Luonto

Miksi lehdet vaihtavat väriä ja putoavat syksyllä? Otimme selvää

Luonnossa toistuu jokasyksyinen näytelmä, kun lehdet kellastuvat ja putoavat lopuksi maahan. Selvitimme, mistä ilmiö johtuu.

Puiden lehdet kellastuvat syksyllä valon vähentyessä. Myös lämpötilalla on oma vaikutuksensa kellastumiseen, mutta valo näyttelee huomattavasti suurempaa roolia.

Klorofylli eli lehtivihreä on osittain vastuussa yhteyttämisestä eli puun ruokkimisesta. Kun valo vähenee, klorofylli vetäytyy sisään puun runkoon. Klorofylli varastoituu puun runkoon, joten se on taas keväällä uusien lehtien käytettävissä.

Kun klorofylli varastoituu, lehteen jäävät jäljelle vain keltaiset ja punaiset väriaineet eli karotenoidit. Niinpä puiden lehdet loistavat jonkin aikaa upeissa ruskan väreissä, kunnes karotenoidit hajoavat ja jäljelle jää pelkkää ruskeaa tanniinia.

Vaikka syksy olisi lämmin tai vastaavasti tavallista kylmempi, ruskan ajankohta ei siirry. Tästä pitää huolen juuri valon rytmi.

Ruskan kuitenkin ajatellaan olevan aina erityisen voimakas aurinkoisen kesän jälkeen, sillä pystyvät auringon ansiosta tuottamaan yhteyttämisen avulla paljon sokeria. Sokeri puolestaan vastaa osaltaan karotenoidien synteesistä.

Puiden lehdet putoavat syksyllä, jotta puu pysyy hengissä talven yli.

Lehtien pudottaminen on aktiivinen prosessi

Moni ajattelee, että lehdet putoavat syksyn kovien sateiden ja tuulien takia, mutta todellisuudessa lehtien pudottaminen on aktiivinen prosessi. Tällöin lehden kantaan muodostuu irtoamissolukko, jonka avulla puu pudottaa lehtensä.

Irtoamissolukko alkaa muodostua, kun lehtivihreän varastoituminen laukaisee hormonaalisen signaalin. Tällöin lehtiruodin soluseinämät alkavat hajota.

Kun oksan ja lehden liitoskohta sulkeutuu suojautuakseen bakteereilta, lehden kiinnitys on jo hyvin heikko. Näin lehti tippuu helposti tuulen tuiverruksessa. Kun soluseinämän hajoaminen etenee tarpeeksi pitkälle, pelkästään lehden oma painokin riittää pudottamaan lehden.

Puiden lehdet putoavat syksyllä, jotta puu pysyy hengissä talven yli.

Puiden on pudotettava lehtensä, sillä Suomen oloissa lehdet kuluttaisivat talven aikana liiaksi ravintoa ja puu kuolisi. Jos lehdet eivät putoaisi, ne haihduttaisivat kylmissä oloissa liikaa vettä, eikä puu pystyisi korjaamaan menetystä juuriensa avulla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi lehdet vaihtavat väriä ja putoavat syksyllä? Otimme selvää

seppo

mitä on krylootti

ohjelmointaja

moi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.