Luonto

Kauris vai peura? Testaa, kuinka hyvin tunnistat Suomen nisäkkäät kuvien perusteella

Luuletko tuntevasi Suomessa elelevät eläimet? Todista se tällä visaisella luontotestillä!

Ruskeaa karvaa, neljä jalkaa ja suklaiset nappisilmät… Mutta vipelsikö siinä näätä, kärppä vai hilleri? Suomen nisäkkäät voi olla yllättävän vaikea tunnistaa toisistaan.

Laita luontotietämyksesi koetukselle ja testaa, kuinka hyvin tunnistat Suomen erilaiset eläimet. Varoituksen sana: tämä testi on todella kinkkinen!

Lue myös: Pihamaan talvivieraat: Tunnistatko nämä lintulaudalla vierailevat linnut?

Tunnistatko Suomen nisäkkäät? Testaa!

Miten samannäköiset otukset voi tunnistaa toisistaan?

Jos samankaltaisten eläinten tunnistaminen toisistaan osoittautui hankalaksi, keräsimme kasaan muutamia vinkkejä, joista voi olla apua.

  1. Saimaannorppa vai harmaahylje? Suomen merialueilla asustaa kaksi hyljelajia: harmaahylje eli halli ja itämerennorppa. Suomalaisille tuttu saimaannorppa elelee nimensä mukaisesti Saimaan alueella. Harmaahylkeen tunnistaa helpoiten sen koosta – urokset voivat kasvaa lähes 300 kiloisiksi.Pienempi saimaannorppa muistuttaa paljon itämerennorppaa. Helpoimmin sen tunnistaa asuinpaikan lisäksi norpan päästä. Saimaannorpalla on leveämpi kallo ja lyhyt kuono.
  2. Lumikko vai kärppä? Lumikko ja kärppä ovat molemmat talvella valkoturkkisia ja kesäisin ruskeita. Vaikka lumikko on kärppää hieman pienempi, helpoin tapa tunnistaa lajit toisistaan on niiden hännän avulla. Lumikon häntä on lyhyempi kuin kärpän ja lumikon hännänpätkä on samanvärinen kuin muukin ruumis. Kärpän hännän kärkiosa on puolestaan aina musta.
  3. Kauris vai peura? Metsäkauriit ja valkohäntäpeurat menevät monilla sekaisin, vaikka niiden takapuolia tarkastelemalla lajit tunnistaa suhteellisen helposti toisistaan. Metsäkauriilla on häntänä pieni töpö, valkohäntäpeuralla sen sijaan karvainen pulloharja. Metsäpeura puolestaan muistuttaa ulkonäöltään paljon poroa.Huomaa kuitenkin, että valkohäntäpeuraa kutsutaan myös valkohäntäkauriiksi.
  4. Piisami vai majava? Piisamit ja majavat viihtyvät molemmat vedessä ja muistuttavat ulkonäöltään hieman toisiaan. Piisami on kuitenkin majavaa pienempi. Majavalla on myös jykevämpi kuono.

Lue myös Seura.fi: Reportaasi: Missä olet norppa? Marjatta Hämäläinen yksi Saimaan ahkerimmista norppabongareista: ”Mahdumme tänne molemmat, norpat ja ihmiset”

Lähteet: Suomen Luonto, WWF, Luomus, Luontoportti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kauris vai peura? Testaa, kuinka hyvin tunnistat Suomen nisäkkäät kuvien perusteella

Kake

Kovin helpot eläimet tunnistaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.