Kulttuuri

Suruliputus on kaunis tapa kunnioittaa vainajan muistoa – maksaako liputus ja miten se järjestetään?

Puolitangossa liehuvan lipun näkeminen vetää useat meistä vakavaksi. Suruliputuksen tarkoitus on kunnioittaa poismenneen muistoa ja herättää myötätuntoa.

Mietityttääkö, miten suruliputus järjestetään? Kenelle suruliputuksesta tulisi ilmoittaa? Maksaako suruliputus?

Kun läheinen nukkuu pois, täytyy hoitaa monta asiaa. Yksi niistä on suruliputus, jonka järjestäminen voi herättää kysymyksiä. Asia on kuitenkin helposti hoidettavissa, kunhan ottaa huomioon muutaman seikan.

Kotiliesi kysyi Isännöintiliiton puheenjohtaja Toivo Korhoselta, mitkä ovat yleiset ohjeet suruliputuksen järjestämiseen kerrostalossa. Kokosimme alle vastaukset usein pohdituttaviin kysymyksiin.

1. Miten suruliputus tapahtuu?

Suruliputuksesta ilmoittaminen tapahtuu yhteydenotolla taloyhtiöön tai kiinteistöhuoltoon. Suruliputus voidaan tehdä heti läheisen poismenon myötä samana tai seuraavana päivänä, mutta usein suruliputus toteutetaan vainajan hautauspäivänä.

Nykyään suositaan suruliputtamista hautauspäivänä, ja silloin taloyhtiölle tai kiinteistöhuollolle jää enemmän aikaa suruliputuksen järjestämiseen. Suositeltavaa on tilata suruliputus hyvissä ajoin ennen hautauspäivää, jotta käytännön järjestelyt hoituvat sujuvasti ja sovitulla tavalla.

Vainajan omaiset voivat halutessaan jättää rappukäytävän ilmoitustaululle viestin, jossa kerrotaan minä päivänä ja kenen muistoa suruliputuksella kunnioitetaan.

2. Miten hautajaispäivänä liputetaan?

Hautauspäivänä suruliputuksen alkaessa lippu vedetään ensiksi täyteen salkoon ja sen jälkeen pudotetaan puolisalkoon. Lippu on oikeaoppisesti puolitangossa, kun lipun alareuna asettuu salon puoliväliin.

Kun siunaustilaisuus ja hautaus ovat päättyneet, nostetaan lippu täysisalkoon. Tällä tavoin lippu tervehtii ja osoittaa kunniaa vainajalle.

Suruliputuksen lähtökohtana on, että lippu nostetaan salkoon aikaisintaan auringon noustessa ja poistetaan, kun aurinko on laskenut. Käytännössä suruliputuksen pituudessa saattaa olla inhimillistä joustonvaraa riippuen kiinteistöhuollon omista tehtävistä ja velvoitteista.

Lue myös Anna.fi: Näitä hautakiviä rakkaille toivotaan nyt – kuvat ja värit yleistyvät

3. Maksaako suruliputus?

Suruliputus on usein maksullista, joten on hyvä varautua siitä syntyviin kustannuksiin. Jossain tapauksissa taloyhtiö kustantaa suruliputuksesta aiheutuvat kulut. Asian voi tarkastaa taloyhtiön isännöitsijältä tai kiinteistöhuollolta.

Suruliputtaminen on kaunis tapa kunnioittaa vainajan muistoa. © iStock

4. Onko suruliputus pakollista?

Lipun laskeminen puolitankoon vainajan muistoksi ei ole pakollista. Suruliputus on kuitenkin hyvän tavan mukaista, ja sillä kunnioitetaan vainajan poismenoa ja omaisten surua.

Jos taloyhtiö tai kiinteistöhuolto ei saa tietoa asukkaan tai osakkaan poismenosta, silloin suruliputusta ei luonnollisesti järjestetä. Taloyhtiö tai kiinteistöhuolto eivät voi kuitenkaan lähtökohtaisesti kieltäytyä suruliputuksen järjestämisestä, jos vainajan omainen pyytää suruliputusta.

Lue lisää: Miksi tänään liputetaan? Testaa, kuinka hyvin muistat liputuspäivät

5. Mitä virheitä voi suruliputuksessa tehdä?

Suruliputtamisen tekemättä jättämisen voisi mieltää virheeksi, jos sitä on omaisten taholta pyydetty, sillä se on kaunis tapa kunnioittaa vainajan muistoa. Lisäksi Suomen lippua tulee kunnioittaa ja käsitellä huolella sekä noudattaa liputukseen liittyviä sääntöjä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suruliputus on kaunis tapa kunnioittaa vainajan muistoa – maksaako liputus ja miten se järjestetään?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.