Terveys

Alapään kutina voi johtua tästä vaarattomasta sairaudesta – näin tunnistat ja hoidat sytolyysin

Alapään kutinan tavallisin syy on limakalvojen kuivuus. Taustalla voi olla myös yleinen mutta tuntematon vaiva nimeltä sytolyysi eli hapan valkovuoto.

Oletko kuullut sytolyysista? Sytolyysi eli hapan valkovuoto aiheuttaa kutinaa alapäässä. Kun limakalvojen estrogeenipitoisuus vähenee vaihdevuosien aikana, vuoto muuttuu herkemmin happamaksi ja voi ärsyttää limakalvoja.

Lue myös: Kärsitkö vaihdevuosioireista? Ruokavalio saa heilahtelevat hormonit kuriin

Yleisin syy alapään kutinaan on kuitenkin emättimen limakalvojen tai alapään ihon kuivuus. Sitä voi aiheuttaa liian tiheä peseminen, varsinkin saippuaa käyttäen.

Taustalla voi myös olla vaihdevuosista johtuva limakalvojen kuivuminen ja oheneminen, hiertävät alusvaatteet, kuten stringit, tai jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö.

Vain neljäsosa kutinaoireista johtuu hiivainfektiosta. Hiiva tarvitsee estrogeenin kypsyttämiä epiteelisoluja viihtyäkseen vaginassa. Niinpä sitä esiintyy vain harvoin vanhemmilla naisilla.

Lue myös: Kärsitkö välivuodoista? Voi olla vakavan sairauden merkki

Sytolyysi: oireet ja hoito

Sytolyysissä valkovuodon happamuuden aiheuttaa emättimen bakteerikanta, joka koostuu maitohappobakteereista. Ne pitävät normaalisti emättimen pH:n tasaisena. Tämä pH-arvo ilmaisee eritteen happamuuden tai emäksisyyden voimakkuuden ja on yleensä noin neljä.

Joskus normaalit maitohappobakteerit kuitenkin lisääntyvät liikaa, sillä ne käyttävät ravinnokseen soluihin varastoitunutta sokeria, glykogeenia. Hapan erite lisääntyy, ja emättimen limakalvojen pH laskee. Tätä normaalia ilmiötä kutsutaan sytolyysiksi.

Mikäli valkovuoto on hapanta, se saattaa aiheuttaa pieniä kutinan ja kirvelyn tuntemuksia emättimessä.

Sytolyysiä voi tarvittaessa hoitaa paikallisestrogeenilla, joka vaikuttaa vaginan pinnan solukkoon ja hillitsee maitohappobakteerien lisääntymistä.

Emättimessä on aina jonkin verran valkovuotoa, ja se on aivan normaalia. Perusvuoto liittyy emättimen puolustus- ja puhdistusprosessiin.

Jos et käytä hormonaalista ehkäisyä, vuodon syklisyys on helppo havaita. Ovulaation aikaan valkovuoto on yleensä vetistä ja juoksevaa, ja sen jälkeen taas paksumpaa, kun elimistöön erittyy keltarauhashormonia.

Mikäli vuotoon liittyy kirvelyä, kutinaa, hajua tai kipua, kannattaa poikkeavan vuodon syy selvittää.

Mitkä muut sairaudet aiheuttavat alapään kutinaa?

Tietyt limakalvosairaudet, kuten valkojäkälä, punajäkälä ja psoriaasi, voivat aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä ulkosynnyttimissä.

Emätintulehduksen voivat aiheuttaa bakteerit, sienet ja virukset. Osa bakteereista viihtyy hapettomissa oloissa (anaerobiset bakteerit), osa taas tarvitsee lisääntyäkseen happea (aerobiset bakteerit).

Tulehduksista hiivasientä yleisempiä ovat bakteerivaginoosi ja aerobinen vaginiitti. Tällöin emättimen normaali maitohappobakteerikanta on korvautunut tulehduksen aiheuttavilla mikrobeilla.

Bakteerivaginoosissa valkovuoto on yleensä pahan hajuista, sillä emättimen normaali bakteerikanta on korvautunut hapettomassa tilassa viihtyvillä anaerobisilla bakteereilla.

Aerobisessa vaginiitissa on kutinan lisäksi yleistä kirvely. Näitä tulehduksia hoidetaan reseptilääkkeillä.

Myös klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa poikkeavaa valkovuotoa.

Jos emättimen limakalvo rikkoontuu toistuvasti, sitä kannattaa käydä näyttämässä gynekologille. Joskus harvoin ongelman taustalla voi olla myös syöpä.

Kun estrogeenin määrä elimistössä vähenee, limakalvot kuivuvat ja niiden pinta eli levyepiteeli ohentuu. Ohut iho rikkoontuu helposti, ja pieniin haavaumiin voi syntyä tulehdus.

Tämä on yleisin kutinan ja kirvelyn syy vanhenevilla naisilla.

Hoidoksi sopii paikallisesti käytettävä estrogeenituote ja perusvoiteet.

Miten voi ehkäistä ja hoitaa alapään kutinaa?

Maitohappobakteereita alapäähän

Suun kautta otettavat maitohappobakteerit eivät vaikuta alapään happamuuteen.

Intiimialueelle on kaupan maitohappobakteerivalmisteita, joiden idea on happamoittaa eli kohottaa emättimen pH-arvo normaalille tasolle.

Maitohappobakteereja alapäävalmisteena ja tablettina on parasta käyttää vain silloin, kun joutuu syömään antibioottikuurin. Tällöin paikallisesti emättimeen laitettava voide tai puikko voi ehkäistä hiivasienitulehdusta.

On hyvä tiedostaa, että maitohappobakteerivalmisteiden ylikäyttö voi olla ongelma. Kun erite muuttuu liian happamaksi, kyse on sytolyysista.

Joillakin henkilöillä runsas makeiden herkkujen syöminen lisää kutinaa alapäässä. Samoin voi käydä diabeetikolle, sillä kutina liittyy verensokerin nousuun.

Auttavatko hiivatulehduslääkkeet sytolyysiin?

Selkein hiivan oire on aluksi hyvin voimakas kutina ja lisääntynyt valkovuoto, myöhemmin limakalvojen punoitus ja haavautuminen. Joskus limakalvoja saattaa kirvellä. Valkovuoto on yleensä kokkaremaista, vaaleaa ja hajutonta.

Hiivan hoitoon on olemassa ilman lääkemääräystä saatavia paikallishoitotuotteita sekä suun kautta otettavia lääkevalmisteita.

Yhdestä turhasta hiivalääkekuurista ei ole haittaa. Se saattaa hetken auttaa myös happamassa valkovuodossa eli sytolyysissa, sillä hoito vähentää valkovuodon happamuutta muutamiksi päiviksi.

Kun happamuus palaa normaalille tasolle, sytolyysin aiheuttama kutina jatkuu. Tällöin on virhe luulla, että hiivatulehdus on uusiutunut.

Jos oireet ovat voimakkaat tai ne eivät helpota itsehoidolla, on syytä varata aika gynekologille. Hän arvioi limakalvojen värin ja kunnon sekä valkovuodon laadun.

Joskus tarvitaan lääkärin kirjoittamia reseptivalmisteita ja toisinaan on syytä ottaa hiivaviljely, valkovuotonäyte, kudosnäyte tai esimerkiksi klamydia ja tippurinäytteet.

Asiantuntijana gynekologi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Kaisa Poranen Turun gynekologiakeskuksesta ja Felicitas Mehiläisestä. Lisälähteet: Pekka Nieminen: Hiivasienien aiheuttama vulvovaginiitti – usein väärä diagnoosi, SIC-lehti 1/2017. Terveyskirjasto: Ulkosynnyttimien kutina.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Alapään kutina voi johtua tästä vaarattomasta sairaudesta – näin tunnistat ja hoidat sytolyysin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.