Nostalgia Tilaajille

Rohkea Martta, 17, lähti siirtolaiseksi New Yorkiin jo 1915 – palasi kotiapulaiseksi­ 65-vuotiaana

Pirkko Hirvilahti oppi edesmenneeltä anopiltaan rohkeutta ja uskallusta tehdä suuria päätöksiä. Kun viina maistui toisellekin aviomiehelle ja hän alkoi saada kansaneläkettä, Martta otti eron 65-vuotiaana ja muutti Yhdysvaltoihin kotiapulaiseksi.

Pirkko Hirvilahdella, 69, oli viisas ja värikäs anoppi. Pirkko katselee valokuvia ja muistelee anoppiaan Martta Sigrid Korhosta talvikodissaan Torremolinoksessa.  Espanjan Aurinkorannikolla aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Sää on suosinut asukkaita koko syksyn.

Pirkko ehti tuntea anoppinsa yhdeksän vuotta. Martta Sigrid Korhonen syntyi vuonna 1898 Elimäellä. Martta oli kaksi kertaa naimisissa ja asui Viipurissa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Hän kuoli Ruotsissa 92-vuotiaana vuonna 1990.

”Anoppini opetti minulle rohkeutta. Hän oli omana aikanaan edelläkävijä, koska uskalsi tehdä elämäänsä koskevia suuria päätöksiä ja ottaa riskejä. Perhe oli hänelle tärkeä. Erityisen läheinen hänelle oli mieheni Matti. Olen kiitollinen Martalle siitä, että hän opetti poikansa arvostamaan naista ja naisen tekemää työtä”, Pirkko kertoo.

Ensin Viipuriin, sitten New Yorkiin

Martta lähti Viipuriin kotiapulaiseksi teinityttönä 1910-luvulla. Viipurista Martta muisti Pyöreän tornin, jota hän kävi usein katsomassa. Kiinnostava vaihe alkoi, kun hän muutti Yhdysvaltoihin.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.