Ihmiset

Tunnetko uuden sanataiteen trendin ja sen tähden? Nihkee Akka on lavarunouden mestari

Nihkee Akka eli lavarunoilija ja koomikko Jonna Nummela on hallitseva lavarunouden eli Poetry Slam -kilpailun Helsingin mestari. Lavalla omien runojen esittäminen stand up -komiikan tapaan on nyt uusi ilmiö, joka näkyy ravintoloissa, klubeilla ja työpaikkojen tilaisuuksissa.

Helsinkiläinen Jonna Nummela, 29, otti taiteilijanimekseen Nihkee Akka, kun hän aloitti ensimmäiset keikkansa koomikkona vuonna 2011. Jonna Nummela opiskeli tuolloin Lontoossa taiteen kandidaatiksi soveltavan teatteritaiteen alalla.

”Otin taiteilijanimeni siksi, että minua on kutsuttu nihkeäksi akaksi, kun olen keskustellut miesten kanssa ja ollut eri mieltä. Vastahankaan asettuminen tekee ilmeisesti nihkeäksi akaksi. Kuten vaikkapa silloin, kun kieltäydyin antamasta suuseksiä tuntemattomalle miehelle Herttoniemen metroasemalla. Halusin kääntää asian voimakseni.”

Englannissa lavarunous on iso juttu

Koomikolle on tärkeätä päästä esiintymään ihmisten eteen, jotta taidot kehittyvät.

Mutta Jonna Nummela koki keikkapaikat sekä Suomessa että Britanniassa vieraiksi, jonne naiset eivät olleet kovin tervetulleita.

Sitten hän löysi lavarunouden, joka on Englannissa tosi iso juttu. Siellä omia runojaan esittävät taiteilijat viihdyttävät yleisöä isoilla lavoilla tunnettujen bändien kanssa vuorotellen.

”En kuitenkaan ollut kielellisesti valmis niin isoille lavoille, joten aloin käydä stand up -paikoissa. Niissä oli helpompi esiintyä ulkomaalaisena.”

Kun hän sitten palasi Suomeen vuonna 2016, hän löysi Helsinki Poetry Connectionin, joka on jo kymmenen vuotta tehnyt työtä lavarunouden tunnetuksi tekemiseksi.

”Palaset loksahtivat kohdalleen, ja löysin itselleni taiteellisen yhteisön.”

Lavarunous on uusi ilmiö Suomessa

Suomessa vasta nyt suuri yleisö on löytänyt uuden viihteen ja sanataiteen yhdistelmän. Jopa satapäiset yleisöt voivat täyttää ravintolan esiintymislavan edustan.

Mitä suositummaksi lavarunous on tullut, sitä enemmän myös naiset ovat nousseet lavoille esittämään runouttaan.

Lue Nihkeen Akan mummolleen omistama runo Isoäidin tissit!

Suuri osa runotapahtumista on sellaisia, että kuka tahansa voi tarttua mikrofoniin ja esiintyä.

Lavarunokilpailussa esiintyjällä on aikaa kolme minuuttia itse kirjoittamalleen runolle, esitykset pisteytetään ja parhaat pääsevät finaaliin. Näin Nihkee Akka selvisi Helsingin Poetry Slam -kilpailun voittajaksi.

Julkaisevia runoilijoita tai pelkkiä esiintyjiä

Lavarunoutta voivat esittää niin runokokoelmia julkaisevat runoilijat kuin ne, jotka haluavat vain esiintyä livenä lavalla.

Alan tunnettuja nimiä Jonna Nummelan lisäksi ovat Aura Nurmi, Harri Hertell, Elsa Tölli ja Laura Eklund Nhaga.

”Lavarunous on sanataidetta. Minua koomikkona ei haittaa yhtään, että siihen liitetään viihteellinen leima. Minusta yleisön edessä tekstit heräävät eloon samalla tavalla kuin teatterissakin.”

Nihkee akka Jonna Nummela

Sukupuolinäkökulma löytyi jo päiväkodissa

Jonna Nummela löysi sukupuoleen liittyvän näkökulman jo päiväkodissa.

”Minulle kerrottiin, että en voinut olla tyttö, koska minulla oli lyhyet hiukset ja reisitaskuhousut. Housujani yritettiin vetää alas, että nähtäisiin kumpi olen.”

Jo silloin hän muistaa ajatelleensa, mikä edes on tyttö tai poika ja mikä oikeus muilla lapsilla ja aikuisilla on päättää näin henkilökohtainen asia hänen puolestaan.

”Olen aina ollut sukupuolen performatiivisuudella leikittelevä ja androgyyni. Murrosiän jälkeen ja aikuisena toki haukutaan enemmän rumaksi kuin pojaksi. Sukupuolen käsitteleminen runoudessa on tapa antaa ääni myös sille reisitaskuhousuiselle, puissakiipeilevälle, barbeja pussailevalle muksulle ja vakuuttaa itselleni, että olen ihan ok tällaisena.”

Alussa oman äänen esille saaminen oli vaikeaa

Jonna Nummela haluaa esittää feministisen näkemyksensä lavarunouden avulla. Se ei aluksi ollut helppoa, sillä hänen esityksiään pidettiin yhden naisen liikkeenä, joka ei kiinnosta juuri ketään muita feministejä lukuunottamatta.

Nyt yleisö on kuitenkin löytynyt.

”Olen allerginen epäoikeudenmukaisuuksille. Mitä enemmän olen asioihin perehtynyt, sitä enemmän haluan selkiyttää niin henkilökohtaisia kuin yhteiskunnan rakenteellisia epäkohtia. Runouden avulla pääsen käsittelemään niitä kaikkein parhaiten.

Video: Nihkee Akka lukee runonsa Päivän mies

Katsele ja kuuntele täältä Nihkeen Akan Päivän mies -runoesitys.

Jos haluat tilata lavarunoilijan tilaisuuteesi ota yhteyttä helsinkipoetryconnection@gmail.com

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnetko uuden sanataiteen trendin ja sen tähden? Nihkee Akka on lavarunouden mestari

Sinun täytyy kommentoidaksesi.