Kenkien ja tennareiden puhdistus voi olla iso urakka, jos kenkiä on paljon.

Puhdista kulahtaneet tennarit helposti – 5 keinoa, joilla annat kengillesi uuden elämän

Tennarien ilmestyminen katukuvaan on varma merkki syksyn saapumisesta. Kaapista kaivetut kengät kalpenevat kuitenkin usein uutuuttaan hohtavien lenkkarimainoksien rinnalla. Kerromme vanhojen kenkien pelastuskeinot, joita kannattaa kokeilla ennen kuin suuntaat jalkineostoksille.

1. Kokeile kotitekoista tahnaa

Sekoita pesuaineeseen muutama tippa vettä ja sekoita seos tahnamaiseksi. Harjaa tahna kenkiin esimerkiksi vanhalla hammasharjalla. Pyyhi pesuainetahna pois märällä rätillä ja anna kenkien kuivua. Voit laittaa kenkien sisään rypistettyä sanomalehteä nopeuttamaan kuivumista ja varmistamaan, että kenkä pysyy muodossa.

Voit tehdä vastaavan tahnan myös soodasta ja vedestä. Harjaa silloin tahna kenkiin, annan kuivua ja harjaa pois.

2. Tee taikoja ihmesienellä

Myös taikasienen nimellä kulkeva ihmesieni puhdistaa tehokkaasti etenkin kenkien helposti likaantuvat kumireunat. Sieni ei tarvitse pesuaineita toimiakseen. Kostuta sieni lämpimällä vedellä, purista ylimääräinen vesi pois ja pyyhi tahra sienellä.

Kokeile sientä ensin varovasti huomaamattomalle alueelle. Sieni saattaa kuluttaa kenkien pintaa, joten sitä  kannattaa käyttää säästeliäästi.

3. Pese koneessa omalla vastuulla

Urbaanilegenda kertoo valkoisten Converse-kenkien selviytyneen pesukoneen 60 asteen pesuohjelmasta vahingoittumattomina. Jos haluat kokeilla koneellista pesua omalla vastuulla, pese kengät tyhjässä koneessa. Nyöritä nauhat auki viimeistä reikää lukuun ottamatta ja jätä nauhat pesukoneen luukun väliin, jos et halua kenkien heittelehtivän koneessa valtoimenaan.

Kangaskenkien puhdistaminen voi onnistua myös pesukoneessa.

Pesukone voi kuluttaa kenkien liimauksia, joten kikkaa kannattaa pitää viimeisenä oljenkortena. Varaudu myös mahdollisiin muutoksiin kenkien ulkonäössä.

4. Vaihda nauhat

Varsinkin valkoiset nauhat nuhraantuvat käytössä ennemmin tai myöhemmin. Parkkiintunutta pölyä ja muuta likaa voi olla vaikea saada nauhoista pois, joten helpoimmalla pääset, kun investoit uusiin kengännauhoihin. Tennarit voivat saada erivärisistä nauhoista myös uuden pirteän ilmeen.

5. Raikasta kengät

Ulkoisesti siistejä, mutta pahalle haisevia kenkiä ei tee mieli sujauttaa jalkaan. Viimeinen silaus tennarien ja kenkien puhdistamisessa onkin kenkien raikastaminen. Listasimme 13 kotikostia, joilla ehkäiset ja poistat pahan hajun kengistä. Löydätkö avun uusista pohjallisista, talkista vai kahvinporoista?

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Puhdista kulahtaneet tennarit helposti – 5 keinoa, joilla annat kengillesi uuden elämän

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X