Kulttuuri

Matkusta Tokioon! Japanin ystävällinen jättiläinen on täynnä elämää ja nähtävyyksiä

Tokiossa loma loppuu kesken, sillä nähtävää ja ihmeteltävää on Japanin pääkaupungissa runsaudenpulaksi. Tässä asiat, joita ei kannata jättää kokematta.

1. Lähde Tokion ydinkeskustan ulkopuolelle

Tokio on jättimäinen metropoli, jonka sisällä on lukuisia keskuksia. Suurimmat ovat Shinjuku, Shibuya ja Ikebukuro suurine kauppakeskuksineen, ravintola-alueineen ja ihmismassoineen. Luksusshoppailusta tunnettu on puolestaan Ginza, valtava sekin.

Jos haluat seurata kiireettömämpää arkea, vietä aikaa myös ydinkeskustan ulkopuolella. Esimerkiksi Ekodassa ja Numabukurossa on pieniä kauppakatuja ja ravintoloita, joihin tokiolaiset suuntaavat työpäivän jälkeen. Ekodaan pääset näppärästi metrolla Ikebukurosta, Numabukuroon Shinjukusta.

• gotokyo.org/en/index.html

Tokion keskustan vilinää

2. Syö izakayossa paikallisten tapaan

Japanin ruokakulttuurin erikoisuuksia ovat ravintoloita edullisemmat izakayat, baarin ja ravintolan yhdistelmät. Japanilaiset tulevat izakayoihin useimmiten työkavereiden kanssa vaikkapa juhlistamaan onnistunutta projektia.

Izakayassa tilataan ensin juomat, sen jälkeen katsastetaan menu. Muutaman euron pikkuannoksista jokainen löytää varmasti mieleisimmät, halusi sitten kasviksia, lihaa tai kalaa.

Hyviä izakayoja on joka puolella Tokiota, ja esimerkiksi Ekodan aseman eteläpuoleinen Aburika on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Izakayat saattavat sijaita kerrostalon kellarissa tai yläkerroksissa. Katutason kyltti kertoo, mistä kerroksesta izakayan löytää.

• japan-guide.com

3. Maista monjaa, ramenia tai odenia

Kokeile monjaa, tokiolaista versiota okonomiyakista, japanilaisesta kaaliin ja muniin perustuvasta ateriasta. Monjaa kannattaa maistaa Tsukishimassa Etelä-Tokiossa, syntyperäisten tokiolaisten asuinalueella. Tsukishiman metroaseman lähellä on katu, jolla on kymmeniä monja-ravintoloita.

Maistamisen arvoista on myös tonkotsu-ramen tuhdissa liemessä. Ravintoloiden ulkopuolella on yleensä annosten kuvat, jotka helpottavat valintaa.

Pikkukauppojen kassojen vierestä löytyvä oden on loistovalinta parasta hinta-laatusuhdetta etsivälle. Kauho kertakäyttökulhoon kuuman keiton täytteet mielesi mukaan ja maksa herkusta täytteistä riippuen muutama euro. Odenia on tarjolla syksystä kevääseen.

Mene sushille ravintolaan, jossa voit valita suosikkisi liukuhihnalta. Lasku määräytyy kertyneiden lautasten perusteella, lautasen väri puolestaan määrittää kunkin annoksen hinnan.

www.tokyometro.jp/en/attractions/monja_st/

4. Shoppaa isoja kokoja

Tokiossa on samat tutut ketjuliikkeet kuin muuallakin. Japanilaisten oma ketju on esimerkiksi Uniqlo, jonka liikkeissä vaatteita saa hyvinkin kohtuulliseen hintaan. Ota huomioon kokojen ero: jos tavallisesti käytät M-kokoa, katsele suosiolla L:ää.

Kaupungissa on myös kaikki mahdolliset luksusbrändit, huippukalliiden vaatemerkkien lisäksi myös muun muassa kellomerkkien Patek Philippen ja Vacheron Constantinin liikkeet Ginzassa lähes toisiaan vastapäätä. Mutta samoilla kulmilla on myös Iittala!

Tokiossa kaupat pursuavat mitä ihmeellisimpiä tuotteita. Ektroniikan ja luksustuotteiden lisäksi osta tuliaisiksi teetä tai edullisia pieniin pusseihin pakattuja shiso-lehtiä, todella maukkaita yrttejä.

https://tokyocheapo.com

vanhan Tokion temppeli

5. Riisiviiniä rasiasta

Japanin kielen sana sake tarkoittaa kaikkea alkoholia. Meidän tuntema riisiviini on japaniksi nihonshuu. Japanissa yleistä on valita ensin nihonshuu ja sitten siihen sopiva ruoka. Maun perusteella nihonshuut voidaan jakaa mausteisiin (karai) ja makeisiin (amai). Molempia saa kylmänä ja kuumana.

Tarjoilija kaataa juoman rasiassa olevaan lasiin niin, että juoma läikkyy yli reunojen. Tämä siksi, että kun lasi tulvii yli äyräidensä, myös onni tulvii.

japan-guide.com

6. Tornista näkee kauas

Hyvän käsityksen Tokion valtavuudesta saat pilvenpiirtäjän huipulta. Kuuluisimmat tornit, 634-metrinen Tokyo Sky Tree ja 333-metrinen Tokyo Tower, ovat maksullisia ja täynnä turisteja.

Maisemat avautuvat myös ilman pääsymaksua Tokyo Metropolitan Government Buildingista Länsi-Shinjukusta, eikä sinne yleensä keskellä päivää tarvitse juuri jonottaa.

Illemmalla käy drinkillä ihastelemassa metropolin valomerta Ikebukuron Sunshine City 60 -tornin baarissa.

Tokion torneja pääset ihailemaan Yurikamome-monorail-linjalla. Hyppää kyytiin pääteasemalla Shinbashissa, jotta pääset paalupaikalle junan etupenkille, ja jää pois Daiba-pysäkillä.

Junassa ei ole kuljettajaa, ja ikkunasta aukeavat huikeat näkymät Tokionlahdelle ja Rainbow Bridgelle. Monorail kulkee siltaa pitkin Odaibaan, trendikkäälle alueelle rantoineen, Vapaudenpatsaineen ja ostoskeskuksineen.

Odaibasta kannattaa palata lautalla. Voit matkata kaupungin jatkoyhteyksille lahden toiselle puolelle tai jatkaa pidemmälle Sumidagawa-jokea pitkin. Upeimmat maisemat ovat aivan matkan alussa Tokionlahtea ylitettäessä. Erityisesti pimeällä näkymät ovat maagiset.

yurikamome.tokyo

Tokion kirsikkapuut

7. Onsenin syleilyssä

Yksi päivä kannattaa viettää yhdistämällä vuoriretki ja käynti onsenissa. Takao, 600 metriä korkea vehreä vuori, vajaan tunnin matkan päässä ydinkeskustasta on kuuluisa ruskastaan ja kirsikankukistaan. Kesällä se toimii pakopaikkana kaupungin paahtavalta helteeltä, ja talven kirkkaassa auringonpaisteessa huipulta näkee Fuji-vuoren.

Huipulta palattuasi hemmottele itseäsi Takaon juurella olevassa kuumien lähteiden kylpylässä, onsenissa.

Naisille ja miehille on omat altaat, ja niihin mennään alasti. Kylpylässä on valmiina saippuat, sampoot ja hoitoaineet. Ota oma pyyhe tai vuokraa muutamalla eurolla. Ulkoilma-altaista näkee pimeällä tähdet, ja teema-altaan pinta saattaa olla kukkia tulvillaan.

www.takaosan-onsen.jp/english/

Ota huomioon nämä asiat Japanissa:

  1. Julkinen matkustaminen käy kätevimmin, kun hankit ladattavan matkakortin metroasemalta tai heti lentokentältä. Turistien kanssa paljon tekemisissä olevat puhuvat englantia, muualla kielitaito ei ole niinkään varmaa.
  2. Lataa kännykkään valmiiksi Tokion karttasovellus ja käännösohjelma, niin selviät monesta tiukasta tilanteesta.
  3. Japani on tunnettu siisteydestään. Jopa niin, että edes roskiksia ei näy katukuvassa. Kanna mukanasi pussia, johon voit kerätä roskat ja tyhjennä sen sisältö lajiteltavaan roskikseen.
  4. Älä ylläty, jos WC-pytyn tilalla on pieni lattia-allas. Pyttyjen istuimet ovat usein lämmitettyjä ja näppäimistä voi valita jopa musiikkia. * Japanissa on vasemmanpuoleinen liikenne. Tämä pätee myös jalankulkijoihin. Metroasemien käytävien kulkusuunta on merkitty nuolin.

Juttu on julkaistu Kotiliesi 3/2017 -lehdessä.

Katso myös nämä matkajutut:

Tallinnan Telliskivi on kulinaristin unelmakohde – katso tästä 10 ravintolavinkkiä

Poimi matkavinkit Prahaan – lähde tunnelmalliselle kaupunkilomalle

Koe 7 unohtumatonta elämystä – nämä matkat jokaisen tulee tehdä ennen kuolemaa

Toimittaja Rauli Virtasen ikimuistoiset matkatarinat: Brasilia, Burma, Kenia ja New York

Firenze hurmaa Italiassa. Nappaa tästä parhaat osoitteet ja vinkit vierailuun!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Matkusta Tokioon! Japanin ystävällinen jättiläinen on täynnä elämää ja nähtävyyksiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.