Kulttuuri

Raija Oranen viettää talvet Espanjassa – paljastaa omat ja Jyrki-puolison lempipaikat Malagassa ja Fuengirolassa

Kirjailija Raija Orasen talvipäivät kuluvat Espanjan Aurinkorannikolla ulkona syöden, konserteissa ja kirpputoriostoksilla. Nämä Malaga-nähtävyydet ovat Raijan ja hänen puolisonsa Jyrkin suosikit.

Raija Oranen, 75, kuuluu Suomen suosituimpiin kirjailijoihin. Hän on jo vuosia viettänyt talvet Espanjan lämmössä. Tässä jutussa hän paljastaa, mitkä ovat parhaat Malaga-nähtävyydet ja Aurinkorantojen ihanimmat helmet.

”Tarvitsen talvella valoa. Se on ­minulle jo terveyteni kannalta tärkeää, ­sillä muuten masennun. Myös tasaisempi päivänkierto ja leppeä ­ilmasto ovat minulle tärkeitä. Juuri siksi pää­timme mieheni Jyrkin kanssa vuonna 1998 kokeilla talven viettämistä Etelä-­Espanjassa. Huomasin eron jo parissa viikossa, sillä voin jo niin lyhyessä ajassa paljon paremmin. Muulloin asumme Helsingissä.

Tukikohdaksemme Malagan maakunnassa ja Aurinkorannikolla valikoitui Fuengirola. Liikenneyhteydet ovat hyvät ja esimerkiksi Malagan kaupungin kulttuuririentoihin pääsee junalla reilussa puolessa tunnissa. Espanjaa ei tarvitse osata juuri lainkaan, mikä auttoi ensimmäisinä vuosina. Nykyään meillä on paljon hyviä ystäviä Fuengirolassa, mikä edesauttaa viihtymistä.

Aluksi ostimme merenrannalta talon ja vuokrasimme siitä toista puolikasta. Se tuntui kuitenkin työläältä – päiväni kuitenkin täyttyvät muutenkin kirjoittamisesta. Myimme talon ja vuokrasimme jatkossa kodin. Olemme asuneet jo monissa vuokra-asunnoissa, joista osassa olemme myös muokanneet sisustuksen oman makumme mukaiseksi. Tällä hetkellä kotimme sijaitsee aivan rannalla.”

Malaga-nähtävyydet: Raija Oranen käy Fuengirolan rantakadulla päivittäin reippailemassa ja seuraamassa ihmisvilinää.
Raija Oranen käy Fuengirolan rantakadulla päivittäin reippailemassa ja seuraamassa ihmisvilinää. © iStock
Plaza Constitucionilta löytyy tunnelmallisia kahvittelupaikkoja.
Plaza Constitucionilta löytyy tunnelmallisia kahvittelupaikkoja. © iStock

Fuengirola hurmaa rannallaan ja kaupunkikohteillaan

”Fuengirolan rantakatu eli seitsemän kilometriä pitkä Paseo Maritimo kohoaa lempipaikakseni koko kaupungissa. Kotimme sijaitsee sen varrella, ja käyn siellä päivittäin kävelyllä ja seuraamassa ihmisvilinää.

Siitä on myös helppo siirtyä rannalle, jossa suoritan jumppani ja pulahdan kauniilla säällä uimaan. Iän myötä uimisesta on tosin tullut vaativampaa, sillä enää en jaksa taistella kovemman aallokon kanssa toisin kuin nuorempana.

Rannalla kiertelee usein kiinalaisia nuoria naisia, jotka tekevät auringonpaistattajille hierontoja. Ne ovat laadukkaita ja maksavat ainoastaan 30–35 euroa.

Vielä 1990-luvun lopulla monet Fuengirolan puistoista olivat huonokuntoisen ja nuutuneen näköisiä. Toisin on nykyään.

Puistoista pidetään hyvää huolta ja niiden vehreyttä on mukava mennä ihailemaan. Lempipaikkoihini kuuluu myös yksi Fuengirolan kauneimmista aukioista eli Plaza Constitucion. Sen reunalla sijaitsee ihastuttava kirkko eli Parroquia de Nuestra Senora del Rosario.

Monet aukion ravintoloista ovat viihtyisiä, mutta en silti välttämättä suosittelisi ruokailemaan niissä, sillä hinnat on räätälöity turisteille. Siksi hinta-laatusuhde ei ole paras mahdollinen.”

Lue myös: Haaveissa muutto Espanjaan? Rami, 74, kertoo, mitä asuminen Aurinkorannikolla maksaa ja miten yllättävän vähällä voi pärjätä

Fuengirolan Feria-alueelta Raija on tehnyt onnistuneita löytöjä sisustukseen.
Fuengirolan Feria-alueelta Raija on tehnyt onnistuneita löytöjä sisustukseen. © iStock

Malaga-nähtävyydet: Kohtuuhintaiset shoppailukohteet

”Nuorempana olin innokas shoppailija, mutta nykyään minusta tuntuu, että kaapista löytyy jo kaikkea. Lähinnä käyn torilla.

Fuengirolan Feria-alueella Las Bolichen rautatieaseman lähellä järjestetään joka tiistai markkinat, joilta voi ostaa herkullisia hedelmiä. Sieltä löytyy myös edullista taloustavaraa ja vaatteita. Lauantaisin samalla alueella kuhisee kirpputori. Kun olemme sisustaneet asuntojamme, olemme suunnanneet aina sinne. Olemme löytäneet muun muassa mukavan sohvan ja monia kauniita tauluja.

Fuengirolassa myydään katujen, kuten Paso Maritimon varrella sijaitsevissa kojuissa helppoja käyttövaatteita. Osa tavarasta on huonolaatuista tekokuitua, mutta kärsivällisesti penkomalla voi löytää vaikkapa pellavaa ja puuvillaa. Vaativampi shoppailija voi suunnata Malagaan vaikkapa sen suureen El Corte Inglés -tavarataloon, josta löytyy kaikkea.”

Malaga on Pablo Picasson synnyinkaupunki ja siksi siellä sijaitsee taiteilijan työlle omistettu museo.
Malaga on Pablo Picasson synnyinkaupunki ja siksi siellä sijaitsee taiteilijan työlle omistettu museo. © Museo Picasso Málaga

Kulttuuria Malagassa

”Alueen keskuskaupunkiin eli Malagaan kannattaa suunnata etenkin kulttuurin vuoksi. Vuosien mittaan olemme käyneet muun muassa tutustumassa Pablo Picasson töihin hänen nimikkomuseossaan.

Pidän myös lasi- ja kristallimuseosta, jossa on esillä yli 3000 lasiesinettä eri aikakausilta. Molemmat ovat viehättäviä museoita, joihin kannattaa tutustua.

Meille nämä Malaga-nähtävyydet ovat tulleet niin tutuiksi, ettemme viime vuosina ole juuri vierailleet niissä. Sen sijaan käymme ahkerasti Malagan filharmonikkojen konserteissa. He esiintyvät 150-vuotiaassa Cervantes-teatterissa, joka jo itsessään on kauneutensa vuoksi käymisen arvoinen. Korona-aikana toisessa kerroksessa sijaitsevan lämpiön viihtyisä kahvila suljettiin. Vielä sitä ei ole avattu uudelleen, mutta odotan sitä kovasti.”

Lue myös Anna.fi: Kirsin unelmakoti Espanjassa tulvii värejä: ”Ystävät kehuvat, kun kaikki ei ole samaa tyyliä”

Churrot ja suklaakastikemaisen paksu kaakao kuuluvat Espanjan herkkuihin.
Churrot ja suklaakastikemaisen paksu kaakao kuuluvat Espanjan herkkuihin. © iStock

Maittavat ruokapaikat Malagassa

”Kokkaamme enää harvoin kotona – Jyrki tosin vaeltaa usein reppu selässään paikalliseen supermarkettiin eli Mercadonaan, jonka merenelävien valikoiman tuoreutta on vaikea ylittää. Useimmiten syömme ulkona.

Pidämme erityisesti aasialaisista ravintoloista. Yksi suosikeistamme on vietnamilainen Saigon, jonka ruokien maut ja mausteisuus ovat kohdallaan.

Pidämme myös Merryland-ravintolasta, jonka keittiö yhdistelee libanonilaista ja eurooppalaista. Siellä syön melkein aina valkosipulilla ja katkaravuilla höystetyt perunat. Jos ihastun johonkin annokseen, tilaan sen usein toistekin.

Malagassa vieraillessamme käymme mieluusti herkuttelemassa churroilla ja tummalla kaakaolla. Lempipaikkamme Churreria La Malaguena on perinteinen, suosittu ja kooltaan valtaisa.”

Fuengirolan ja Malagan parhaat ravintolat – Raija Orasen vinkit

Dramaattisen jyrkänteen äärellä sijaitseva Ronda on kuvankaunis kaupunki, johon kirjailija Ernest Hemingwaykin aikanaan mieltyi.
Dramaattisen jyrkänteen äärellä sijaitseva Ronda on kuvankaunis kaupunki, johon kirjailija Ernest Hemingwaykin aikanaan mieltyi. © iStock

Malaga-nähtävyydet: Löytöretkiä sisämaahan

”Aurinkorannikolla on helppo pärjätä ilman autoa. Juna- ja bussiyhteydet ovat hyviä. Aiemmin se innosti meitä retkeilemään ja kävimme talvikuukausien mittaan esimerkiksi nauttimassa Madridin kulttuurielämästä. Myös monet Andalusian kaupungit, kuten jylhässä vuoristomaisemassa kohoava Ronda, ovat ikimuistoisia kokemuksia. ”

Juttua on muokattu 19.2.2024 kello 12.58: Otsikkoon lisätty myös Fuengirola.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raija Oranen viettää talvet Espanjassa – paljastaa omat ja Jyrki-puolison lempipaikat Malagassa ja Fuengirolassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.