Terveys

Jalkasieni voi olla huomaamaton vaiva – näin tunnistat taudin ja hoidat oireita

Jalkasieni eli jalkasilsa on viheliäinen vaiva, joka voi edetä pitkälle ennen kuin siihen kiinnittää huomiota. Jalkasieni on hyvä hoitaa mahdollisimman tehokkaasti, jottei se etene kynsiin saakka.

Kokosimme vastaukset seitsemään kysymykseen jalkasienestä.

1. Mikä aiheuttaa jalkasienen?

Jalkasieni on nimensä mukaisesti rihmasienten aiheuttama infektio. Se esiintyy yleisimmin kahdessa viimeisessä varvasvälissä, mutta sen voi saada oikeastaan mihin tahansa kohtaan iholla.

Jalkasieni on hyvin yleinen vaiva, josta kärsii jopa joka toinen keski-ikäinen ja ikääntyvä mies. Naisilla jalkasilsa on harvinaisempi kuin miehillä.

2. Mistä sen voi saada?

Rihmasienet viihtyvät hyvin lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa, joten jalkasilsan voi saada esimerkiksi uima- ja urheiluhallien ja työpaikkojen pukuhuoneista. Toisin kuin monesti luullaan sieni tarttuu harvemmin allas- ja pesutiloista tai saunasta.

Paras tapa jalkasilsan ehkäisyyn on pestä ja kuivata jalat huolellisesti ennen sukkien ja kenkien pukemista.

Jalkasieni alkaa usein kahdesta viimeisestä varvasvälistä.

3. Onko joku jalkasienelle muita alttiimpi?

Oikeastaan kuka tahansa voi saada jalkasienitartunnan, mutta toiset ovat vastustuskykyisempiä. Diabeteksen uskotaan heikentävän hieman vastustuskykyä jalkasilsalle, ja sienen hoitaminen voi myös olla tavallista hankalampaa.

Lapset eivät saa jalkasientä juuri koskaan, sillä heillä ihon pinta uusiutuu muita nopeammin. Miehillä vaiva on yleisempi kuin naisilla. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että naiset ovat miehiä huolellisempia jalkojen pesussa ja kuivaamisessa.

4. Miten jalkasienen tunnistaa?

Jalkasientä ei välttämättä huomaa etenkään alkuvaiheessa lainkaan. Tyypillisiä oireita ovat punoitus, kutina, hilseily ja halkeilu yhdessä tai kahdessa reunimmaisessa varvasvälissä. Levitessään jalkasilsa voi ulottua myös muihin varvasväleihin ja nostaa jalkapohjiin ja kämmeniin pieniä nesterakkuloita.

Toinen jalkapohjasilsaa harvinaisempi muoto  on niin sanottu mokkasiinisilsa, jossa koko jalkapohja on toista paksumpi, punaisempi ja hilseilevä, mutta rakkuloita tai halkeamia ei esiinny.

Pitkälle edennyt jalkasieni voi tarttua myös kynsiin. Kynsistä tulee tällöin kellertävät ja hauraat.

Jalkasieni on useimmiten helppo tunnistaa oireiden perusteella, mutta epäselvissä tapauksissa täytyy ottaa sieninäyte.

5. Miten sitä hoidetaan?

Jalkasieni hoituu useimmiten kotona käytettävillä itsehoitotuotteilla, joita saa apteekeista ilman reseptiä. Silsa parantuu yleensä 3–4 viikossa millä tahansa atsoleita (klotrimatsoli, mikonatsoli, ketokonatsoli, ekonatsoli, tiokonatsoli) sisältävällä sienilääkevoiteella tai -pulverilla, joita saa apteekista.

Terbinafiinia sisältävää sumutetta, geeliä tai emulsiovoidetta käytetään pakkauksen ohjeen mukaan 1–2 viikkoa. Jotkut valmisteet lupaavat jopa kertakäsittelyn riittävän.

Kynsisienen hoito on pidempiaikainen prosessi, sillä voi kestää jopa vuoden, kunnes kynsi on kokonaan uusiutunut. Kynsisienen hoitaminen on myös hankalampaa kuin jalkasienen, joten jalkasieni on syytä hoitaa ajoissa, jottei se etenisi.

Jalkasieni voi olla aluksi huomaamaton.

6. Paraneeko sieni hoidolla kokonaan?

Jalkasilsa uusiutuu helposti, kun tartunnan on kerran saanut. Toistuvissa tapauksissa hoitoa kannattaa jatkaa kuukausia tai vuosia siten, että atsoleita sisältävää lääkettä laitetaan hoitokuurin jälkeen varvasväleihin kerran tai kahdesti viikossa huolellisen pesun ja kuivauksen jälkeen.

Huomaa, että sieni-itiöt jatkavat elämäänsä kengissä, joten vanhemmat kengät voi heittää pois ja uudemmat tulee käsitellä sisäpuolelta sienipulverilla kerran viikossa kuukauden ajan.

Jos jalkasilsa uusii monesti tai hoito epäonnistuu, on parasta hakeutua lääkäriin. Jalkapohjasilsa hoidetaan tällöin ulkoisen hoidon lisäksi sisäisesti sienilääkkeellä 2–4 viikon ajan.

7. Voiko jalkasilsaa ehkäistä?

Paras ehkäisykeino on jalkojen huolellinen pesu ja kuivaus. Uimahalleissa kannattaa käyttää tossuja, mutta pesusta ei saa tällöinkään laistaa. Monissa uimahalleissa on myös jalkojen desinfiointipisteitä.

Sieni pesiytyy rikkinäiseen ihoon helpommin kuin ehjään, joten jalkojen ihon kunnosta kannattaa pitää huolta. Sukat tulee vaihtaa päivittäin ja kenkiä kannattaa vaihdella, jotta ne ehtivät kuivua kunnolla käyttökertojen välissä. Jos hikoilet runsaasti, voit käyttää kengissä tai sukissa talkkia, joka imee kosteutta.

Lähteet: Avainapteekit, Terveyskirjasto, Yliopiston apteekki

Lue myös:

Ortopedi vastaa: 10 kysymystä vaivaisenluusta – katso myös ohjeet itsehoitoon Kipuileeko kantapäässä plantaarifaskiitti eli ”luupiikki”? Tunnista oireet ja lue ortopedin vinkit kotihoitoon Ortopedi vastaa: 8 kysymystä jalan asentovirheistä Onko sinullakin hajupommi suussa? Näillä vinkeillä raikastat haisevan hengityksen Et kai sinäkin hoida hampaitasi väärin? Karsi nämä yleiset virheet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jalkasieni voi olla huomaamaton vaiva – näin tunnistat taudin ja hoidat oireita

Sinun täytyy kommentoidaksesi.