Kulttuuri

Berliinin ravintolat, liikkeet ja museot – kirjailija Outi Pakkanen paljastaa vakiopaikkansa

Dekkarikuningatar Outi Pakkanen ei hullaantunut ensisilmäyksellä Berliiniin. Vuosien mittaan suhde syveni kuitenkin rakkaudeksi.

”Berliini on rumankaunis eikä berliiniläisiä voi pitää erityisen sydämellisinä. Sen sijaan he ovat suorasukaisen kursailemattomia. Kaupungin julmaa historiaakaan ei salailla. Kaiken tämän vuoksi Berliinissä riittää rosoa ja särmää. Siksi rakastan sitä.

Kävin Berliinissä ensi kertaa vuonna 1990. Sitten kirjojani alettiin kääntää saksaksi, jolloin aloin vierailla maassa säännöllisesti. Sen myötä kypsyi ­ajatus suunnata Berliiniin kirjoittamaan. Ensimmäisellä kerralla asettauduin Friedrichshainiin työskentelemään. Sen jälkeen olen usein majoittunut kirjoitusreissuillani lempikaupunginosakseni nousseeseen Prenzlauer Bergiin. Nämä entiset Itä-Berliinin osat kiehtovat mieltäni monikerroksellisuutensa ja elämänmenonsa vuoksi.

Muraalit värittävät Friedrichschainin kaupunginosaa.
Muraalit värittävät Friedrichshainin kaupunginosaa. © iStock
Komische ­Operin esitykset riittävät Outille syyksi matkustaa Berliiniin.
Komische ­Operin esitykset riittävät Outille syyksi matkustaa Berliiniin. © Visit Berlin

Ilta oopperassa

Usein matkustan Berliiniin oopperan takia. Berliinissä­ ­toimii useita oopperataloja, joista suosikkini ovat ­Komische Oper ja Deutsche Oper. Ensin mainitussa koin kerran häkellyttävän hienon tulkinnan W. A. Mozartin oopperasta Ryöstö Seraljista. Ihmettelin, kun ooppera oli kielletty alaikäisiltä. Syy selvisi ensimmäisessä näytöksessä, jossa paššan palatsin ylivartijan Osminin roolin tulkitseva basso riisuutui kelteisilleen. Jälkimmäisessä nautin oopperatalon linjakkaasta arkkitehtuurista. Rakennuksen on suunnitellut vuonna 1912 Heinrich Seeling, mutta sodan jälkeen se uudistettiin funkistyyliseksi Fritz Bornemannin suunnitelmien mukaan.

Komische Operissa vietetyn illan jälkeen suuntaan The Westin Grand Hoteliin. Sen Relish-bistrossa nautin curry wurst -makkara-annoksen ja samppanjaa. Yllättävä yhdistelmä maistuu ihanalta! En ole yöpynyt Westinissä, sillä suosikkihotellini Berliinissä on Savoy. Sen historia vakoojien kohtauspaikkana kylmän sodan vuosina saa mieli­kuvitukseni laukkaamaan.

Komische Oper Berlin, Behrenstraße 110, komische-­oper-berlin.de

Deutsche Oper, Bismarckstraße 35, deutscheoperberlin.de

Relish, The Westin Grand Hotel, Friedrichstraße 158–164, marriott.com/en-us/hotels/berwi-the-westin-grand-­berlin

Savoy, Fasanenstraße 9–10, hotel-savoy.com

Lue myös Anna.fi: Muotireissaajan täsmätärpit – listasimme parhaat shoppailupaikat Tukholmassa, Tallinnassa, Kööpenhaminassa ja 7 muussa kohteessa

Wannseen kauniissa konferenssitalossa tehtiin toisen maailmansodan aikaan hirviömäisiä ­päätöksiä.
Wannseen kauniissa konferenssitalossa tehtiin toisen maailmansodan aikaan hirviömäisiä ­päätöksiä. © iStock

Häivähdys vihreää

Berliini on yllättävän vehreä puistokatuineen, joilla on mukava käyskennellä kauniina päivänä. Tai sitten suuntaan Stubenrauchsstraßen hau­tausmaalle, jossa lepäävät näyttelijä Marlene Dietrich ja valokuvataiteilija Helmut Newton.

Jos aikaa on enemmän, matkaan paikallisjunalla Wannseen huvilakaupunginosaan. Kaunis, järven rannalla sijaitseva alue kätkee synkkiä salaisuuksia. Nykyään koulutuskeskuksena ja holokaustin uhrien muistopaikkana toimiva huvila joutui tammikuussa 1942 tarjoamaan puitteet kokoukselle, jossa juutalaisten kohtalo sinetöitiin. Kivenheiton päästä siitä sijaitsee juutalaisen taiteilija Max Liebermannin viehättävä huvila, jossa on esillä tämän impressionistisia maalauksia. Kaunis talo kertoo myös tarinan natsien vainoamasta taiteilijasta ja tämän perheenjäsenistä, joista osa kuoli holokaustin uhreina.

Stubenrauchsstraßen hautausmaa, Stubenrauchstraße 43

Gedenk- und Bildungsstätte Haus der Wannsee-Konferenz, Großen Wannsee 56–58, ghwk.de

Liebermann Villa, Colomierstraße 3, liebermann-villa.de

Prenzlauer ­Bergissä sijaitseva Mauerpark kerää väkeä kirpputoreille ja piknikille.
Prenzlauer ­Bergissä sijaitseva Mauerpark kerää väkeä kirpputoreille ja piknikille. © iStock

Houkuttelevat shoppailukohteet

Vierailuni Berliinissä alkaa usein maailmankuulun KaDeWe-tavaratalon kattokerroksesta, jonka samppanjabaarissa nautin lasillisen kuplivaa. On ollut ikävä lukea tavaratalon talousvaikeuksista. Tulen harvoin ostaneeksi mitään sen ylellisestä valikoimasta, vaikka hypistelen mielelläni kaikki rekilliset läpi. Edullisemmasta, Alexanderplatzilla sijaitsevasta Galeria Kaufhofista olen tehnyt hyviä löytöjä etenkin monipuoliselta housuosastolta.

En kuulu kaikkein innokkaimpiin kirpputorien penkojiin, mutta suosittelen silti tutustumaan vanhan muurin äärelle sunnuntaisin kohoavaan Mauerparkin puiston kirpputoriin. Olen bongannut sieltä hienoja vintagekoruja. Myös sisustustavaraa on tarjolla paljon.

Yksi mekkani kaupungissa on Dussmanin kaksikerroksinen kirja- ja levykauppa, joka pursuaa kulttuuria.

KaDeWe, Tauentzienstraße 24, store.kadewe.de

Galeria Kaufhof, Naumannstraße 10, galeria.de

Mauerparkin kirpputori, Bernauer Straße 63–64, visitberlin.de/en/flea-market-mauerpark

Dussman, Schützenstraße 25, kulturkaufhaus.de

Lutter & Wegner kuuluu schnitzel-paikkojen ykkösiin.
Lutter & Wegner kuuluu schnitzel-paikkojen ykkösiin. © Visit Berlin

Leikkeitä ja vietnamilaista

Haluan syödä joka reissulla jotakin tyypillisen saksalaista, kuten wienerleikkeen eli schnitzelin. Yksi tunnetuimpia paikkoja siihen on Lutter & Wegner, joka on perustettu vuonna 1811. Sen leikkeet ovat valtavia! Toinen mainio paikka popsia schnitzel on Litteraturhausin eli Kirjailijatalon ravintola. Sillä on ihastuttava puutarha, josta voi nauttia kesäaikaan.

Kun haluan jotakin elegantimpaa, suuntaan Paris Bariin. Nimensä mukaisesti sen linja on hyvin ranskalainen. Seinääkin koristaa valtava valokuva muotisuunnittelija Yves Saint Laurentista. Kevyemmistä vaihtoehdoista suosin usein vietnamilaista. Madami-ravintola tarjoaa hyvin maustettua, raikasta ruokaa.

Lutter & Wegner am Gendarmenmartk, Charlottenstraße 56, l-w-berlin.de

Literaturhaus, Fasanenstraße 23, l iteraturhaus-berlin.de

Paris Bar, Kantstraße 152, parisbar.net

Madami, Rosa-Luxemburg Straße 3, madami-restaurant.de

DDR-museossa voi tutustua jo kerran kadonneeseen maailmaan.
DDR-museossa voi tutustua jo kerran kadonneeseen maailmaan. © Visit Berlin

Mielenkiintoiset museot

Päädyn harvoin Museuminselin eli museosaaren mahtipontisiin museoihin. Kierrän mieluummin persoonallisia pikkumuseoita. Yksi niistä on Helmut Newtonin säätiön valokuvamuseo, jossa pääsee ihailemaan 1900-luvun mestarillista valokuvausta. Toinen on arkkitehti Martin Gropiuksen mukaan nimensä saanut komea Gropius Bau. Siellä on vaihtuvia näyttelyitä.

Kirjailijana minua kiehtoo Brecht–Weigel Museum, joka on kirjailija Bertolt Brechtin kotimuseo. DDR-museo kuljettaa minut aikaan, jota en ehtinyt itse Berliinissä kokea – vierailinhan täällä ensimmäistä kertaa vasta muurin murtumista seuraavana vuonna. Museossa pääsee kurkistamaan esimerkiksi Stasin kuulustelukammioon.

Kaikkein rakkain minulle on saksalaiseen elokuvan alkuajoista nykyaikaan matkaava museo. Se avaa esimerkiksi suuresti ihailemani Marlene Dietrichin matkaa täh­teyteen ja kolmannen valtakunnan ajan pimeyden vuosia.”

Helmut Newton Foundation, Jebenstraße 2, helmut-newton-foundation.org

Gropius Bau, Niederkirchnerstraße 7, berlinerfestspiele.de/en/gropiusbau

Brecht–Weigel Museum, Chausseestraße 125, ­museumsportal-berlin.de/en/museums/ brecht-weigel-museum

DDR Museum, Karl-Liebknecht-Straße 1, ddr-­museum.de

Die Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin, Potsdamer Straße 4, dffb.de

Kommentoi

Kommentoi juttua: Berliinin ravintolat, liikkeet ja museot – kirjailija Outi Pakkanen paljastaa vakiopaikkansa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.