Luonto

Metsäpalovaroitus kieltää avotulen teon – saako kotipihalla silloin grillata, entä saako kertakäyttögrilliä käyttää?

Maastopalovaroituksen aikaan avotulen teko on kielletty. Kaasugrillillä grillaaminen on sallittua, mutta kertakäyttögrilliä ei saa käyttää kiellon ollessa voimassa missään.

Kuumina kesäpäivinä saattaa törmätä lauseeseen: avotulen teko kielletty. Usein syynä on pelastuslaitoksen antama maastopalovaroitus tai metsäpalovaroitus. Mutta mitä avotuli tarkoittaa ja miksi ja milloin sen tekeminen on kielletty?

Riskienhallintapäällikkö Janne Halonen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta vastaa kuuteen avotulta koskevaan kysymykseen. 

1. Mitä avotuli tarkoittaa?

Avotuli tarkoittaa tulenkäyttötilannetta, josta tulen on mahdollista päästä leviämään maapohjan tai kipinöiden kautta muuhun ympäristöön. Avotuliksi määritellään esimerkiksi nuotio, juhannuskokko, grilli- tai kotapaikkojen betonirenkaan sisälle tehty tuli ja kertakäyttögrillit.

2. Milloin avotulen tekeminen on kiellettyä?

Pelastuslaki kieltää avotulen tekemisen maastopalovaroituksen aikana. Kun alueella on maastopalovaroitus tai metsäpalovaroitus, riskinä on, että tuli leviää kuivaan ja herkästi syttyvään ympäristöön ja aiheuttaa maastopalon.

Ilmatieteenlaitos ilmoittaa maastopalovaroituksista Varoitukset ja turvallisuus -sivullaan. Sieltä voi tarkastaa, millä alueella metsäpalovaroitus on voimassa. Avotulta ei saa myöskään tehdä esimerkiksi voimakkaan tuulen aikana, sillä tuuli saattaa kuljettaa kipinöitä ja tulta maastoon.

Pelastusviranomaiset voivat asettaa alueellisia avotulen tekokieltoja. Pelastusviranomaiset tiedottavat alueellisista kielloista omissa tiedotuskanavissaan, kuten sosiaalisessa mediassa ja verkossa osoitteessa pelastustoimi.fi.

3. Miksi kertakäyttögrilliä ei saa käyttää, kun on annettu metsäpalovaroitus tai maastopalovaroitus?

Moni maastopalo lähtee liikkeelle maapohjaan laitetusta kertakäyttögrillistä. Kuuma kertakäyttögrilli voi sytyttää aluskasvillisuuden, jolloin tuli pääsee herkästi leviämään ympäristöön. Myös roska-astiaan laitettu kuuma grilli on sytyttänyt maastopaloja.

kertakäyttögrilli
Kertakäyttögrillit luokitellaan avotuleksi. Niitä ei saa käyttää maastopalovaroitusten ollessa voimassa. © iStockphoto

4. Saako omalla pihalla grillata kaasu-, hiili- tai pallogrillillä, kun metsäpalovaroitus on annettu?

Kaasu- ja hiiligrilleissä ei ole yleensä kipinöintiriskejä. Joissain pallogrilleissä kipinät saattavat levitä ja sytyttää tulipaloja. Sellaista grilliä ei pidä käyttää maastopalovaroituksen aikana missään.

Tuulelta suojattuja grillejä, muurattuja tulisijoja ja huuvalla varustettuja grillikatoksia voi käyttää myös maastopalovaroitusten ollessa voimassa.

5. Saako rosvopaistia tehdä rantahiekassa maastopalovaroituksen aikaan?

Perinteisesti rosvopaisti valmistetaan siten, että paisti haudataan maahan kaivettuun kuoppaan hiilloksen tai kuumien kivien päälle. Sen valmistus vaatii siis avotulta. Metsäpalovaroitusten aikana avotulta ei saa tehdä rantahiekkaankaan.

Jos kivet saa kuumennettua suljetussa tilassa, kuten muuratussa tulisijassa ennen kuin ne haudataan rantahiekkaan, ei ole riskiä, että tuli leviäisi maastopaloksi.

6. Mitä voi seurata, jos avotulen tekee metsäpalovaroituksen aikana?

Pelastuslaitos tekee kirjallisen ilmoituksen alueen poliisilaitokselle maastopalovaroituksen aikana sytytetyistä avotulista. Poliisi arvioi teon tahallisuutta ja tuottamuksellisuutta tapauskohtaisesti. Seurauksena voi olla sakkorangaistus.

Pahimmillaan avotuli voi aiheuttaa maasto- ja rakennuspaloja sekä henkilövahinkoja. Vuonna 2022 Suomessa syttyi 2 265 maastopaloa, kertoo Pelastusopiston Pronto-tilastokanta.

Lue myös Anna.fi: Metsäpalovaroitus kieltää avotulen, mutta voiko trangiaa tai kertakäyttögrilliä käyttää? Näin sääntö menee

Kommentoi

Kommentoi juttua: Metsäpalovaroitus kieltää avotulen teon – saako kotipihalla silloin grillata, entä saako kertakäyttögrilliä käyttää?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.