Kulttuuri

Tämä on yleisin miehen etunimi Suomessa! Juuri nyt nimi ei ole kovin suosittu

Suomen yleisin miehen etunimi kuulostaa perisuomalaiselta, mutta ei tosiasiassa ole alkuperältään suomalainen.

Juha, Timo, Matti, Kari ja Mikko ovat Suomessa kaikkein yleisimpiä miesten ensimmäisiä etunimiä. Nimet kuulostavat perisuomalaisilta, mutta tosiasiassa yksikään niistä ei ole alkuperältään suomalainen.

”Suomalaiset ovat erittäin innokkaasti antaneet suomenkielisiä nimiä 1800-luvun kansallisuusaatteesta lähtien. Silti nämä kaikkein yleisimmät nimet ovat perinteistä kristillistä, joko raamatullista tai pyhimysten, nimistöä”, sanoo nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta.

Suomen yleisin miehen etunimi Juha pohjautuu heprealaiseen Johannes-nimeen, jonka alkuperäinen merkitys on: ”Jahve on armollinen”. Raamatussa nimeä kantoi yksi Jeesuksen opetuslapsista.

Johanneksesta juurensa juontavat myös Hannu, Janne ja Jukka.

Mikko viittaa Raamatun arkkienkeli Mikaeliin. Timo on lyhennelmä Raamatusta tutusta Timotheuksesta. Kreikankielinen nimi tarkoittaa ”jumalaa kunnioittavaa”.

Matti-nimen esikuva on puolestaan Jeesuksen opetuslapsi Matteus. Nimi on tunnettu jo keskiaikaisessa pyhimyskalenterissa asussa Matheus.

Tällaiset raamatulliset nimet korvasivat Mielipäivän ja Hyvätoivon kaltaiset muinaissuomalaiset nimet 1100-luvulta alkaen, kun kristinusko levisi Suomeen.

Aluksi nimet annettiin kasteessa alkuperäisessä muodossaan.

”Mutta kansan suussa ne saivat suomalaisia nimiasuja. Ruvettiin puhumaan Johanneksen sijaan Hannusta, Andreaksen sijaan Antista ja Matteuksen sijaan Matista”, Saarelma-Paukkala sanoo.

Vauvat nimetään Raamatusta tutuilla nimillä

Kristilliset nimet pitävät yhä pintansa, vaikka yhteiskunta maallistuu. Asiantuntijan mukaan nimien suosio kertoo vakiintumisesta, ei vanhempien uskonnollisuudesta.

Usein nimi muistuttaa sukulaisesta. Siksi esimerkiksi Matti on aina ajankohtainen.

”Monissa suvuissa Matti-nimi on saattanut kulkea sukupolvelta toiselle. Sukuyhteys näkyy erittäin selvästi etenkin jälkimmäisissä etunimissä”, Saarelma-Paukkala sanoo.

Ensimmäisenä etunimenä Matti on ollut suosituimmillaan 40- ja 80-luvuilla. Tällä hetkellä se päätyy kutsumanimeksi harvalle vauvalle.

Syynä on se, että tietynlaiset nimet ovat trendikkäitä tiettyinä aikoina.

Siinä missä vanhemmat suosivat pitkään raamatullisten nimien suomalaisia muotoja, ovat nyt suosittuja niiden alkuperäiset muodot. Trendiä selittää kasvava kiinnostus kansainvälisiä nimiä kohtaan.

”Poikien nimissä viidenkymmenen suosituimman joukossa ovat nyt Mikael, Matias, Benjamin ja Samuel. Myös Daniel on noussut vahvasti viime aikoina”, Saarelma-Paukkala sanoo.

Vauvojen suosikkinimistä kansainvälisiä ovat myös Oliver ja joulua merkitsevä Noel.

Lue myös: Tämä on hienoin uusi miehen nimi, joka pian lisätään kalenteriin! Nimi on tuttu Raamatusta

Suomen yleisin miehen etunimi oli suosituin 1960-luvulla – tässä syy

Valtaosa Suomen yleisimmistä miestennimistä oli suosituimmillaan 1960-luvulla.

Se ei asiantuntijaa yllätä.

”60-luvulla samannimisyys oli Suomessa kaikkein yleisintä”, Saarelma-Paukkala sanoo.

Aikakauden trendinimiin kuuluvat esimerkiksi yleisin miehen etunimi Juha sekä kakkospaikkaa pitävä Timo. Ne tulevat kuulumaan yleisimpien nimien joukkoon todennäköisesti myös seuraavat 20 vuotta, asiantuntija arvioi.

Tämä ei johdu siitä, että Juhan, Timon tai Mikan kaltaiset nimet olisivat nykyvanhempien silmissä erityisen trendikkäitä – päinvastoin.

Vanhemmat haluavat korostaa oman lapsen ainutlaatuisuutta antamalla lapselle ainutlaatuisen nimen.

”Enää ei nouse yhtä suosittuja nimiä nuoremmista ikäluokista”, Saarelma-Paukkala sanoo.

Niin sanotut suurten ikäluokkien, eli vuosina 1946–1950 syntyneiden, nimet ovat tällä hetkellä syntyvien lasten vanhempien keskuudessa epäsuosittuja. Sellainen on esimerkiksi 1940-luvun suosikkinimi Seppo, joka on inspiroitunut Kalevalan seppo Ilmarisesta.

Lapsen etunimeksi ei haluta oman tai lapsen isovanhempien sukupolven nimiä.

”Kovasti hämmästelisin, jos nyt syntyneiden lasten listoilla tulisi vastaan 60-luvun nimiä, kuten Ari, Jari ja Kari. Ne mielletään niin vahvasti siihen ikäluokkaan, joka on nyt syntyneiden lasten isovanhempien ikäluokkaa”, Saarelma-Paukkala sanoo.

Juha Mieto
Suomen yleisin miehennimi on Juha. Nimeä kantaa esimerkiksi entinen hiihtäjä Juha Mieto. © Juha Harju

Lue myös Anna.fi: Kaikkien aikojen Juha-tietovisa – vain Juha-nimisten fanit keräävät täydet pisteet

Nyt kiehtovat 1800–1900-luvun vaihteen nimet

Tällä hetkellä suosituin pojalle annettava etunimi on Leo. Vuonna 2022 sen sai ensimmäiseksi etunimekseen 376 vauvaa, kertoo Digi- ja väestötietoviraston tilasto.

Suosittuja ovat lisäksi 1800–1900-luvun vaihteen kansallisromanttiset muotinimet, kuten Kalevalan Väinämöisestä lyhennetty Väinö, sekä Onni, Aatos ja Toivo. Myös Hugon, Einon ja Emilin kaltaiset 1900-luvun alun kansainväliset nimet kiinnostavat nyt.

Asiantuntijan mukaan on tyypillistä, että nimet saavuttavat suosionsa huipun noin 80–100 vuoden välein. Ajan kuluminen saa nimet tuntumaan tuoreilta.

Nimimuotiin vaikuttavat lisäksi kulttuuri-ilmiöt ja julkisuuden henkilöt. Vuonna 2022 syntyneiden poikien 50. suosituin ensimmäinen etunimi oli Iivo.

”Iivo oli aikaisemmin hirvittävän harvinainen nimi. Kun Iivo Niskanen alkoi menestyä hiihtäjänä kansainvälisissä kilpailuissa, yhtäkkiä Iivo-nimi nousi”, Saarelma-Paukkala sanoo.

Jutussa on käytetty lähteenä myös Kotimaisten kielten keskuksen Nimien alkuperästä -sivustoa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tämä on yleisin miehen etunimi Suomessa! Juuri nyt nimi ei ole kovin suosittu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.