Ihmiset Tilaajille

Näyttelijälegenda Esko Salminen: Vanhempieni traaginen kohtalo rikkoi minut – ”Vasta Ainon rakkaus palautti itsetuntoni”

Kun Esko Salminen oli lapsi, Kansallisteatterin yhteisö oli hänen kotinsa. Sitten äiti karkotettiin teatterista. Kolme vuotta myöhemmin äiti kuoli ja isä alkoholisoitui. Pienen Eskon elämä meni murskaksi.

Tarina alkaa vuodesta 1929. Pohjanmaalta junalla pääkaupunkiin tullut 16-vuotias nuori nainen näki Kansallisteatterin, osoitti sitä ja sanoi: tuossa on minun työpaikkani. Nainen, melkein lapsi vielä, oli Kyllikki Väre, näyttelijä Esko Salmisen äiti. Pari vuotta myöhemmin haave toteutui, kun Väre kiinnitettiin Kansallisteatteriin vain 19-vuotiaana.

Samaan aikaan teatteriin palkattiin myös Unto Salminen, Kansallisteatterin johtajan oma löytö, sekoitus älykköä, taiteilijaa ja maajoukkuetason urheilijaa.

Salmisen ja Väreen urat Kansallisteatterissa alkoivat lupaavasti. Molemmat tekivät isoja ja kiitettyjä rooleja. He rakastuivat ja menivät naimisiin pitkän seurustelun jälkeen vuonna 1938.

Teatteri antoi nuorelleparille lahjaksi tuotot heidän omista esityksistään Onni alkaa huomenna ja Itseval­tiaan kuolema. Niillä pariskunnan oli tarkoitus matkustaa häämatkalle Prahaan, mutta rahat kuluivatkin samppanjaan, jota Unto tilasi ravintolassa Ylioppilaskunnan laulajille kuultuaan, että he olivat lähdössä esiintymismatkalle Yhdysvaltoihin. Sen jälkeen rahat häämatkaa varten piti lainata pankista.

Kaksi vuotta häiden jälkeen syntyi Esko.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.