Kulttuuri

Eikö lapsi tai nuori lue? Asiantuntijan 14 kirjavinkkiä, jotka saavat lapsen tai nuoren lukemaan

Löytyisikö nuoren ja lapsen kadonnut lukuinto, jos hän saisi käteensä huumorilla höystetyn romaanin, kauhuvivahteita sisältävän kirjan tai nopealukuisen säeromaanin? Kirjavinkkari listasi kirjasarjat ja kirjat, jotka houkuttelevat lapsen lukemaan.

Lasten ja nuorten lukuinnon väheneminen huolestuttaa aikuisia enenevässä määrin. Samanaikaisesti aikuiset tietävät yhä vähemmän nuortenkirjoista, eivätkä välttämättä osaa tarjota luettavaksi oikeita kirjoja. Kotiliesi pyysi kirjavinkkari, kirjastonhoitaja ja kirjailija Sini Helmistä listaamaan kolmetoista kirjaa tai kirjasarjaa, joita kannattaa yrittää tarjota lapselle tai nuorelle, joka ei innostu kirjoista. Löytyisikö lukuinto näiden kirjojen avulla?

Lue myös: Miksi poikien pitäisi lukea ja mitä siitä seuraa, kun lukeminen vähenee? Kirjoittavat miehet Juha Hurme ja Arno Kotro vastaavat

Tarjoa alakoululaiselle näitä:

miten lapsen saa lukemaan, kirjasuosituksia alakoululaiselle

Lukemaan opettelevalle lapselle

Vasta lukemaan opettelevalle lapselle hyvää lukemista ovat Lukupalat-sarja (WSOY) sekä Hyppää kirjan kyytiin -sarja (Kustannus-Mäkelä). Hyppää kirjan kyytiin -kirjoissa on isot kirjaimet ja molempien sarjojen kirjoissa on suhteellisen vähän tekstiä. Aiheet vaihtelevat jalkapallosta lemmikkeihin ja ritareista etsivämysteereihin. Lukupalat-sarjaan kuuluvat Yökoulu-kirjat taas sopivat erityisen hyvin lapselle, joka haluaa lukea kirjoja, joissa on kauhuvivahteita ja jännitystä.

Jo lukemaan oppineelle lapselle

Timo Parvelan Pate-sarja (Tammi) ja Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjat (WSOY) tarjoavat nauruntyrskähdyksiä helposti omaksuttavassa muodossa. Hauskat kuvat rytmittävät lukemista.

Vauhtia ja seikkailua

Timo Parvelan ja Bjørn Sortlandin Kepler62-sarja (WSOY) puolestaan tarjoilee alakouluikäiselle jännittävää ja nopeatempoista scifi-seikkailua. Kirjat ovat ohuita ja nopealukuisia, ja niissä on Pasi Pitkäsen tekemä kuvitus.

Lue myös: Luulitko, että sinulla ei ole aikaa lukea? Lukuvalmentajan 7 vinkin avulla onnistut

Tarjoa yläkoululaiselle näitä:

kirjasuositus nuorelle, miten saa lapsen lukemaan, miten saa nuoren lukemaan, kirjasuositus yläkoululaiselle

Kun lukeminen ei yksinkertaisesti kiinnosta

Jyri Paretskoin K15-sarjan (Otava) kirjat ovat lyhyitä, mikä madaltaa lukemisen aloittamisen kynnystä. Parteskoin kirjat ovat suorasanaisia ja alapäähuumorilla höystettyjä, ja niihin tarttuu moni sellainenkin nuori, jota lukeminen ei kiinnosta lainkaan.

Lyhyttä mutta painavaa

Kiinnostava, viime vuosien aikana päätään nostanut ilmiö on säeromaanit. Ne ovat proosarunon muotoon kirjoitettuja nuortenkirjoja, joissa kieli on tiivistä, taitto väljää ja juoni intensiivinen. Esimerkiksi Sarah Crossanin Yksi (Kustantamo S&S) ja Kirsti Kurosen Paha puuska (Karisto) ja Pönttö (Karisto) käsittelevät rankkojakin nuoruuteen liittyviä aiheita mutta ovat nopeita lukea.

Lue myös: Miten lapsen saa lukemaan? 6 vinkkiä lapsen lukuinnon herättämiseen

kirjasuositus nuorelle, miten saa lapsen lukemaan, miten saa nuoren lukemaan, kirjasuositus yläkoululaiselle

Fantasiannälkäiselle

Lukijan, joka rakasti Harry Pottereita mutta haluaisi kokeilla jotain hieman aikuisempaa, kannattaa puolestaan tarttua Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaneeseen Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kiroukseen (WSOY) tai Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana olleeseen Magdalena Hain Kolmas sisar -kirjaan (Otava).

Nonna Wasiljeffin Loukkupoika (Otava) taas on fantasiatrilleri, joka sopii erityisesti dystopioiden kuten Nälkäpelin ja Maze Runnerin ystäville.

Kun nuortenkirjat tuntuvat lapsellisilta

Jos lukuhaluttomuus johtuu siitä, että nuori on kasvanut yli lastenkirjoista ja monet nuortenkirjatkin tuntuvat lapsellisilta, luettavaksi saattaa sopia Angie Thomasin nuorten aikuisten romaani Viha, jonka kylvät (Otava). Kirja on paitsi jännittävä trilleri myös yhteiskunnallisesti merkittävä teos tummaihoisten ihmisten kokemasta syrjinnästä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eikö lapsi tai nuori lue? Asiantuntijan 14 kirjavinkkiä, jotka saavat lapsen tai nuoren lukemaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.