Naisen ilme kipristyy, kun hän syö sitruunaa

Tuleeko paljosta ilmeilystä ryppyjä? Ihotautilääkäri vastaa

Elintavat rypistävät naamaa kaikista eniten, kertoo ihotautilääkäri Carl Kyrklund. Ihoon vaikuttavat myös perintötekijät.

Sanotaan, että elämän jäljet näkyvät kasvoilla. Paljon pohdiskeleva saa otsaansa niin kutsuttuja ­­sokrates- tai sibeliusryppyjä. Ilmeily ei kuitenkaan koskaan yksin aiheuta ryppyjä.

”Eniten ryppyjä syntyy elintapojen, kuten tupakoinnin ja auringonoton vaikutuksesta”, sanoo Ihosairaalan ihotautilääkäri Carl Kyrklund

Ihoon vaikuttavat myös perintötekijät. Joidenkin ryppyjen syntyyn voi vaikuttaa myös kasvolihasten lihasvoima. Vahva kulmalihas saattaa synnyttää ympärilleen viuhkan ryppyjä.

Lue myös: Näin voit hidastaa ihon vanhenemista – erikoislääkäri jakaa täsmävinkkinsä

Mutta vaikka päättäisi olla koskaan ilmeilemättä, ilmeryppyjä saattaa silti syntyä kasvoille geneettisten perintötekijöiden seurauksena. Jos kasvot ovat rakentuneet niin, ­että kasvojen suuret lihakset sijait­sevat korkealla poskissa, nauru­rypyiksi kutsuttuja ryppyjä syntyy melko varmasti silmäkulmiin, toiset taas saavat katkeruuden juon­teiksi kutsuttuja ryppyjä suupieliinsä.

­Rypyillä ei silti ole tekemistä tunteiden, kuten nauramisen tai katkeruuden kanssa, vaan ne kertovat perintötekijöistä.

Lue myös: Kollageeni ja rypyt: kollageenin teho ihonhoidossa riippuu tästä vitamiinista

Kotilieden Tyhmä kysymys -juttusarjassa asiantuntija vastaa kinkkiseen kysymykseen terveydestä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 9/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tuleeko paljosta ilmeilystä ryppyjä? Ihotautilääkäri vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X