Luonto

Valitse hyttyskarkote oikein – näin löydät itsellesi sopivimman

Hyttyskarkote pitää inisevät kuokkavieraat loitolla. Hyönteiskarkotteita löytyy myös herkkäihoisille ja tuoksuherkille.

”Miksi sinä etelänmies huidot?” kysyttiin 70-luvulla tv-mainoksessa. Kysymys on edelleen ajankohtainen. Huitomista nimittäin riittää 2010-luvun kesämaisemassakin.

Lue myös: Mietitkö, miksi hyttynen on kiinnostuneempi tietyistä ihmisistä? Tässä syy

Karkota hyttyset viranomaisten hyväksymillä hyttyskarkotteilla

Hyönteistorjunta- ja karkoteaineiden turvallisuuteen ja valvontaan kiinnitetään entistä enemmän huomioita. Euroopassa ja Suomessa käytettävien torjunta- ja karkoteaineiden valvonta on erittäin tarkkaa, jotta tuotteiden käyttö olisi kuluttajien ja ympäristön kannalta mahdollisimman turvallista.

Vaaditaan paljon tutkimustietoa jo ennen kuin torjunta- tai karkoteainetuote pääsee markkinoille.

Hyönteiskarkote pitää hyönteiset loitolla.
OFF! Pehmeä tehosuihke kuivuu iholle heti sumuttamisen jälkeen, 100 ml 6,90 e. Active Roll-on on väri- ja säilöntäaineeton sekä hajuton 60 ml 4,50 e.

Suomessa tuotteiden hyväksymisestä ja markkinoille pääsystä vastaa Tukes. Kuluttajien on oman turvallisuutensa varmistamiseksi syytä käyttää vain hyväksyttyjä biosidivalmisteita (karkotteet ja torjunta-aineet ovat sellaisia).

Voit varmistaa, että ostamasi tuote on hyväksytty viranomaisten rekistereistä. Rekistereitä löytyy Tukesin sivustolta: tukes.fi.

Lue myös: Kuka tarvitsee punkkirokotuksen? 4 asiaa, jotka pitää tietää punkkirokotuksesta

Levitetäänkö hyttyskarkote iholle vai ilmaan?

Esimerkiksi Raid- ja Baygon-tuotteiden tarkoitus on torjua tai hävittää haitalliset hyönteiset.

Sen sijaan iholle levitettävät hyönteiskarkotteet, kuten OFF! ja Autan, eivät tapa vaan ainoastaan karkottavat hyönteiset iholta, jolloin ne eivät pääse pistämään. Ne sisältävät tehoaineita, DEET tai ikaridiini, jotka vaikuttavat niin, etteivät hyönteiset halua laskeutua iholle.

Lue myös: Tunnista lude – purema, oireet, haju tai uloste voi paljastaa luteet!

Millainen hyttyskarkote sopii herkkä-ihoiselle ja tuoksuherkälle?

Hyttyset paikantavat kohteensa pääosin hajuaistinsa avulla. Ne suunnistavat hengityksen hiilidioksidin, lämmön ja tuoksun perässä ja havaitsevat kohteen yli 10 metrin päästä. Monet karkotteet toimivat peittämällä ihmisen tuoksun.

Toimiakseen karkotteen ei tarvitse tuoksua voimakkaasti. Free-tuotteiden nykyaikainen karkoteaine IR3535 on tehokas ja tuoksuton. Se sekoittaa hyönteisten hajuaistin, ja vaikka hyttynen havaitsee kohteen, hyttynen ei miellä sitä houkuttelevaksi.

Berner Oy:n Free-karkotteet saavat käyttää Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Allergiatunnusta.

Hyttyskarkote karkottaa hyttyset.
Free-suihkeet saavat käyttää allergiatunnusta. Free Hyttyskarkote aerosoli 150 ml, 8,95 e, Active Spray 100 ml, 7,95 e.

Näin liitto perusteli tunnuksen myöntämisen: ”Hyönteisallergikoille hyönteisen pisto voi aiheuttaa hyvin voimakkaita reaktioita. Voimakkaasti hajustetut hyönteiskarkotteet taas eivät sovi tuoksuherkille. On tärkeää, että hyönteisen pistosta voi ehkäistä tuotteiden avulla, jotka soveltuvat herkkäihoisille sekä allergiaa ja astmaa sairastaville. Free-karkotteiden kautta saamme täysin uuden tuotekategorian Allergiatunnuksen alle.”

Lue myös: Näin suojaudut punkeilta – estä borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus tehokkaasti

Juttu julkaistu Kotiliedessä 13/18.

Asiantuntijoina Raid-, Baygon/Reija Niemi, Transmeri Oy, Off- ja Autan/ Sabina Finnilä, Transmeri Oy, Antick/Kaisa Tuppura, Vitaseege Oy, Free/Sonja Mattson, Berner Oy.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valitse hyttyskarkote oikein – näin löydät itsellesi sopivimman

Sinun täytyy kommentoidaksesi.