Kulttuuri

Ihanimmat joulutorit Euroopassa – muotivaikuttaja Juri Silvennoinen vinkkaa, millä toreilla kannattaa ehdottomasti vierailla

Muotivaikuttaja ja malli Juri Silvennoinen virittäytyy loppuvuoden tunnelmaan Keski-Euroopan joulutorien kimmellyksessä. Nyt hän jakaa vinkkinsä niistä parhaimmista.

Onko mitään jouluisempaa kuin joulutorit Euroopassa? Muotivaikuttaja ja malli Juri Silvennoinen, 51, paljastaa parhaat vinkkinsä Keski-Euroopan joulutoreille. Juri tunnetaan muoti-vaikuttajana, mallina ja mediapersoonana. Hän on ollut mukana muun muassa Suomen huippumalli haussa -ohjelmassa tuomarina. Jurin voi bongata monista eri tapahtumista juontajana.

”Olen jo vuosien ajan matkustanut jollekin joulutorille ystäväporukan kanssa. Reissumme ovat suuntautuneet saksankieliselle alueelle. Tänä vuonna kohteemme on Hampuri. Berliinin joulutorit ovat kokematta, joten kaupunki lienee ensi vuoden kohde. Joissakin Saksan kaupungeissa joulutorien aika kestää marraskuun lopusta jouluaattoon, toisissa loppiaiseen asti”, Juri kertoo.

”Olemme reissanneet pääkohteestamme myös pittoreskeihin kyliin, joissa menneisyys ja sen arkkitehtuuri ovat läsnä – toinen maailmansota kun hävitti monet saksalaiskaupungit. Auton vuokraaminen ei ole välttämätöntä, sillä junat kulkevat sujuvasti. Useimmiten matkamme on kestänyt torstaista sunnuntaihin tai maanantaihin.

Käymme aina joulutorimatkallamme syömässä paikallista perinneruokaa edustavassa ravintolassa, jonka ruokalistalta on löytynyt yleensä makkaroita ja schnitzeleitä. Kerran suuntaamme vähän elegantimpaan paikkaan, jonne pukeudutaan tyylikkäästi. Joulutorimatkalla tulee myös siemailtua glühweinia, joten reissusta palattua glögihammasta ei enää kolota.”

Lue myös: Miten keskiajan Saksassa syntynyt joulukuusiperinne rantautui Suomeen?

Wienissä Juri nauttii joulutorin lisäksi myös taiteesta.
Wienissä Juri nauttii joulutorin lisäksi myös taiteesta. © Juri Silvennoinen

Joulutorit Euroopassa: hurmaavassa Wienissä kannattaa käydä joulukonsertissa kirkossa

”Itävallan pääkaupunki kuuluu suosikkikohteisiini. Wienissä voi nauttia taiteesta Belvedere-museossa ja muistella legendaarista keisarinna Sissiä Schönbrunnin palatsissa vieraillessa.

Musiikkielämä on vilkasta, ja jouluinen konsertti jossakin Wienin kirkoista on ikimuistoinen elämys – ellei sitten halua nauttia klassisen musiikin konsertista Musikvereinin konserttitalossa, josta myös Wienin legendaarinen uudenvuodenkonsertti lähetetään. Hintataso on hieman korkeampi kuin Saksan kaupungeissa.

Lempiravintoiloihini kuuluu Zum Schwarzes Kameel. Se on rento mutta hienostuneen tyylikäs. Myös Wienin ja ehkä koko Itävallan tunnetuin ruokatori Naschmarkt kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa.”

Müncheninissa Juri käy oluttuvissa ja miesten muodin tavaratalossa.
Müncheninissa Juri käy oluttuvissa ja miesten muodin tavaratalossa. © iStockphoto/Rudi Ernst

Kuvankauniissa Münchenissa nautimme tuhtia talviruokaa

”Münchenissä nautin joulutorien ohella kaupungin kauniista arkkitehtuurista ja upeista puistoista. Biergarteneissa eli oluttuvissa on mukava käydä aterioimassa tuhtia talviruokaa. Saksan valtion omistama Hofbräuhaus on yksi maailman tunnetuimmista olutkievareista. Hilpeän menon ohella tarjolla on usein elävää musiikkia.

Pelkästään miesten muotiin keskittynyt Hirmer-tavaratalo on aina käyntilistallani Münchenissa.

Suosittelen matkaan liitettäväksi päiväretkeä Itävallan puolelle säveltäjä W. A. Mozartin synnyinkaupunkiin Salzburgiin, joka sijaitsee vain noin tunnin junamatkan päässä. Sen vanha kaupunki kuuluu UNESCOn maailmanperintölistalle. Kahviloista suosikkini on Fürst Cafe Konditoret, jossa saa kahvin kylkeen ja tuliaisiksi alkuperäisiä Mozartin kuulia – niitä, jotka on kiedottu sinihopeisiin kääreisiin.”

Kylmänä bisneskaupunkina pidetyn Frankfurtin joulutoreilta löytyy lämmintä tunnelmaa.
Kylmänä bisneskaupunkina pidetyn Frankfurtin joulutoreilta löytyy lämmintä tunnelmaa. © iStockphoto

Joulutorit Euroopassa: modernista Frankfurtista löytyy mennyttä aikaa henkivä hotelli

”Frankfurtin kylmän pankkikaupungin maineesta huolimatta sen joulutoreilla vallitsee lämmin tunnelma. Ilman joulutoreja Frankfurt olisi todennäköisesti jäänyt käymättä.

Suosikkimajapaikkani on Lume Boutique Hotel, joka nököttää Frankfurtin pankkikortteleiden keskellä. Se henkii mennyttä aikaa ja sijaitsee lähellä kaikkea.

Matkasimme sieltä päiväksi parin tunnin päässä sijaitsevaan Nürnbergiin, joka tunnetaan muun muassa Saksan piparkakkupääkaupunkina. On pakko myöntää, että odotuksemme olivat niin korkealla, että Nürnberg jäi pettymykseksi.”

Kuuma glühwein kuuluu keskieurooppalaiselle joulutorille.
Kuuma glühwein kuuluu keskieurooppalaiselle joulutorille. © iStockphoto
Juri käy aina joulutorimatkalla syömässä paikallista perinneruokaa, kuten makkaroita ja schnitzeleitä.
Juri käy aina joulutorimatkalla syömässä paikallista perinneruokaa, kuten makkaroita ja schnitzeleitä. © iStockphoto/GeorgeDolgikh

Lue myös Seura.fi: Jukka Kuoppamäki viettää joulunsa hyväntuulisessa Kölnissä

Kaksoistornien Kölnissa on pinkki joulutori

”Saksan kaupungeista suosikkeihini kuuluu Köln, jonka kaupunkikuvaa hallitsee upea tuomiokirkko kaksoistorneineen. Kölnin joulutoritarjonta on vailla vertaansa! Toreja on moneen makuun ja niillä on toisistaan eroavia teemoja.

Klassisten tonttutorien lisäksi Kölnissä voi siemailla glühweinia tai kuumaa kaakaota esimerkiksi pinkillä torilla, jolla on otettu huomioon seksuaalivähemmistöihin kuuluvat jouluttajat.

Kölnistä on mukava tehdä päiväretki lähelle Belgian rajaa kauniiseen Aacheniin.

Joulutunnelman lisäksi bongaan itseäni kiinnostavia muotiin tai kauneuteen keskittyviä myymälöitä. Kölnin nimeä kantavan klassikkotuoksun, Eau de Colognen The House of 4711 -lippulaivamyymälä ja -museo löytyvät kävelymatkan päässä katedraalilta. Se on visiitin arvoinen paikka, vaikkei talon tunnetuin tuoksu miellytäkään nenääni.”

Kölnissä joulutoreja on moniin makuihin.
Kölnissä joulutoreja on moniin makuihin. © iStockphoto

Mitä Euroopan joulutoreilta kannattaa ostaa kotiinviemisiksi?

”Aina joulutoreilla ei tule shoppailtua. Usein mukillinen glühweinia riittää. Moni keräilee eri torien tunnuksilla koristeltuja glühwein-mukeja, mutta itse en ole innostunut siitä. Sen sijaan olen tullut ostaneeksi useammankin pähkinänsärkijän.

Yleensä joulutoreilla on myös myynnissä keraamisia pikku taloja ja kirkkoja, joista voi rakentaa kauniin jouluasetelman kotiin. Vaikka en olekaan kaikkein vannoutunein jouluttaja, tämä joulutoriperinne saattelee minut vuosittain joulun tunnelmaan. Myös yhdessäolo ystävien kanssa on tärkeää.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 24/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihanimmat joulutorit Euroopassa – muotivaikuttaja Juri Silvennoinen vinkkaa, millä toreilla kannattaa ehdottomasti vierailla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.