Muoti ja kauneus

Intiimit paikat puhtaiksi – testasimme, miltä intiimialueelle tarkoitetut pesuaineet tuntuvat

Olet ehkä huomannut, että intiimialueiden pesuun on omat erityiset pesuaineensa. Miksi intiimialueet pitäisi pestä omalla pesuaineellaan? Eikö pelkkä vesi riitä?

”Yleensä päivittäinen intiimialueen pesu haalealla vedellä riittää. Silti pelkkä vesipesu voi tuntua riittämättömältä kuukautisten aikaan tai jos on tulehduksia”, kertoo farmaseutti Hertta Hurme Yliopiston Apteekista.

Intiimialueen pH on luonnollisesti hapan, mitä oma pesuaine tasapainottaa. Emättimen normaali pH on 3,8–4.  Intiimialueen pesuaine ei kuivata limakalvoja eikä häiritse alueen luonnollista bakteeritasapainoa.

Väärä pesuaine voi ärsyttää limakalvoja

Vartalolle tarkoitetuissa puhdistusaineissa on intiimialueelle liian korkea pH. Ne saattavat ärsyttää limakalvoja, häiritä emättimen bakteeritasapainoa ja pestä pois suojaavan rasvakerroksen ja luonnolliset bakteerit.

Limakalvon epätasapaino oireilee kutinana, kirvelynä, kuivuutena tai pahanhajuisena vuotona.

Syynä oireisiin voivat olla tulehdukset, vaihdevuodet, liiallinen pesu tai pesu sopimattomilla aineilla. Myös jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö voi ärsyttää limakalvoja.

Silloin, kun pelkän veden teho ei enää riitä, tarvitaan hoitavampia ja puhdistavampia tuotteita herkkien kehon osien pesuun. Tuote löytyy vaahdosta pitävälle sekä sille, jolle geeli on oma juttu. Myös puhdistava intiimialueen öljy löytyy.

Testasimme kolme erilaista tuotetta. Lue, mitä niistä pidimme.

Lue myös Annan juttu: Kutina alapäässä voi johtua muustakin kuin hiivasta – bakteerivaginoosi ja muut salakavalat intiimivaivat

Näitä testasimme – kosteuttava vaikutus yllätti

1. LV intiimipesuvaahto, 150 ml 6,40 e.

LV intiimipesuvaahto
LV intiimipesuvaahto

Oi, vaahtopilvi! Pumppaan pari nokaretta (yksi ei riitä, vaikka pakkauksessa niin sanotaankin). Tuoksuton vaahto tuntuu samettiselta ja pysyy hyvin käsissä pesun ajan, eikä valu pois sormien lomasta. Tuntuu hellävaraiselta herkillä ­alueilla. Huuhtoutuu hyvin. Jättää hienoisen ”kosteutetun” tunnun, joka on tavallaan hyvä – mutta tavallaan myös ei niin putipuhtaan raikas kuin mihin on tottunut.

Maitohappo auttaa suojautumaan bakteereilta ja niiden hajuhaitoilta. Sopii myös koko vartalon kosteuttavaan pesuun sekä sheivaukseen. Intiimialueen sheivaukseen tämä onkin mainio! Plussaa käytännöllisestä pullosta, miinusta pullon valjusta ja ankeasta ulkonäöstä.

2. Avril organic intiimipesugeeli, 200 ml 7,90 e.

Avril organic intiimipesugeeli
Avril organic intiimipesugeeli

Ensimmäisenä huomaan tuoksun: geelissä on aika vahva, mutta oikein miellyttävä, aidosti kukkainen tuoksu. Eikä ihme, sillä ­tämä sisältää luomulaatuisen ruiskukan ja kehäkukan kukkaisvettä, jotka rauhoittavat ihoa. Ei siis tarvitse pelästyä, että tässä yritetään parfymoida intiimialuetta.

Tuote sisältää myös kosteuttavaa aloe veraa, mutta ei lainkaan saippuaa. Pysyy pestessä kivasti näpeissä ja tuntuu miellyttävältä. Huuhtoutuu hyvin ja jättää hellityn mutta raikkaan tunteen.

3. Verigentle intiimipuhdistusöljy, 100 ml 13 e.

Pieni pumppupullo annostelee pesuöljyn näppärästi kämmenelle. Harmi vain, että öljy on niin juoksevaa, että se meinaa karata sormien välistä. Pesutuntuma on erikoinen, sillä öljy ei vaahtoa, ei oikein edes liu’u. Sen sijaan vesiliukoisten öljyjen ja E-vitamiinin kosteuttava vaikutus tuntuu kyllä selvästi.

Tämä jättää niin ekstrahoidetun, miltei öljytyn olon, että perinteisempään pesuun tottunut ei koe ­kovasti raikastuneensa.

Juttu julkaistu Kotiliedessä 18/20.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Intiimit paikat puhtaiksi – testasimme, miltä intiimialueelle tarkoitetut pesuaineet tuntuvat

Gynekologit suosittelevat

Miksi tällaisia aineita edes testataan, kun gynekologit suosittelevat pesuun pelkkää vettä, nähtyään ongelmat, joita pesuaineet naisille aiheuttavat?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.