Kulttuuri

20 000 suomalaista ei voi olla väärässä! Tämä on suomen kielen ihanin miehen nimi

Voittajaksi selviytyi kreikasta käännetty miehen nimi, joka on viime vuosina palannut Suomen suosituimpien etunimien joukkoon. Joko arvaat?

Kun puhutaan kauniista suomenkielisistä nimistä, usein keskitytään miettimään kauniita nimiä naisille. Mekin kysyimme hiljattain suomalaisilta, mikä on heidän mielestään kaunein suomenkielinen naisennimi.

Lue myös: Nyt se on selvitetty! Tämä naisen nimi on suomalaisten mielestä kaikkein kaunein

Mutta entäs miesten nimet? Millainen nimi on erityisen hieno miehelle? Näitä harvemmin tarkastellaan, joten pyysimme Kotilieden lukijoita äänestämään, mikä on heidän mielestään suomen kielen ihanin miehen nimi.

Kotilieden esiraati poimi äänestykseen 20 eri nimeä. Nimet äänestykseen valittiin lukijoiden Facebookissa ehdottamien suosikkien pohjalta. Ehdotuksista ei ollut pulaa, sillä niitä saatiin jopa yli tuhat.

Voittajaksi selviytyi selvä suosikki. Nimi Onni haali jopa 14 prosenttia kaikista äänistä, joita annettiin yhteensä lähes 20 000. Toiselle sijalle kiri hieman yllättäen nimi Aarni. Aarni sai 9 prosenttia kaikista äänistä.

Kolmannelle sijalle kapusi perinteikäs suomalainen nimi Juhani. Juhani on yksi Suomen eniten annetuista toisista etunimistä.

Lapsi isänsä kanssa
Onni oli viime vuonna kuudenneksi suosituin ensimmäinen etunimi pojalle. © iStockphoto

Ihanin miesten nimi: Onni on käännös kreikkalaisesta nimestä

Onni nimen suosiota saattaa selittää se, että Onni on lyhyt ja ytimekäs nimi. Lisäksi se symboloi suomalaisille – maailman onnellisemmalle kansalle – tärkeää arvoa. Alun perin etunimi Onni on käännös kreikkalaisesta nimestä Makarios (onnellinen, autuas), kertoo Kotimaisten kielten keskus.

Onni on 1800-luvun suomalaisuuskauden nimiä, mutta varhaisin asiakirjatieto nimestä on kuitenkin jo 1700-luvun lopulta. Viralliseen almanakkaan nimi otettiin vuonna 1908, jolloin Onni oli hyvin suosittu.

Viime vuosien aikana Onni on palannut trendikkäimpien nimien aallonharjalle. Vuonna 2022 Onni oli kuudenneksi suosituin ensimmäinen etunimi pojalle, selviää Digi- ja väestötietoviraston tuoreesta tiedotteesta

Nimi Aarni on puolestaan muunnos muinaissaksalaisesta nimestä Arnold, joka tarkoittaa ”kotkan tavoin hallitsevaa”. Nimi on samaa alkuperää kuin Aarne ja Aarno. Toisaalta aarni on myös suomalaisessa kansanuskossa ”henkiolento, aarteiden vartija”.

Haluatko löytää lisää ihania suomenkielisiä nimiä miehille ja pojille? Kurkkaa Kaksplus.fin nimikone!

Lähteet: Nimikirja.fi, kotus.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: 20 000 suomalaista ei voi olla väärässä! Tämä on suomen kielen ihanin miehen nimi

ailisalli

Minäkin äänestin kauneinta miehen nimeä tarjolla olevista ehdotuksista. Mutta lista oli kovin vajavainen, moni perinteinen ja yleinen suomalainen miehen nimi puuttui listalta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.