Tenori Juhana Suninen

Näin yllätät rakkaasi serenadilla

Järjestä rakkaallesi tai ihailemallesi henkilölle ikimuistoinen yllätys: serenadi. Laula klassisesti parvekkeen alla tai yllättä tarjoilija ja puhkea yhtäkkiä lauluun? Tenori Juhana Sunisen ohjeilla osaat järjestää serenadin.

Tenorilaulaja Juhana Suninen, 42, laulaa Suomen Kansallisoopperan kuorossa. Lisäksi hän esiintyy soolona ja kvartetti Virtuosossa. Kokenut ja palkittu artisti tietää, miten serenadi pidetään. Lue hänen neuvonsa ja järjestä ikimuistoinen yllätys arvostamallesi tai rakastamallesi henkilölle!

Mikä serenadi on?

Serenadilla tarkoitetaan laulaen tai soittaen esitettyä musiikillista tervehdystä, joka esitetään kunnioittavasti rakastetulle, ystävälle tai jollekin muulle henkilölle, joka halutaan yllättää. Tunnetuin tapa on esittää serenadi ihaillun naisen parvekkeen alla. Serenadi tulee latinan kielestä sanasta serenus.

Miksi serenadia kutsutaan iltamusiikiksi, kun myös aamuisin on laulettu serenadeja vaikkapa syntymäpäiväaamuna?

Aamulla esitettävälle musiikkitervehdykselle on oma termi aubade, joka on kuitenkin aika harvinainen nimitys. Serenadi on alkujaan 1700-luvun musiikkia.

Miksi pitää laulaa ihaillun naisen parvekkeen alla?

Klassinen esimerkki serenadista on musiikkiesitys rakkaalle tyynenä ja kauniina iltana parvekkeen alla. Olen itsekin laulanut syntymäpäiväyllätyksen parvekkeen alta. Tilanne oli hienosti järjestetty, kohde houkuteltiin parvekkeelle kesken syntymäpäiväjuhlien, me kvartetin kanssa hiivimme pusikoista yllätyksenä laulamaan.

Entä jos kohteella ei edes ole parveketta?

Olen laulanut hyvin monenlaisissa paikoissa ja tilaisuuksissa. Hauskimpia ovat olleet sellaiset juhlat, joissa olen aluksi pukeutunut esimerkiksi tarjoilijaksi tai jopa putkimieheksi, ja aloittanut laulamisen täysin yllättäen.

Voiko nainen laulaa ihailemalleen miehelle?

Vahva perinne on, että mies laulaa naiselle, mutta mikäpä estää olemasta uranuurtaja.

Mitkä ovat maailman kuuluisimmat serenadit?

Oopperan tunnetuimpia serenadeja ovat Mozartin Don Giovanni -oopperasta Don Giovannin laulama Deh vieni alla finestra ja Rossinin Sevillan Parturista Kreivi Almavivan laulama Se il mio norm saper voi bramate. Mozart onkin tunnetuin serenadien säveltäjä.

Elokuvista me suomalaiset tunnemme Mauno Kuusiston esittämän ja Rodolfo Favlon säveltämän laulun Dicitencello Vuie eli Kertokaa se hänelle. Elokuva oli Åke Lindmanin esikoisohjaus Kuusiston elämästä. Toinen tunnettu serenadi on Romanssi elokuvasta Katariina ja Munkkiniemen kreivi. Kun Leif Wager lauloi puistolammen rannalla Regina Linnanheimolle Sua vain yli kaiken mä rakastan, Wageristä tuli tähti ja kappaleesta rakastettu klassikko.

Mieskuoroille on sävelletty paljon serenadeja, kuten Leevi Madetojan Hän kulkevi kuin yli kukkien, Gustav Härtelin Sua Tervehdin ja Frans Linnavuoren Minä laulan sun iltasi tähtihin.

Mihin tilanteisiin serenadi sopii?

Serenadi sopii kaikenlaisiin musiikillisiin tervehdyksiin, joissa kohdetta kunnioitetaan, ylistetään tai kaihotaan. Monesti esitys on kohteelle yllätys, joka lisää sen voimaa.

Millaisia kappaleita itse valitset serenadeihin?

Tilanteen mukaan riippuen siitä, mikä on tervehdyksen aihe, onko kyseessä yllätys tai vaikkapa syntymäpäivä. Joskus laulan yksin, joskus kitaran säestyksellä ja joskus kvartetin kanssa. Todella monta kertaa olen laulanut Di Capuan O Sole Mio -laulua, se näyttää olevan monelle kestosuosikki.

Kuinka monta laulua serenadin aikana lauletaan?

Monesti yksi tai kaksi kappaletta riittää. Kyseessä ei ole konsertti, vaan yllätyksellinen tervehdys.

Millainen on mieliinpainuvan serenadiesityksen tyylilaji?

Kunnioittava, kohtelias, herrasmiesmäinen, yllättävä, kohdetta ylentävä ja juhlallinen.

Pitääkö ojentaa kohteelle myös kukkia?

Kukkakimppu voi lisätä esityksen tehoa kyllä!

Jos nyt tilaisin serenadin vaikkapa 50 vuotta täyttävälle, mitä serenadi maksaisi?

Riippuen kokoonpanosta kuvittelisin, että ammattilaulajien toteuttaman serenadin saa tilattua jokusella sadalla eurolla.

Miten serenadin kohteen tulee käyttäytyä?

Yleensä kohteet ovat hyvin yllättyneitä ja otettuja serenadista ja käyttäytyvät sen mukaan.

Mitä muuta ajattelet serenadeista?

Serenadit, kuten muutkin musiikkiesitykset, ovat mukava tapa nostaa juhlan tunnelmaa. Monesti ihmiset ovat todella vaikuttuneita laulajan esiintymisestä intiimissä tilaisuudessa. Se on tilanne, johon ei tavallisesti eksy arkipäivän kiireissä.

Avainsanat

Keskustelu

Ite oon 16 ja silloin harvoin kun juon en juo sen takia koska kaverit tekee niin. Mulle on ihan sama onko kavereita seurassa. Mutta kun saa kunnon kännin niin ei ole huolia eikä murheita. Se siinä parasta on

Kommentoi juttua: Näin yllätät rakkaasi serenadilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X