Ihmiset

Esko Salminen ja Hannele Lauri muistelevat ystäväänsä Vesa-Matti Loiria Seurassa: ”Jos joku, niin Vesku oli suuri suomalainen”

Vesa-Matti Loiri on poissa. Näin ystävät ja kollegat muistelevat rakastettua suomalaista näyttelijää ja muusikkoa Seurassa.

Vesa-Matti Loiri oli kohdannut kuoleman monta kertaa ennenkin. Tällä kertaa ruokatorven syöpä ja maksasyöpä olivat kuitenkin edenneet jo niin pitkälle, että lähtö oli lopullinen. Vesa-Matti kuoli 77-vuotiaana keskiviikkona 10. elokuuta 2022.

Kuolinuutisen kuultuaan näyttelijä Hannele Lauri sytytti kynttilän, kerrotaan Seurassa, jossa kollegat muistelevat edesmennyttä ystäväänsä.

”Minua lohduttaa se, että Vesku ei pelännyt kuolemaa. Hän oli käynyt rajan toisella puolella ja tullut takaisin. Nyt Vesku on jatkanut matkaansa, eikä hänellä ole enää kipuja”, Hannele sanoo Seurassa.

”Huilu on vaiennut. Onneksi saamme nauttia perinnöstä, jonka hän jätti. Jos joku, niin Vesku oli suuri suomalainen”, Hannele sanoo.

Lue myös Seura.fi: Vesa-Matti Loiri: ”Mitä olen katunut, olen käynyt läpi”

Esko Salminen: ”Hänessä yhdistyi herkkyys ja komiikan taito”

Vesa-Matin näyttelijänura alkoi noin 60 vuotta sitten. Hänet tunnettiin myös työstään koomikkona, muusikkona ja laulajana.

Vesa-Matti muistetaan etenkin Uuno Turhapuron roolistaan Pertti ”Spede” Pasasen tuotannoissa. Moni saattaa mieltää Vesa-Matin koko kansan viihdetaiteilijaksi, mutta hänen kollegansa arvostivat häntä monipuolisena taiteilijana.

”Hän oli hyvin harvinaislaatuinen taiteilija siinä mielessä, että hänessä yhdistyi herkkyys ja komiikan taito. Hänen ajoituksensa oli matemaattisen tarkkaa, mikä on tärkeää komediassa. Se näyttää helpolta vaikka onkin vaikeaa”, näyttelijä Esko Salminen sanoo Seuralle.

Vesa-Matti ja Esko ystävystyivät vuonna 1973, kun he molemmat näyttelivät Turun kaupunginteatterissa Seitsemässä veljeksessä. Vesa-Matti esitti Tuomasta ja Esko Juhania. Miehet muistivat toisensa, sillä he olivat tavanneet aiemmin Suomenlinnan lautalla, kun Esko oli ollut menossa armeijan palvelukseen ja Vesa-Matti vapautumassa siviiliin.

”Siitä alkoi meidän elämän mittainen ystävyytemme”, Esko kertoo.

Viimeisen kerran ystävykset tapasivat joulun alla.

”Suunnittelimme yhdessä elokuvaa, jonka olisi ohjannut Paavo Westerberg. Siinä olisi ollut vain kaksi henkilöä, korkeintaan muutama sivuhenkilö. Mutta kohtalo päätti toisin”, Esko sanoo.

Lue myös: Näyttelijälegenda Esko Salminen: Vanhempieni traaginen kohtalo rikkoi minut

Hannele Lauri: ”Vesku uskoi uudelleen syntymiseen”

Hannele Lauri tapasi Vesa-Matti Loirin ensimmäistä kertaa ollessaan näyttelijäopiskelija. Vesa-Matti tunnettiin hurmurina.

”Tapasimme ravintolassa. ’Kuka on tuo kaunotar’, Vesku kysyi ja pyysi minut pöytäänsä, kuinkas muutenkaan”, Hannele muistelee Seurassa.

Hannelesta ja Vesa-Matista tuli hyviä ystäviä.

”Vesku aina sanoi, että Hanna, tiedän, miten sinulla menee. Meillä oli kummallinen henkinen yhteys. Pystyimme puhumaan kaikesta, eikä mitään jäänyt sanomatta.”

Vesa-Matti oli henkinen ihminen, joka ei kuulunut mihinkään koulukuntaan. Hänen viimeinen levynsä Pyhät tekstit käsitteli uskontoa ja filosofiaa.

”Vesku uskoi uudelleen syntymiseen. Hänen vitsinsä oli aina se, että seuraavassa elämässä tavataan, mennään naimisiin ja tehdään neljä lasta”, Hannele sanoo.

Hannele uskoo, että henkisyys auttoi Vesa-Mattia kestämään menetyksiä, joita mahtui hänen elämäänsä useita. Hänen vaimonsa Mona Loiri kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1977. Myös pariskunnan poika Jan menehtyi 20-vuotiaana auto-onnettomuudessa vuonna 1994. Toinen poika Joonas menehtyi puolestaan sairauskohtauksen 37-vuotiaana.

”Että ihmiselämässä tuollaisia joutuu kokemaan, ja silti jaksaa elää. Kalliit ovat laulajan lunnaat”, Hannele sanoo Seurassa.

”Mutta Vesku ajatteli, että he tapaavat vielä. Muut olivat vain lähteneet aiemmin.”

Lue myös Seura.fi: Vesa-Matti Loiri uskoi kohtaavansa rakkaat lähtönsä jälkeen – Näin ystävät muistelevat kansan rakastamaa taitelijaa: ”Vesku ei kuolemaa pelännyt”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Esko Salminen ja Hannele Lauri muistelevat ystäväänsä Vesa-Matti Loiria Seurassa: ”Jos joku, niin Vesku oli suuri suomalainen”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.