hän oli harvoin sellainen”, Janina kertoo Annassa.

Janina kertoo alkoholin olleen myrkky, joka muutti isän luonnetta. Sijaiskärsijäksi joutui hänen äitinsä, joka ei pystynyt kääntämään miehelleen selkää. Janina myös kokee pikkuveljiensä kanssa jääneen paitsi siitä energiasta, jonka viina vei isästä. Isän jättämän trauman myöntäminen on ollut Janinalle vaikeaa.

”Isähaava on yhä suurin haasteeni.”

Terapiassa Janina kirjoitti kirjeen isälleen, joka menehtyi vuonna 2015 keuhkosyöpään. Siinä hän kertoi ymmärtävänsä isän olleen sairas, eikä siksi kanna menneestä kaunaa. Vihan tunteen sijaan hän kuitenkin kertoo tuntevansa joistain asioista pettymystä.

Lue myös: Jaakko Olkinuora koki noviisina rimakauhua munkiksi ryhtymisestä: ”Kun vihkimys tulee, ajatukset rauhoittuvat”

Opettajan lausumat sanat saivat sisuuntumaan

Janina kertoo Annan haastattelussa menneisyytensä vaikuttavan siihen, millainen hän itse on kasvattajana. Hän kokee, ettei ole saanut lapsuudessaan vanhemmuuden mallia.

”Koska minulta ei koskaan esimerkiksi kyselty läksyjen perään, ei se automaattisesti luonnistunut minultakaan.”

Itsetuntonsa eteen hän joutuu tekemään edelleen töitä, mitä hän pitää absurdina ottaen huomioon hänen uransa. Matematiikanopettajan yläasteella lausumat sanat saivat hänet sisuuntumaan.

”Hän sanoi, että ’Janina se on juuri sellainen, joka tulee 19-vuotiaana Porvoon torilla vastaan kolme lasta helmoissaan’”, Janina kertoo Annan haastattelussa.

Janina ei nähnyt lasten saamisessa nuorena mitään pahaa, mutta jälkipolven hankkiminen nuorena ei kuulunut hänen suunnitelmiinsa. Saadessaan 33-vuotiaana esikoisensa, Janina heittäytyi täysillä äitiyteen. Lasten saaminen ei ollut hänelle ja miehelleen Markille itsestäänselvyys. Nykyään 14- ja 17-vuotiaat lapset olivat kovasti odotettuja ja toivottuja.

Janina kertoo tunteneensa vaunuja työntäessään suurta merkillisyyttä.

”Otin monessa mallia omasta äidistäni. Hänen rakkautensa kietoutui ympärilleni kuin lämmin peitto ja kantoi vaikeidenkin aikojen yli”, Janina kertoo Annassa.

Lue myös Annan juttu: Janina Fry uskalsi käydä läpi lapsuuden traumaansa vasta 50-vuotiaana

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Janina Fry, 50, avoimena isänsä alkoholismista – trauman myöntäminen on ollut vaikeaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.