Kulttuuri

Nämä kirjat haluat lukea tänä kesänä! Valitsimme 15 kirjaa, jotka eivät päästä otteestaan

Lukukesä alkakoon! Nappaa kirja rantakassiin, ota romaani lukemiseksi junamatkalle tai nauti luku tai pari aamukahvin kanssa.

Kotilieden toimitus kokosi viisitoista järisyttävän hyvää romaania, jotka ovat täydellistä kesälukemista. Tässä ovat kesän 2024 parhaat kirjat!

Guillaume Musso: Kirjailijoiden salattu elämä, suom. Anna Nurminen (Siltala)

Guillaume Musso: Kirjailijoiden salattu elämä, suom. Anna Nurminen (Siltala)

Kirjailija Nathan Fawles on kirjoittanut kolme menestysromaania ja vetäytynyt niiden jälkeen hiljaiseloon Beaumontin saarelle. Hänen perässään saarelle hakeutuu kirjailijan urasta haaveileva nuorukainen ja kohta myös viehättävä nuori toimittaja. Pian saarelta löydetään ruumis.  Tässä yksinkertaisuudessaan

Ranskan myydyimmäksi kirjailijaksi mainostetun Guillaume Musson uutukaisen asetelma. Mutta mitään muuta yksinkertaista kirjassa ei olekaan. Mussolla on kyky loihtia tarina, jota lukiessa pohtii, ovatko hahmot oikeasti olemassa. Riikka Lehtovaara

Claire Daverley: Öisiä keskusteluja, suom. Riitta Kurki (Bazar)

Claire Daverly: Öisiä keskusteluja, suom. Riitta Kurki (Bazar)

Syön hattuni, ellei tästä kirjasta tehdä elokuvaa. Tarinassa on samantyyppinen haikeanhellä pohjavire kuin esimerkiksi Sally Rooneyn kirjoissa. Aluksi pelotti, että tarinassa on kyse nuoren rakkauden kipuiluista, ja että se ei kanna pidemmälle: ei kauheasti samaistuttavaa aikuiselle lukijalle. Onneksi näin ei käy.

Rosie ja Will rakastuvat toisiinsa, mutta kun he lopulta paljastavat tunteensa toisilleen, tapahtuu jotain, mikä muuttaa heidän elämänsä. Siitä eteenpäin matkakumppaniksi tulevat suru ja syyllisyys. Miten taakkojen alla löytää oman tiensä? Sanna Puhto

Liity Kotilieden kirjaryhmään Facebookissa!

Kotilieden kirjaryhmässä keskustellaan kirjoista ja lukemisesta. Jaamme toisillemme lukuvinkkejä ja ihmettelemme kaikkea kirjoihin ja lukemiseen liittyvää.

Osallistujien kesken on luvassa säännöllisesti kirja-arvontoja.

Tervetuloa mukaan!

Liity täällä!

Golnaz Hashemzadeh Bonde: Luontainen käytös, suom. Jaana Nikula (Otava)

Golnaz Hashemzadeh Bonde: Luontainen käytös, suom. Jaana Nikula (Otava)

Lily saa vauvan, ja hänestä tuntuu hirvittävän vaikealta olla pienintäkään hetkeä erossa lapsesta.

Toisessa aikatasossa Lily on yksinäinen alakouluikäinen tyttö, joka toivoo kaikista eniten, että äiti näkisi hänet, olisi joskus kotona. Äidin arvaamattomia oikkuja on mahdoton ennustaa. Onneksi yläkerrassa asuu ystävällinen nainen, joka näkee Lilyn.

Myös aikuinen, lapseensa ripustautuva Lily saa apua vanhemmalta naiselta ja tulee lopulta nähdyksi. Koskettava ja psykologisesti tarkka romaani on ilo. Mervi Alatalo

Johanna Auranheimo: Ysit (Tammi)

Johanna Auranheimo: Ysit (Tammi)

Tämä romaani on häpeämättömän tyttömäinen, ja se on ihanaa! Justin Bieberin fanittaminen, meikkaaminen, pukeutuminen, ihastukset ja oppitunneilla piirtely pääsevät kerrankin pääosaan.

Protuleirikaveri Joosua lähettelee ysiluokkalaiselle Evelle viestejä, joissa kummastelee Even mielenkiinnon kohteita ja yrittää sanella, miten Even pitäisi käyttäytyä. Kirja tekee hienovaraisesti näkyväksi tyttöihin ja tyttöyteen kohdistuvaa kontrollointia, ja se riipaisee ja suututtaa. 

Tyttöyden tavallisten ja arkisten asioiden nostaminen tärkeiksi tuntuu raikkaalta ja feministiseltä! Ulla Lehtinen

Merja Mäki: Itki toisenkin (Gummerus)

Merja Mäki: Itki toisenkin (Gummerus)

Jatkosodan aikana Suomi on vallannut Suurmäen kylän Aunuksen Karjalassa. Kyläkoulussa karjalaislapsia opetetaan suomeksi, ja sinne otetaan töihin myös paikallinen nuori nainen, Larja. Hänen isoäitinsä on arvostettu itkijä.

Kun buabo kuolee, Larja perii hänen paikkansa itkijänä. Vaan mitä itkemisestä tietää Tuomas, suomalainen sotilas, joka kuljettaa postia kylään?

Larjan ja Tuomaksen välille rakentuu tiivis suhde. Kuka oikeastaan on vihollinen ja keneen voi luottaa? Merja Mäen toinen romaani kasvaa väkeväksi rakkausromaaniksi, joka tuo sodan mielettömyyden aivan iholle. Piia Sainio

Riikka-Maria Rosenberg: Vapaaherratar (Tammi)

Riikka-Maria Rosenberg: Vapaaherratar (Tammi)

Miten kiehtova lähtökohta romaanilla! Hakoisten kartanon nykyinen rouva, historioitsija Riikka-Maria Rosenberg on kirjoittanut sujuvasti etenevän romaanin edeltäjästään vapaaherratar Helena Elisabeth Leijonhufvudista (1763–1838) löydettyään tämän kirjeenvaihtoa kartanon piironkien laatikoista. Silti tarina ei olisi syntynyt ilman kirjailijan vapautta ja mielikuvitusta.

Viihdyttävä tarina kuusi lasta synnyttäneestä vapaaherrattaresta on mielenkiintoista historiaa ajalta, jolloin ruotsalaisesta Suomesta tuli venäläinen. Minna Juti

Lue myös: Kirjailija Riikka-Maria Rosenberg ihastui ”maajussiin Hämeestä” – sitten selvisi, että miehen suku omistaakin kokonaisen kartanon

Beatrice Salvioni: En pelkää mitään, suom. Leena Taavitsainen-Petäjä (Gummerus)

Beatrice Salvioni: En pelkää mitään, suom. Leena Taavitsainen-Petäjä (Gummerus)

Nyt on tyttökirja, jossa on söpöstelyn sijaan tervettä uhmaa vallitsevia rajoja kohtaan. Rajoituksia nimittäin riittää 12-vuotiaille tytöille Mussolinin ajan Italiassa.

Kiltiksi kasvatettu Francesca kiinnostuu omapäisestä, kirotuksikin sanotusta Maddalenasta. Tämä köyhän perheen villikko pyydystää sisiliskoja paljain käsin ja varastaa torilta. Naiseuden reunalla roikkuvat ystävykset huomaavat vähitellen, kuinka erilainen maailma on eri sukupuolille. Miehillä kun on valtaa, myös väkivaltaa, naisiin.

Kapinoivat tytöt eivät hekään jää huokaileviksi seinäruusuiksi, vaan toimivat. Kirja on herkullisen vimmainen ja tyttökuvauksessaan rehellinen. Mia Kuntsi

Toshikazu Kawaguchi: Ennen kuin kahvi jäähtyy, suom. Markus Juslin (Bazar)

Toshikazu Kawaguchi: Ennen kuin kahvi jäähtyy, suom. Markus Juslin (Bazar)

Jos pääsisit käymään menneisyydessä, menisitkö? Vaikka käyntisi ei muuttaisi tulevia tapahtumia, ja vaikka saisit viipyä siellä vain sen verran, minkä kahvi pysyy kupissa lämpimänä?

Tokiossa on pikkuinen kahvila, jossa tämä on mahdollista, mutta tiukoin ehdoin. Silti siihen tarttuu niin muistisairaan miehen vaimo kuin esikoistaan odottava äiti. He huomaavat, että vaikka tapahtumat eivät muutu, jokin heissä silti nyrjähtää.

Suursuosioon nousseen kirjan tunnelma jää mieleen pitkäksi aikaa. Mia Kuntsi

Satu Tähtinen: Lordi D ja muita seurapiirisalaisuuksia (Otava)

Satu Tähtinen: Lordi D ja muita seurapiirisalaisuuksia (Otava).

1800-luvun Lontoossa lady Josephina on päättänyt keskittyä muihin asioihin kuin aviomiehen etsimiseen. Tanssiaisissa hänen huomionsa kiinnittyy keikarin maineessa olevaan lordi D:hen, jonka puuhissa on jotakin hämärää. Kun lordi loukkaa Josephinaa julkisesti, kaksikko solmii teeskennellyn seurustelusuhteen neidon maineen pelastamiseksi.

Kirja leikittelee romanttisen kirjallisuuden tutuilla juonikuvioilla lempeästi ja tasaisesti, ja jään kaipaamaan hieman enemmän draamaa. Kirja kuitenkin viihdyttää alusta loppuun. Kirja sopii erinomaisesti suositun Netflix-sarja Bridgertonin faneille! Ulla Lehtinen

Lue myös Anna.fi: Kuka Bridgerton-sarjan hahmoista on sielunkumppanisi? Testaa! 

Claire Keegan: Kasvatti, suom. Kristiina Rikman (Tammi)

Claire Keegan: Kasvatti, suom. Kristiina Rikman (Tammi)

Irlantilainen Claire Keegan ei tarvitse paljoa sivuja kertoakseen tarinan, joka liikuttaa sydänjuuria myöten.

Pienoisromaanissa on vain 80 sivua, mutta se on täydellisen eheä kertomus köyhän perheen tytöstä, joka lähetetään kesäksi tuntemattomien sijaisvanhempien hoiviin. Siellä hän saa ensimmäistä kertaa elämässään osakseen hoivaa ja rakkautta.

Lapsen näkökulmasta kerrotun tarinan havainnot ovat tarkkoja, ja tekstin monitasoiset merkitykset avautuvat nautittavan hitaasti. Kirjasta on tehty elokuva Hiljainen tyttö. Lilli Berghäll

Dess Terentjeva: Zeno (WSOY)

Dess Terentjeva: Zeno (WSOY)

Dess Terentjeva on noussut kotimaisten nuortenkirjailijoiden kärkeen sateenkaarevilla romaaneillaan. Hänen kolmas säeromaaninsa Zeno kertoo 14-vuotiaasta Nellasta, joka joutuu todistamaan, miten ankeasti pikkupaikkakunnalla suhtaudutaan vähemmistöihin. Miten olla oma itsensä, kun ympärillä on niin paljon ennakkoluuloja? 

Terentjeva onnistuu käsittelemään raskasta aihetta ja koulukiusaamisen riipivyyttä toiveikkaasti. Lukiessa sydän särkyy Nellan ja muiden kiusattujen puolesta. Ulla Lehtinen

Lue myös: Kirjailija Dess Terentjeva, 30, on aina tiennyt pitävänsä naisista, mutta aikuiset sanoivat lesbouden menevän ohi: ”Onni yritettiin ottaa minulta pois”

Anne Tyler: Kellotanssi, suom. Markku Päkkilä (Otava)

Anne Tyler: Kellotanssi, suom. Markku Päkkilä (Otava)

Kuka huomaa Willan arvon? Ihanan tarinankertojan tuorein suomennettu romaani käy Willa Draken elämässä neljässä kohdassa. Ensimmäisessä Willa on nuori tyttö, jonka äiti päättää kadota joksikin aikaa.

Kahdessa seuraavassa osassa Willa päättää opintonsa, jotta voi seurata tuoretta aviomiestään maan toiselle laidalle ja menettää lopulta miehensä onnettomuudessa.

Viimeinen jakso alkaa erikoisesta tapahtumasta, jonka seurauksena Willa ja hänen uusi miehensä matkustavat hoitamaan topakkaa, ventovierasta tyttöä. Ehkä nyt on Willan hetki tehdä omia päätöksiä ja tulla nähdyksi. Mervi Alatalo

Nathan Hill: Wellness, suom. Antero Tiittula (Gummerus)

Nathan Hill: Wellness, suom. Antero Tiittula (Gummerus)

Elizabethin ja Jackin rakkaustarinan alku on täydellinen romanttinen tarina. Kaksi hankalista perheoloista tulevaa opiskelijaa kohtaa Chigacon alakulttuuripiireissä 1990-luvulla. Parikymmentä vuotta myöhemmin heillä on lapsi, keskiluokkainen elämäntapa ja liitoksistaan natiseva parisuhde.

Katse, jonka kirjailija Nathan Hill langettaa sekä meihin ihmispoloihin että elinympäristöömme, on paikoitellen häiritsevän tarkka ja armoton mutta onneksi edes paikoitellen myös lämmin ja humoristinen. Mervi Alatalo

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä, suom. Helinä Kangas (Otava)

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä, suom. Matti Rossi (Otava)

Davide on jalkavammansa vuoksi ontuva sikalan omistajan poika, joka kasvaa köyhässä italialaisessa kylässä. Davidella on valtava tiedonjano, mutta Mussolinin fasistihallintoa kannattava isä ei arvosta koulutusta.

Naapurissa asuva ystävä Teresa opettaa Davidelle kirjaimia, ja kun kylään saapuu juutalaisia pakolaisia, eräs heistä opettaa hänet lukemaan. Opettajan pojasta Nicolasista tulee ensitapaamisesta lähtien ihminen, joka muuttaa Daviden ajatukset, tunteet ja koko elämän suunnan peruuttamattomalla tavalla. Riikka Lehtovaara

Helene Flood: Rakastaja, suom. Virpi Vainikainen (Bazar)

Helene Flood: Rakastaja, suom. Virpi Vainikainen (Bazar)

Enpä ihmettele yhtään, että kirjailija Flood on siviiliammatiltaan psykologi. Sen verran tarkkanäköisesti ja yksityiskohdissa uskottavasti henkilöt ja juoni on rakennettu.

Oslolaisella hienostoalueella sijaitsevan pienkerrostalon rauha järkkyy, kun yksi asukkaista löytyy kuolleena. Tarina kerrotaan yhden asukkaan, keski-ikäisen Rikken, näkökulmasta. Rikkellä on yhtäkkiä paljon hävittävää, ja salaisuus säilytettävänä.

Kirjaan on ladattu sellainen imu, että sitä on vaikea laskea käsistään. Sanna Puhto

Mitä sinä suosittelet kesälukemiseksi? Paljasta kommenteissa kesän 2024 parhaat kirjat!

Kotilieden julkaisija Otavamedia kuuluu samaan konserniin kuin jutussa mainittujen teosten Luontainen käytös, Ystävyyden oppimäärä, Kellotanssi ja Lordi D ja muita seurapiirisalaisuuksia kustantaja Otava.

Juttua on muokattu 11.6.2024 kello 9.12: Ystävyyden oppimäärän on suomentanut Helinä Kangas, ei Matti Rossi. Romaanista löytyy Rossin suomentamia runoja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä kirjat haluat lukea tänä kesänä! Valitsimme 15 kirjaa, jotka eivät päästä otteestaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.