Ihmiset

Anna: Marjukka Havumäki ja Rosa-tytär kertovat, millaista on, kun perheeseen kuuluu kehitysvammainen: ”Tulen aina olemaan hänen tukenaan”

Uutisankkuri Marjukka Havumäki, 61, kertoo Annassa tyttärensä Rosan kanssa, millaista elämä on perheessä, jossa on myös erityislapsi.

Ylen uutisankkuri Marjukka Havumäki kertoo Annassa, kuinka tärkeää hänelle on viettää aikaa tyttärensä Rosan kanssa. Marjukalla on kaksi aikuista lasta, esikoinen 31-vuotias Kalle ja 27-vuotias tytär Rosa. Kumpikin heistä asuu jo omillaan.

Kalle on perheen toinen julkkis, räppäri MC KOO. Kalle on kiertänyt esiintymässä ympäri Suomea, esimerkiksi viime kesänä hän esiintyi RuisRockissa.

Kallella on harvinainen geneettinen häiriö, Williamsin oireyhtymä, joka aiheuttaa kehitysvammaisuutta.

Marjukka kertoo Annassa, että Kallesta tuli heti Rosan syntymän jälkeen lämmin ja rakastava isoveli.

”Meidän perheessä Kalle on aina ollut normaali. En osannut pienenä edes ajatella, että hänessä olisi ollut jotakin erikoista”, Rosa sanoo Annassa.

Vaikka isoveli on aina tarvinnut paljon vanhempien huomiota, Rosa ei tunne, että olisi koskaan jäänyt perheessä huomiotta. 

Marjukka Havumäki ja Kalle Havumäki
Ylen uutisankkuri Marjukka Havumäki ja hänen poikansa Kalle Havumäki vuonna 2010 © Tommi Tuomi/ Kuvaryhmä

Yhdistävät kokemukset ovat lähentäneet perhettä

Kallella on aina ollut asennetta. Kun Rosan poikaystävä tuli ensimmäisen kerran vierailulle, kysyi Kalle saman tien, mihin tämä Rosassa ihastui. Rosan poikaystävä on ollut alusta asti vaivattomasti läsnä.

”Olen ehdottomasti kasvanut ajatukseen, että tulen aina olemaan Kallen tukena ja hoitamaan hänen asioitaan sitten, kun vanhemmat eivät siihen enää pysty. Totta kai haluan, että he myös tietävät sen”, Rosa kertoo Annassa.

”Mutta suhteenne ei saa muuttua hoitosuhteeksi”, Marjukka sanoo heti perään.

Marjukka on aina pitänyt huolen siitä, että yhteistä aikaa kertyy myös Rosan kanssa. Perhe onkin aina matkustanut paljon yhdessä.

Rosan mennessä kouluun Marjukka alkoi matkustaa tämän kanssa myös kaksin. Kaksikko kävi ulkomailla tai teki muutaman päivän reissuja kotimaassa. Tätä he tekevät edelleen.

”Olen miettinyt, miten meistä tuli näin kiinteä perhe”, Marjukka sanoo Annassa. ”Ehkä se johtuu siitä, että meillä on paljon yhdistäviä kokemuksia.”

Lue myös Annan juttu: Uutisankkuri Marjukka Havumäki on Rosa-tyttären, 27, sekä kehitysvammaisen Kallen, 31, äiti: ”Lasteni suhde ei saa muuttua hoitosuhteeksi”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Marjukka Havumäki ja Rosa-tytär kertovat, millaista on, kun perheeseen kuuluu kehitysvammainen: ”Tulen aina olemaan hänen tukenaan”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.