Juhlat

Häämusiikki ja sen valitseminen

Häämarssi soi, kun morsiuspari kävelee alttarille ja sieltä pois. Jos marsseja valitaan kaksi, hitaampi ja juhlallisempi soitetaan alttarille astellessa. Reippaampi ja iloisempi kajahtaa morsiusparin kääntyessä seurakuntaan päin.

Häämarsseista tavallisin on luultavasti Felix Mendelssohnin sävellys. Muitakin vaihtoehtoja löytyy, esimerkiksi Toivo Kuulan Häämarssi, Joonas Kokkosen Hääsoitto, Erkki Melartinin Prinsessa Ruususen juhlamarssi.Jos ei tunne sävellyksiä, kanttoria voi pyytää soittamaan näytteitä valikoimastaan.

Seremonioiden välisoitoksi sopii vaikkapa Händelin Passacaglia tai Bachin urkusävellys Preludi Es-duuri osa BMW numerosta 552. Englannin prinsessa Margaretin häissä soi Purcellin trumpettisävelmä ja Dianan vihkiäisiä tahditti Marie Widorin Toccata.

Cd-levyt auttavat häämusiikkiin tutustumisessa, esimerkiksi Lasse Erkkilän Juhlamusiikkia. Eri esittäjien Kauneimmat häävalssit ja Häämuistoja, Jorma Juseliuksen Häävalssi ja Kalevi Kiviniemen Häämusiikkia.

Häävalssin valinta ei sekään ole yhdentekevä juttu, sillä se valssi pysyy muistissa loppuelämän. Kuuluisimpia häävalsseja ovat Tonavan aallot ja Carmen Sylva. Muita kauniita valsseja ovat Kultaa ja hopeaa, Kesäillan valssi, Edelweiss, Villiruusu, Metsäkukkia ja Taikayö. Suomessa suosiota ovat saaneet Akselin ja Elinan häävalssi sekä Myrskyluodon Maijan häävalssi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Häämusiikki ja sen valitseminen

Pillipiipari

Kiitos häämusiikkivinkeistä. Pieni kommentti häämarssien tyyleihin: Sisääntulomarssin ei tarvitse olle se rauhallisempi versio, voi sekin olla reipas ja iloinen. Häälevyjen ja nettisivujen kuunteleminen on sinäänsä hieno asia, mutta aina täytyy ottaa realiteetit huomiooon. Näytteet on todennäköisimmin soitettu suurissa kirkoissa isossa tilassa hyvällä akustiikalla isoilla uruilla, kun taas vihkikirkot saattavat olla pieniä puisia saaristolais-/maalaiskirkkoja pienine soittimineen. Myös soittajan taidot on syytä ottaa huomioon. Kannatan yhteydenpitoa kyseisen tehtävän hoitavaan kanttoriin. Hyviä häitä toivotellen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.