Luonto

Kaunein luonnonkukka on valittu! Yli 5000 suomalaista äänesti suosikkiaan – ylivoimainen voittaja on valkoinen kaunotar

Luonnossa kukkii lukuisia kauniita kukkia. Mutta mikä on kaikkein kaunein? Kotilieden äänestyksessä ylivoimainen voittaja on kaikille suomalaisille tuttu valkoinen kaunotar.

Luonnonkukat kasvavat luonnonvaraisesti villinä Suomen luonnossa. Kenties muistat mökkimatkalta niittyleinikeistä keltaisena kukkivan pellon tai olet poiminut valkovuokkoja äitienpäiväksi?

Kysyimme Kotilieden lukijoilta, mikä on heidän mielestään kaikista kaunein luonnonkukka. Äänestyksessä oli mukana 20 ihastuttavaa kukkaa. 

Äänestykseen kukat valittiin lukijoiden Facebookissa ehdottamien suosikkien pohjalta.

Äänestyksen ylivoimainen voittaja on kielo, joka keräsi yli 30 prosenttia yli 5000 annetusta äänestä.

Toiselle sijalle ylsi 14 prosentilla lemmikki ja kolmannelle sijalle ylsi sinivuokko, joka keräsi 12 prosenttia äänistä. Lemmikki pärjäsi hyvin myös Kotilieden Kaunein kesäkukka -äänestyksessä, jossa se valittiin kaikista kauneimmaksi kesäkukaksi.

Lue myös: Tässä on kaikkien aikojen kaunein kesäkukka! 2 500 suomalaista äänesti suloisten kukkien joukosta omaa suosikkiaan

Kielo
Suomen kansalliskukka kielo on Kotilieden lukijoiden mielestä kaikista kaunein luonnonkukka. © Mirva Kakko

Kaunein luonnonkukka -äänestyksen voittaja on kielo

Kielo on hento kaunokainen, joka kukkii touko–kesäkuun vaihteessa. Yhteen kukkavarteen puhkeaa 6–12 valkoista ja kellomaista kukkaa. Kielon kukassa ei ole mettä, mutta sen tuoksu houkuttelee puoleensa pölyttäjiä.

Kielo viihtyy lehdoissa ja kuivemmissa paikoissa, kuten kangasmetsissä ja pientareilla. Se ei ole epätavallinen näky myöskään kotipihoilla. Kasvi leviää voimakkaasti siementen ja juurien kautta.

Kielo kehittää syksyyn mennessä oranssit tai punaiset, myrkylliset marjat. Kielon kaikki osat ovat myrkyllisiä, mutta Myrkytystietokeskuksen mukaan pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.

Kielo valittiin vuonna 1967 Yleisradion järjestämässä äänestyksessä Suomen kansalliskukaksi.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet luonnonkukat? Tee testi ja selvitä!

Lähde: Suomen Luonto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaunein luonnonkukka on valittu! Yli 5000 suomalaista äänesti suosikkiaan – ylivoimainen voittaja on valkoinen kaunotar

Sinun täytyy kommentoidaksesi.